schermafdruk-2016-12-14-15-35-04

Val Thorens op 14 december

Het is geen geheim dat in de hele Alpen de sneeuwsituatie karig is. Daar staat tegenover dat de omstandigheden om kunstsneeuw te produceren uitstekend zijn en dat het schitterend weer is. Met name in de Franse Alpen heerst onafgebroken grand beau. Je ziet het op de plaatjes uit Val Thorens. Dit gebied is al een hele poos open.

Méribel in Les Trois Vallées

Onze Cescia is net vier dagen in Courchevel, Méribel en Les Arcs geweest. Ze heeft prachtige sneeuwcondities aangetroffen zoals je hierrr in haar artikelen op het weblog van Savoie Mont Blanc kunt lezen. Vanaf 17 december draaien tientallen Franse skigebieden op volle toeren.

valtho1412

Val Thorens op 14 december

les2alpes1412

Gletsjer Les 2 Alpes op 14 december

aussois1412

Aussois in de Maurienne op 14 december

peyragudes1412

Peyragudes in de Pyreneeën op 14 december

Vele skigebieden van de Franse Alpen en de Pyreneeën zijn al open en de meeste openen normaal voor de kerstvakantie. Vanaf komend weekeinde zijn 37 skigebieden geopend. Boven 1800m zijn de omstandigheden goed. Overal wordt hard gewerkt om voor 17 december alle pistes geprepareerd te hebben. De kinderopvang met hun speeltuinen in de sneeuw en kinderpistes zullen gewoon open zijn.

Hoe gaat het verder?

kunstsneeuw

Ensemble Franse Alpen

Het is denkbaar dat we nog even met kunstsneeuw door moeten. Sneeuw wordt verwacht op de valreep van de kerstvakantie. Dat is nog niet 100 procent zeker. We volgen dat intensief op deze website. Het ensemble toont herhaalde momenten waarop het zou kunnen gebeuren. Maar niemand zal ook rouwig zijn als de vakantie strakblauw blijkt uit te pakken met de goede pistekwaliteit die al is gerealiseerd.

sneeuw

Vrolijk worden we van berekeningen zoals deze vanochtend. Het Europese weermodel tovert ineens een mooie sneeuwdump van 10-30cm sneeuw in de Franse Alpen uit de hoge hoed. Dit zou moeten beginnen in de nacht op 22 december. De Franse skigebieden wensen iedereen toe dat moeder natuur op deze manier ook even het winterse plaatje komt vervolmaken. De pistes die zijn al goed!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.