Schermafdruk 2016-04-13 11.11.07

Val Thorens vandaag

Het zijn bewolkte dagen momenteel in de Franse Bergen. In de zuidwestelijke stroming komen gemakkelijk buien tot stand. De sneeuwgrens kan daarbij dalen tot 1600m vandaag. Dat is lager dan de hoogte van de meeste Franse skidorpen die momenteel nog open zijn. Hierboven Val Thorens vanochtend waar het seizoen nog doorloopt tot 8 mei. Een complete lijst met sluitingsdata vind je onderaan.

koud1

Eerste afkoeling

Na de sneeuwbuien wordt het morgen nog eens zonnig voor het donderdagavond opnieuw bewolkt raakt. Uiteindelijk gaat de wind draaien naar noordwest. Dat zie je hierboven op de kaart. Een golf van koele lucht stroomt dan richting Alpen. Het is nog niet precies te zeggen hoe sterk dat doorzet en waar de sneeuw precies gaat vallen. Voor de Franse skigebieden is de kans groot dat ze juist zonnig blijven maar wel aangenaam koeler.

koud2

Tweede afkoeling

Na het weekeinde warmt het niet meer op. Dat komt omdat op de oceaan een gigantisch koud gebied aanwezig is dat geleidelijk vanuit het westen ook over de Alpen schuift. Dat brengt ook bewolking en neerslag met zich mee. In eerste instantie nog met een sneeuwgrens rond 1500m. Laag genoeg dus.

eindapril

Eind april arctische uitbraak?

Kijken we nog verder, dan zien we in de weermodellen steeds aanwijzingen voor een echte arctische uitbraak. Daaruit zou zelfs in de Lage Landen natte sneeuw kunnen vallen. De kans dat het in de Alpen nog eens tot onder 1000m gaat sneeuwen is best groot.

cliff1304

Koel op 1500m

Op de kaart hierboven zie je hoe de kou recht vanaf de noordpool over Europa zou kunnen uitstromen. In de Franse Alpen zie je daarbij de vorstgrens dalen naar rond 1500m.

ens1304fra

Hierboven zie je alles nog eens in een grafiek met lijnen die de kansen op verschillende scenario’s representeren. De sneeuwbuien vanmiddag en vanavond staan erop (cirkel). Dan de weer wat opgaande lijn van temperatuur met kans op een regenbui in de skigebieden. Vanaf zondag komt de glijbaan naar beneden. Op zeker moment gaat het daaruit ook sneeuwen. Je kunt ervan uitgaan dat vanaf 22 april hele mooie wintersportcondities heersen. Kijk hier nog naar een overzicht van alle sneeuwhoogtes in Franse skigebieden en wat er nu te boeken is.

We doen nog een rondje social media van noord naar zuid en sluiten af met de lijst van alle sluitingsdata.

Châtel

Kijk dat zijn nog eens mooie vormen van ontspanning naast het skiën.

La Clusaz

In La Clusaz zien we Mathieu Bijasson ’s nachts skiën met verlichte ski’s en kleding!

Megève

La Rosière

Schitterende beelden van freeriding.

Tignes

Popconcerten horen bij de laatste weken van het seizoen. Maar hier kun je op de gletsjer altijd gewoon verder skiën.

Val d’Isère

Altijd lekker om te kijken als iemand zo soepel door het snowpark flitst.

Les Menuires

Les Menuires in de sneeuw vandaag op 1850. Top!

Alpe d’Huez

Ook een hobby van Hajo tegenwoordig. In Alpe d’Huez is die bak dagelijks te proberen!

Les Deux Alpes

Mooie plaatjes uit Les Deux Alpes.

Serre Chevalier

De VVV van dit zuidelijke skigebied geeft een raadsel op. Wat is hier gebeurd in de sneeuw? Het ziet ernaar uit dat een grote roofvogel een dier heeft geschaakt.

Vars

Nog een plaatje van de ontwakende natuur in de skigebieden. Hoera! De marmotten komen uit hun diepe winterslaap!

Sluitingsdata skigebieden Franse bergen:

16 april
Valmorel

17 april
Les Gets
Morzine
Puy Saint Vincent
Vars
Stations Du Mercantour (Isola 2000 & Auron)

22 april
Le Grand Bornand
Les Menuires
Val Cenis

23 april
La Plagne
La Rosière

24 april
Châtel
Alpe d’Huez
Les Arcs
Megève
Méribel
Serre-Chevalier

25 april
Montgenèvre

30 april
Les 2 Alpes
La Clusaz

1 mei
Val d’Isère

8 mei
Tignes
Val Thorens

Les Arcs Spring festival

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door Franse bergen en Atout France


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.