mega_isola-2000_centre-stationb

Al 38 Franse skigebieden zijn open. Komend weekeinde volgen nog eens 50 skigebieden. Hoe is de sneeuw? Het is vooral kunstsneeuw momenteel en die is goed. In de gebieden waar het momenteel sneeuwt heeft het ook eind november gesneeuwd. Ja, vandaag is het netjes volgens de verwachting in Isola 2000 in de zuidelijke Franse Alpen gaan sneeuwen. Het is nog geen dump maar dat kan morgen nog gebeuren. De berekeningen komen op meer dan 30cm morgen. Vandaag viel de mooiste sneeuw op een verrassende plek! Laten we eens kijken.

isola2000

Ook Isola 2000 (vormt samen met Auron de Stations du Mercantour)

vars2012

Vars in de zuidelijke Franse Alpen

En nu dan de verrassende plek in Frankrijk waar het zo mooi sneeuwde: Super-Besse in de Auvergne in het Centraal-Massief. Hieronder het mooiste plaatje van vandaag met de dikke vlokken die we allemaal willen zien…

superbesse2012

Super-Besse

centraalmassief2012

Super-Besse in het Centraal Massief

Nou de pistes daar zijn dus ook prima. En dat zijn ze ook in alle andere skigebieden met pistes boven 1500m. Hieronder Tignes waar tot donderdagochtend nog wel 20-30cm kan vallen.

tignes2012

Tignes in de Haute-Tarentaise

Het is al mooi in de Haute-Tarentaise maar dat wordt morgen dus nog een stuk beter. Dit gebied was samen met de Haute-Maurienne ook eind november al een keer spekkoper.  Toen was er een grote Föhn die aan de westelijke zuidkant van de Alpen de meeste sneeuw bracht. Over de hoofdkam kregen skigebieden zoals Val Cenis, Tignes en Val d’Isère zeer veel sneeuw. Op dit moment is iets vergelijkbaars aan de hand maar de aanvoerrichting is nu oostelijk en dat maakt de temperatuur en de sneeuwgrens een stuk lager.

mediterranestorm

Hierboven zie je op de kaart hoe uit een depressie op de Middellandse Zee de sneeuw tegen de zuidelijke Franse Alpen wordt gedrukt de wind draait langs de cirkellijnen tegen de klok in. Het blijft daar nog een dag of 2 rondtollen en dan brengt dus nog de nodige sneeuw vanaf een sneeuwgrens van 1200m. Verder van de hoofdkam af en dus verder naar het noordwesten in de Franse Alpen wordt minder verwacht.

fransealpen2012

Hoe gaat het verder? Precies met de kerstdagen rommelt het aan de noordelijke Franse Alpen. De weermodellen springen nog heen en weer tussen een of twee mooie sneeuwvallen of slechts een schampschot. De onzekerheid is groot. Vooral ook qua temperatuur. De pijlen geven aan wat de temperatuur op 1500m zou kunnen gaan doen. Zowel het zachtere als het koudere scenario zijn goed genoeg om door te kunnen blazen met de kunstsneeuw.

2612sneeuw

Hierboven zie je de situatie zoals nu berekend voor tweede kerstdag. Er zijn zelfs nog kansjes dat het thuis in Nederland en Vlaanderen een kerststorm wordt. Hoe meer de wind naar noord of noordwest draait hoe groter de kans op een mooie sneeuwval in de Franse Alpen. Als echter de zon volop schijnt (en dat lijkt behoorlijk waarschijnlijk) en de pistes zijn goed dan horen we ook niemand klagen. La Rosière durft het dan ook aan een tevredenheidsgarantie te geven: wie een skipas koopt mag het gebied een uurtje verkennen. Niet tevreden over de pistecondities en je krijgt je geld weer terug.

tignessylvester

Wat het weer ook doet, de feestdagen komen er in sneltreinvaart aan. De Franse skigebieden creëren altijd een enorm gezellige kerstsfeer en met oud en nieuw is er spetterend vuurwerk zoals hierboven op de foto in Tignes. Le Grand Bornand staat bekend om zijn kerstmarkt en uitgebreide programma. Op 25 december komt de kerstman natuurlijk in levenden lijve langs. Er worden avontuurlijke puzzeltochten uitgezet voor jong en oud en wie iets bijzonders wil die kan eens biathlon proberen: langlaufen met een geweer en dan op een doelschijf schieten.

jm-baud_otlesgets_petit_train_nuit

Hierboven zie je de kerstmarkt van Les Gets in de Portes du Soleil. In Les 2 Alpes, waar ik begin januari zit, kun je als gast een namiddag meekijken bij het maken van de kunstsneeuw en in de geschiedenis van de skiliften duiken. Voor skiërs en niet-skiërs is er een korte wandeling vanaf het bergstation van de funiculaire naar de top van de Soreiller vanwaar je vanaf 3400m geniet van een adembenemend panorama. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de bijzondere en sfeervolle activiteiten in de Franse skigebieden. Met het kwakkelweer in de Lage Landen is het duidelijk dat je maar beter in de auto kunt stappen met het hele gezin!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.