laplagneFB

La Plagne

Een stemmig actueel plaatje uit La Plagne in het mega-skigebied Paradiski. Er is zo veel sneeuw gevallen weer dat alle Franse skigebieden in topconditie zijn. In Frankrijk noemen ze dat “Printemps du Ski” oftwewel voorjaarsskiën. Daar is zelfs een speciale website skiingintospring.com aan gewijd. In de Franse Alpen openen de skigebieden meestal pas medio december maar in het voorjaar gaan ze veel langer door ongeacht hoe Pasen valt. De hele maand maart sowieso, bijna altijd tot eind april en in sommige gebieden nog een stukje van mei erbij. En dat terwijl accommodatie makkelijk te boeken is en de condities bijna altijd “goddelijk in Frankrijk” zijn. Kijk maar even mee!

laplagne-jump

La Plagne

Het funpark van La Plagne met een serieuze big jump.

Grande_Rochette-2017_0312_101000

La Plagne Grande Rochette op 12 maart 2017

En een fraai panorama uit het gebied.

Op 11 maart was het strakblauw en dat zien we de komende dagen terug.

chatel1203

Châtel – Les Portes du Soleil

Gaan we naar het noorden naar de Portes du Soleil. We kijken vanaf Super-Châtel uit over Châtel met op de achtergrond in het midden de Dents du Midi.

lesgets

Les Gets – Les Portes du Soleil

Even verderop in Les Gets zie je ook hoe heerlijk rustig het is op de meest fantastische pistes. In het skigebied start op 19 maart weer het jaarlijkse Rock the pistes festival.

Echt een topper in alle dorpen van het skigebied inclusief Châtel, Les Gets en Morzine-Avoriaz. Even verderop in La Clusaz is het ook yummie momenteel.

Deze freerider heeft de tijd van zijn leven.

alpedhuez

Alpe d’Huez

Schitterende condities in Alpe d’Huez en niet te druk! En kijk even naar onderstaande drone-opname van de Pic Blanc.

En het voorjaar is ook de tijd van de leuke evenementen op en rond de piste.

bbqweek

Wat te denken van een heuse BBQ’s week in april!

valceniskids

Val Cenis – Maurienne – Savoie Mont Blanc

De krokusweken zijn voorbij. Maar gezinnen met nog niet schoolgaande kinderen blijven op vakantie gaan. De skischolen in de Franse skigebieden – zoals hier in Val Cenis in de Maurienne – staan klaar om de kleintjes op te vangen.

Nu we het over Val Cenis hebben: de foto’s hierboven laten zien hoe enorm het er heeft gesneeuwd!

auron_berchia

Auron – Stations du Mercantour

Als laatste plaatje deze keer tonen we Auron, dat samen met Isola 2000 de Stations du Mercantour vormt. Ook hier: ruim genoeg sneeuw. Eens kijken van noord naar zuid….

beaufortin

Haute Savoie (Beaufortin, La Clusaz, Le Grand Bornand, Les Portes du Soleil)

In maart zijn de sneeuwhoogtes in de Franse Alpen echt verdubbeld! Dat je na een piek altijd een daling ziet komt omdat de sneeuw comprimeert. Tot 20 maart komt er geen sneeuw meer bij maar er ligt dus genoeg.

chamonix

Regio Haute-Savoie

Spectaculair is dit meetpunt dicht bij de Mont-Blanc. Van amper een halve meter sneeuw in maart naar de 2 meter!

maurienne

Regio Val Cenis

En hier zie je die sneeuw die we net in foto’s zagen bij Val Cenis maar dan in de grafiek: van 150 naar bijna 300cm!

valloire

Valloire – Maurienne

Ook in de Maurienne: Valloire met het skigebied Galibier Thabor. Voor maart een prima verbetering van de condities.

mercantour

Regio Stations du Mercantour (Auron en Isola 2000)

En de zuidelijkste skigebieden gaan eigenlijk al het hele seizoen erg goed. Mooi ook om te zien hoe koud het is geweest hier vanaf kerst of als je goed kijkt vanaf begin november! Hoe gaat het verder?

graphe6_1000___6.32075471698_45.3846153846_

Het is duidelijk: we zitten nu in een zachte fase met schitterend weer. In de nachten vriezen de pistes hard aan en overdag is het skiën in de heerlijk zachte voorjaarssneeuw. Omdat de  drukste tijd voorbij is ontstaan ’s middags minder snel paphopen. Het lawinegevaar daalt snel met die temperatuurswisselingen. Wel is het zo dat als het ’s nachts ergens amper vriest dat je dan ’s middags natte sneeuw lawines kunt krijgen. Daar wordt door de skigebieden op gelet. Het is denkbaar dat ergens uit voorzorg een deel van een piste wordt afgesloten. Straks na het weekeinde koelt het af en gaat het weer sneeuwen.

output_fhqRkX

Hierboven zie je de overgang van het grand beau naar de sneeuw op maandag. Vrijdag en zaterdag zijn er al veel wolkenvelden. De regen die wel in Oostenrijk gaat vallen gaat aan de Franse Alpen voorbij. Maandag draait dan de wind naar het noorden en begint het te sneeuwen. De hoeveelheden zijn amper in te schatten op dit moment. Na de sneeuwval is er veel onzekerheid. Zo zacht als de aankomende dagen wordt het niet meer en ook veel koudere uitkomsten zijn mogelijk.

Dit speciale weerbericht is je mede aangeboden door het Frans bureau voor Toerisme en Franse bergen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.