Ja we begonnen ook de live uitzending met deze, boven Söll om precies te zijn. Het is de afgelopen en ook de komende dagen de grote-Oostenrijk-sneeuwshow, we kunnen er niet omheen. Maar vanavond in het speciaal de Franse Alpen en de zuidkant in de spotlights! Kunnen deze delen van de Alpen de demarrage van Oostenrijk nog bijpakken? Sjas patat?

Wil je het complete plaatje en nog wat heerlijk kijkplezier, kijk dan de live uitzending van vanavond nog even terug!

Maar dit is toch de realiteit in Frankrijk in de lage dorpen op de zon. Hiervoor zien we Hauteluc (ik had er nog nooit van gehoord, excuses) in het skigebied van Espace Diamant. Op de achtergrond het Mont Blanc massief natuurlijk nog fier in een witte jas. Ja er is een opfrisser nodig!

En die opfrisser lijkt er dan toch echt te komen. De GFS oper is eindelijk om want lang wilde deze berekening niks van de koude inval van 8/9 januari weten. Het hoog ligt een stuk verder op de oceaan en breidt zelfs iets noordelijk uit. Dat ziet er goed uit voor in ieder geval de Franse Alpen. Voor de Italiaanse Alpen is het idealer als de hoge druk nog verder op de oceaan ligt waardoor de depressies via Spanje en de Middellandse Zee onderlangs op de Alpen knallen. Dat laatste is helaas voor daar nog niet aan de orde.

Maar voor de Franse Alpen zich rijk rekenen, let op de verschillen tussen EC en GFS. Ik heb een wat traag gifje gemaakt waardoor je even goed kan zien wat er gebeurt. Ten eerste het EC, deze brengt de depressie wat oostelijker waardoor de windrichting voor de gehele Alpen vooral noord-west-noord is. Daarmee zouden alleen de Franse Noordalpen wat restjes meepikken dus niet de jackpot. Het GFS daarentegen laat de depressie wel iets westelijker de Alpen naderen waardoor er even een stevige westcomponent in zit waardoor de Franse Alpen kunnen pieken, maar al snel zien we dan in het niemandsland boven de Middellandse Zee een nieuwe depressie ontstaat die de westcomponent weer tegen gaat.

Hier zien we het scenario van het GFS met even die meer westelijke wind waardoor de west en noordwest kant de toppers zijn. Zelfs tot onder de Maurienne vallei zouden ze dan wat mee kunnen pikken, denk aan Les Deux Alpes en Alpe d’Huez.

Maar zoals gezegd neemt een klein Genualaagje het snel over waardoor heel de pit uit die nordwestelijke stroming gaat. Zonde eigenlijk! Hoewelllll, bij het noemen van een Genualaag springt iedere Italië-ganger op!

Nouja ook nog geen reden tot uitbundig feest en het pakken van de sneeuwsnorkels. Dit is de beste kaart die ik kon vinden voor de Zuidalpen in het GFS. De echte neerslag wordt via de isobaren over Mallorca, de Italiaanse laars en de Balkan geblazen, voor de Italiaanse Alpen zijn er dan slechts de restjes. Noch vlees nog vis? Of iedereen een beetje. Het is maar hoe je het bekijkt.

Het is allemaal een beetje in vergelijking met Oostenrijk nu, sorry daarvoor, echt eerlijk verdelen zal het helaas niet worden. Maar als we dan naar de neerslagtotalen van de GFS run kijken is er toch best reden om tevreden te zijn. Groot deel van de Franse Alpen 20 tot 40cm, Les Menuires zit er mooi tussen met die 32 die we zien staan. Aan de zuidkant grote verschillen binnen 1 run zelfs, 0 tot 55cm sneeuw mogelijk. En laat die 55 nou precies rond partner Val Gardena staan 😉 Iemand nu ter plaatse?

Vervolgens het EC wat de depressie wat oostelijker berekent waardoor er minder westelijke stuwing is dus de Franse Alpen het moeten doen met de opzich prima liggende noord stuwing.

Als het hoog uit het noordwesten nadert wordt de neerslag nog even uitgeknepen en kan het ook in het EC nog even intensiveren tot misschien zelfs onder de Maurienne. Mooie lage sneeuwgrens want ook alle middelgebergtes duidelijk zichtbaar door het roze. Uiteindelijk totalen van 20 a 30cm voor de Franse Alpen dan, niet slecht! De zuidkant echt volledig kansloos in deze run helaas.

De hoofdrun springt er wel uit maar met de steun van het EC geloof ik wel in de neerslaghoeveelheden. Deze voor de Franse Noordalpen.

En deze dan voor prikpunt Val Gardena. Hier is alles nog mogelijk, want ook de Para komt met wat sneeuw. Conclusie is wel dat het ofwel de restjes zijn ofwel de inleidende beschietingen voor meer, maar dat de Franse Alpen een opfrissertje krijgen begint steeds zekerder te worden! Zuidkant kan nog alle kanten op.

Als uitsmijter de pluim voor Nederland van vanavond, mooie voorzet voor het ochtendbericht van morgen!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

54 reacties

Gesloten voor reacties.