valdabondance

Val d’Abondance – Portes du Soleil

Hoewel bijna alle skigebieden in Europa tot in de middelgebergten – inclusief de Vogezen – momenteel de mooiste fase van de hele winter beleven, steken de Franse skigebieden er toch wel met kop en schouders bovenuit. De zachtere fasen hebben de meestal hoger gelegen skigebieden goed doorstaan en nu het weer behoorlijk koeler is, overtreffen de plaatjes die we allemaal delen alles wat je in brochures hebt gezien. Hierboven het Val d’Abondance in de Portes du Soleil. We gaan meer plaatjes bekijken en dan enkele weerkaarten. Nu verklappen we alvast dat de kans er groot is dat we nog weken vooruit kunnen met deze fantastische condities. Kortom: informeer je over het lenteskiën in de Franse skigebieden.

chatel1003

Châtel – Portes du Soleil

De dorpen Châtel, Morzine en Les Gets in de Portes du Soleil zijn mooi wit en de honderden kilometers piste zijn om te smullen momenteel. Topcondities voor het Rock the Pistes-festival dat aanstaande week in het skigebied plaatsvindt.

legrandbornand1103

Le Grand Bornand

Het is nog ochtend in Le Grand Bornand op deze kiek. Je wordt er ook echt stil van zo mooi als de Franse Alpen van noord tot zuid er nu bij liggen. Komend weekeinde (18-19-20 maart) is hier een groot ski-evenement voor een goed doel: glisse en cœur. Hierbij wordt 24u estafette geskied. Het is het grootste ski-evenement voor een goed doel in Frankrijk.

megeve1103

Megève

Onder de rook van de Mont Blanc ligt het gezellige dorp Megève. Hier kun je skiën en golfen in de sneeuw. Heb je een privéjet kun je er ook landen pal boven het dorp.

lesarcs1103

Les Arcs

We zakken af naar het zuiden en komen in Paradiski, het skigebied van Les Arcs en La Plagne. Ook hier grand beau! In Les Arcs heb je de Les Arcs Spring Final van 2 tot en met 23 april. Zie video. In La Plagne heb je Subli’Cimes: een heel gaaf lenteachtig evenement zoals deze video bewijst! Marloes was vorig jaar van de partij. Zie onder meer hierrr.

larosiere1103

La Rosière

Strak op de grens met Italië ligt La Rosière waar je ook naar La Thuile aan de Italiaanse kant kunt skiën over de Col du Petit St. Bernard.

Roc_des_3_Marches-2016_0311

Les Menuires – Roc des 3 Marches – Trois Vallées

Over naar de Trois Vallées waar alle dorpen onder een pak sneeuw bedolven liggen en de pistes zo goed zijn als je je maar voor kunt stellen. L3V is synoniem met allerhande activiteiten naast het skiën van wandelen tot snowmobilen. En ja hier was ik dus net met Bob de Jong om te freeriden op La Masse boven Les Menuires. Video volgt spoedig!

valmorel1103

Valmorel – Le Grand Domaine

Rond Valmorel in Le Grand Domaine steken de grillige drieduizenders schitterend omhoog tegen het blauwe decor. Hier de Aiguille des Lanchettes (3073m). Je kan trouwens supergoed lenteskiën in Valmo! Het dorp ligt op 1400 meter, wat voor de Franse Alpen niet eens zo hoog is. Het is echter een Schneeloch omdat neerslag stuwt tegen het massief van La Lauzière. Gemiddeld valt er in Valmo 15 procent meer sneeuw dan in andere dorpen op dezelfde hoogte liggen.

Crey_du_Quart-2016_0311

Valloire – Maurienne

We schuiven nog een vallei op naar het zuiden. In de zonnige Maurienne-vallei is iedereen blij op dagen zoals vandaag. Natuurlijk zie je dat de diepe valleien beneden al richting voorjaar gaan. Maar dat is juist het mooie van wintersport in de zuidelijke Franse Alpen: een zonnig Frans vakantiegevoel en toch gewoon wintersporten!

mega_isola-2000_tete-cabane1103

Isola 2000

Niet ver meer van de Middellandse Zee heb je de Stations du Mercantour. Isola 2000 laat zien dat ook hier de laatste tijd veel sneeuw is gevallen. Volgende week (19-20 maart) kunt nachtskiën bij volle maan. Andere opties in dit skigebied: autoracen op een ijsbaan en de lucht in met speedflying en paragliden. Maar ook sneeuwschoenwandelen met een gids die over flora, fauna, geologie en “nivology” vertelt. Dat laatste is “sneeuwkunde”.

peyragudes1103

Peyragudes – Pyreneeën

Dat geldt zeker ook voor de Pyreneeën. De fronten zijn de laatste tijd herhaaldelijk over deze bergkam geblazen. Met bovenstaand plaatje uit Peyragudes als resultaat. En als het een keer bewolkt is en sneeuwt en stormt ga je hier gewoon lekker genieten in de thermen! Je kunt hier ook yooneren, airboarden en snake gliss doen.

beaufortin1003

Hier zie je hoe de sneeuwhoogtes in de Franse bergen doorstomen en dat het skiseizoen dus nog lang en langes niet voorbij is.

fransebergenzonnig

Bewolking boven oostelijk Alpengebied

In de huidige stroming zit de bewolking in het oostelijk Alpengebied. De Franse skigebieden hebben zonder meer het mooiste weer. Door de oostelijke aanvoer kan er geen warmte van de oceaan binnendringen.

26maartsneeuw

En het koelere weertype kan nog lang aanhouden. Voor eind maart en de maand april zijn nog geen garanties te geven maar als je deze weerkaart voor 26 maart ziet krijg je toch echt wel de kriebels en wil je graag eens kijken wat er nog te boeken is (zie ook touroperators). Kijk hier nog naar een overzicht van alle sneeuwhoogtes in Franse skigebieden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.