Waren velen nog aan het overwegen om om te boeken naar Franse skigebieden, is nu ook daar een streep door getrokken. Jorne bijvoorbeeld kreeg te horen dat zijn geannuleerde reis naar Flachau naar Oostenrijk kon worden omgeboekt. Gistermiddag nog bezwoeren Franse skigebieden gewoon open te blijven. In Courchevel stonden wereldbekerwedstrijden op het programma. Maar gisteravond om 8 uur kondigde de regering af dat alle niet essentiële zaken in Frankrijk dienen te worden gesloten. En dus zien we vanochtend dat de Franse skigebieden vandáag al dicht zijn terwijl we hier in Oostenrijk nog een laatste dagje profiteren van draaiende liften. Een goed artikel over de maatregelen in skigebieden met een sterke podcast over Corona heb je hier op Skynews.

Gister sprak ik een stel pistebullyrijders aan met de vraag hoe het nu verder ging. Zij hebben inderdaad spoedig vakantie. Maar niet dit weekeinde al. Want maandag gaan zij de nog rijkelijke pistesneeuw verdelen om het sneller te laten wegdooien. Dat is een beetje zuur omdat ik me al verheugde op mooie toerskitochten door de spookskigebieden. Wat precies de reden is van het uitspreiden? Ik weet dat ze het aan het einde van elk seizoen doen om het gras sneller te laten herstellen en de mooie bloemenpracht te laten ontstaan. Maar nu hadden ze het gerust natuurlijk ook een maand lang rustig kunnen laten wegsmelten. Waarschijnlijk zijn ze het contractueel verplicht aan de boeren en willen ze de pistenbullyrijders niet over een maand nog eens hoeven oppiepen. Gelukkig zijn er overal nog skitoeren te maken. Eerst bijvoorbeeld nog in de Kelchsau maar dan nog wekenlang in de Hohe Tauern.

Mensen suggereerden dat ik gefrustreerd zou zijn door het verliezen van inkomsten… maar gek genoeg valt dat mee… ik heb ooit een vliegtuig gemist op Milaan en had toen ineens 24 uur voor mezelf … de eerste en enige keer dat ik urenlang ben gaan zitten mediteren in het stiltecentrum van het vliegveld…. een van de mooiste ervaringen uit mijn leven. En nu voelt het weer een beetje zo. Er is niemand meer hier in Tirol. Wellicht moet ik straks ook aan een instantie uitleggen waarom mijn vriendin en ik hier blijven. Maar we gaan dus volop de natuur in en maximaal genieten.

En dat kan ook wel omdat we gewoon naar die hoge druk en dat Kaiserwetter toe gaan. Hierboven de luchtdrukgrafiek voor Zuid-Zweden. Het ensemblegemiddelde komt niet meer onder de 1025hPa in dit verhaal.

We starten morgen met pittige sneeuwval in Spanje.

Woensdag is heel Europa zonnig uitgezonderd de de Noorse fjorden.

En dan gaan we naar een echt Scandihoog met transportkoude en op uitgebreide schaal nachtvorst. Met al dan niet wat sneeuw in de Alpen. Het zuidkantdumpscenario is weer even foetsie in de modellen.

Want ook in het Europese model is er geen neerslag aan de zuidkant.

Het Amerikaanse model tot de laatste dag van de maand spreekt ook boekdelen. Zit je de héle winter in de WC…. krijg je in maart dit…. waar je in januari makkelijk een elfstedentocht mee zou toveren. En dan nu ook nog eens corona erbij.

Hier nog even het ensemble voor de Lage Landen. De nachtvorsten komend weekeinde en ook maandag en dinsdag nog misschien. Stel dat de kinderen inderdaad niet meer naar school “hoeven” en je gesommeerd wordt thuis te werken…. maak er dan ook een heel mooi meditatief moment van in je leven. Geniet gewoon extra intens. Doe dingen die je anders niet doet. Maak mooie wandelingen. Doe acroyoga met je kids. Wim Hof. Mediteer. En misschien ook gewoon ouderwets bidden voor een goede afloop dat dat niemand onder je naasten en geliefden eraan zal bezwijken. Fijne zondag allemaal.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.