Ja we begonnen ook de live uitzending met deze, boven Söll om precies te zijn. Het is de afgelopen en ook de komende dagen de grote-Oostenrijk-sneeuwshow, we kunnen er niet omheen. Maar vanavond in het speciaal de Franse Alpen en de zuidkant in de spotlights! Kunnen deze delen van de Alpen de demarrage van Oostenrijk nog bijpakken? Sjas patat?

Wil je het complete plaatje en nog wat heerlijk kijkplezier, kijk dan de live uitzending van vanavond nog even terug!

Maar dit is toch de realiteit in Frankrijk in de lage dorpen op de zon. Hiervoor zien we Hauteluc (ik had er nog nooit van gehoord, excuses) in het skigebied van Espace Diamant. Op de achtergrond het Mont Blanc massief natuurlijk nog fier in een witte jas. Ja er is een opfrisser nodig!

En die opfrisser lijkt er dan toch echt te komen. De GFS oper is eindelijk om want lang wilde deze berekening niks van de koude inval van 8/9 januari weten. Het hoog ligt een stuk verder op de oceaan en breidt zelfs iets noordelijk uit. Dat ziet er goed uit voor in ieder geval de Franse Alpen. Voor de Italiaanse Alpen is het idealer als de hoge druk nog verder op de oceaan ligt waardoor de depressies via Spanje en de Middellandse Zee onderlangs op de Alpen knallen. Dat laatste is helaas voor daar nog niet aan de orde.

Maar voor de Franse Alpen zich rijk rekenen, let op de verschillen tussen EC en GFS. Ik heb een wat traag gifje gemaakt waardoor je even goed kan zien wat er gebeurt. Ten eerste het EC, deze brengt de depressie wat oostelijker waardoor de windrichting voor de gehele Alpen vooral noord-west-noord is. Daarmee zouden alleen de Franse Noordalpen wat restjes meepikken dus niet de jackpot. Het GFS daarentegen laat de depressie wel iets westelijker de Alpen naderen waardoor er even een stevige westcomponent in zit waardoor de Franse Alpen kunnen pieken, maar al snel zien we dan in het niemandsland boven de Middellandse Zee een nieuwe depressie ontstaat die de westcomponent weer tegen gaat.

Hier zien we het scenario van het GFS met even die meer westelijke wind waardoor de west en noordwest kant de toppers zijn. Zelfs tot onder de Maurienne vallei zouden ze dan wat mee kunnen pikken, denk aan Les Deux Alpes en Alpe d’Huez.

Maar zoals gezegd neemt een klein Genualaagje het snel over waardoor heel de pit uit die nordwestelijke stroming gaat. Zonde eigenlijk! Hoewelllll, bij het noemen van een Genualaag springt iedere Italië-ganger op!

Nouja ook nog geen reden tot uitbundig feest en het pakken van de sneeuwsnorkels. Dit is de beste kaart die ik kon vinden voor de Zuidalpen in het GFS. De echte neerslag wordt via de isobaren over Mallorca, de Italiaanse laars en de Balkan geblazen, voor de Italiaanse Alpen zijn er dan slechts de restjes. Noch vlees nog vis? Of iedereen een beetje. Het is maar hoe je het bekijkt.

Het is allemaal een beetje in vergelijking met Oostenrijk nu, sorry daarvoor, echt eerlijk verdelen zal het helaas niet worden. Maar als we dan naar de neerslagtotalen van de GFS run kijken is er toch best reden om tevreden te zijn. Groot deel van de Franse Alpen 20 tot 40cm, Les Menuires zit er mooi tussen met die 32 die we zien staan. Aan de zuidkant grote verschillen binnen 1 run zelfs, 0 tot 55cm sneeuw mogelijk. En laat die 55 nou precies rond partner Val Gardena staan 😉 Iemand nu ter plaatse?

Vervolgens het EC wat de depressie wat oostelijker berekent waardoor er minder westelijke stuwing is dus de Franse Alpen het moeten doen met de opzich prima liggende noord stuwing.

Als het hoog uit het noordwesten nadert wordt de neerslag nog even uitgeknepen en kan het ook in het EC nog even intensiveren tot misschien zelfs onder de Maurienne. Mooie lage sneeuwgrens want ook alle middelgebergtes duidelijk zichtbaar door het roze. Uiteindelijk totalen van 20 a 30cm voor de Franse Alpen dan, niet slecht! De zuidkant echt volledig kansloos in deze run helaas.

De hoofdrun springt er wel uit maar met de steun van het EC geloof ik wel in de neerslaghoeveelheden. Deze voor de Franse Noordalpen.

En deze dan voor prikpunt Val Gardena. Hier is alles nog mogelijk, want ook de Para komt met wat sneeuw. Conclusie is wel dat het ofwel de restjes zijn ofwel de inleidende beschietingen voor meer, maar dat de Franse Alpen een opfrissertje krijgen begint steeds zekerder te worden! Zuidkant kan nog alle kanten op.

Als uitsmijter de pluim voor Nederland van vanavond, mooie voorzet voor het ochtendbericht van morgen!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

54 reacties

nils · 3 januari 2019 op 23:08

30 cm zou de boel ineens flink verbeteren! Zeker de pistes die nu al open zijn door oude of kunstsneeuw.

  nils · 3 januari 2019 op 23:08

  Waar ga je naartoe in de Dolomiti, Hans?

   Hans · 3 januari 2019 op 23:13

   Canazei

    Hans · 3 januari 2019 op 23:39

    De neerslag voor de Dolo’s gaat er helaas weer uit…..blijft weinig over. Des temeer voor wederom Salzburgerland. 😉

    nils · 3 januari 2019 op 23:59

    sowieso goede pistes… en eten!

     nils · 4 januari 2019 op 00:00

     in de dolomiti!

     Hans · 4 januari 2019 op 00:07

     Dat zeker Nils!

     Hans · 4 januari 2019 op 00:09

     Vanaf 300h , de 15e dan wel weer een betere positie van het GenuaTief

  nils · 3 januari 2019 op 23:11

  Bedankt voor de update, Jorne!!

Hans · 3 januari 2019 op 23:12

Dank voor de avond update!

Petra · 3 januari 2019 op 23:13

Fijn bericht.
Actueel in NL wat vorst op de kaart. Kouder dan verwacht volgens mij.

Stefan Kaptein · 3 januari 2019 op 23:32

Net nog even naar buiten gekeken in Brixen im Thale en het sneeuwt alweer lekker door. Zal morgen ochtend wel weer het nodige schepwerk moeten verrichten voordat we weer op pad kunnen. Fijne avond allemaal en ik hoop dat de cameraman (Eric) morgen ook op tijd uit zijn nest kan komen om mijn schep kunsten vast te leggen.

  Marcel H · 3 januari 2019 op 23:47

  Haha die Stefan,
  Regelmatig lekker mopperen, maar als-ie dan écht winter op z’n dak krijgt, dan als een kind zo blij.
  Enjoy!

  sneeuwfanaat(Ron) · 4 januari 2019 op 06:06

  Eric .wakker worden,Stefan gaat scheppen!

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 4 januari 2019 op 06:43

  En geen schepwerk zonder bewijsmateriaal dus filmen die hap @Stefan! 🙂

   Jeroen · 4 januari 2019 op 08:34

   Zo is het wij willen ook meegenieten

Marcel H · 3 januari 2019 op 23:48

Nog 3 weken tot vertrek naar PdS, ik heb er wel vertrouwen in!

  nils · 4 januari 2019 op 00:02

  Echt? Ik hoop het ook!!! 23 feb zijn we er ook weer. vaak genoeg met kerst groen en vanaf half januari pas sneeuw

Markiemark · 3 januari 2019 op 23:57

Morgen na een week Italië en een week Oostenrijk weer naar huis. In Italië bijna alleen maar strakblauwe lucht gezien en daar is nieuwe sneeuw echt van harte welkom en hier in Oostenrijk is het nu echt genoeg. Iedere ochtend de auto uit moeten graven onder een dik pak sneeuw. Overal in de dorpen worden grote bergen sneeuw afgevoerd met vrachtwagens omdat ze gewoon niet meer weten waar ze de sneeuw moeten laten. En er komt nog veel en veel meer aan, dus volgens mij is hier in Salzburgerland (Wagrain) wel genoeg sneeuw om tot in April te kunnen skiën.
Wat mij wel opviel is dat vandaag tijdens de toch wel intensieve sneeuwval de sneeuwkanonnen gewoon aanstonden! Weet iemand hier waarom ze dat doen?

  nils · 4 januari 2019 op 00:03

  om te voorkomen dat de leidingen bevriezen??

  EKlop · 4 januari 2019 op 07:48

  Op verzoek van Stefan, je hebt nooit genoeg sneeuw 😉
  Pistes moeten het houden tot april, ook op paden, stijle stukken, knooppunten etc. Dan heb je (compacte) kunstsneeuw nodig. Veel meer als nu valt, en misschien is het zo wel 2 maanden droog en boven 0?

Angel · 4 januari 2019 op 00:06

Ik word wel blij van deze weersverwachting, aangezien wij 12 januari naar Portes du Soleil vertrekken, dit gebied, neem ik aan, ligt aan de noordkant van de Franse Alpen☺️

Hans · 4 januari 2019 op 00:13

En sneeuw in…….noord Afrika……vanaf medio januari…. poeheee

Roy · 4 januari 2019 op 00:37

Lekker bericht Jorne! Moest je nou precies een foto met groene weides pakken in de Espace Diamant waar ik zaterdag heen ga haha?! 😉 Hauteluce ligt ‘naast’ Les Saisies waar ik vanaf zaterdag zit maar idd ligt dat wel een stuk lager rond 1100 meter dacht ik. Toch verwacht ik dat ook daar de dalafdalingen gauw openen. De liften draaien al en de sneeuwlansen staan nu flink sneeuw te maken. Alle vertrouwen!!

  Jorne · 4 januari 2019 op 07:50

  Ik dacht al dat ik een gevoelige snaar zou raken Roy 😉

Kirsten_dl (Puurs.be) · 4 januari 2019 op 06:46

Indien ik mij niet vergis was het vorige winter net andersom, Italië en Frankrijk volop sneeuw terwijl Oostenrijk deels in het zand moest bijten.
En dat is eerder ook al gebeurd volgens mij, ofwel de zuidkant volop sneeuw en noord bijna niks of vice versa.
Ik ben momenteel volop aan het rondkijken om een vlucht te boeken richting Oostenrijk, ik wil graag een keer gaan poederen. 🙂

Daniel (Heerhugowaard) · 4 januari 2019 op 06:52

Goedemorgen, nieuwe dag nieuwe kansen. Ik hoop, na wekenlang he-le-maal niets in de ll, dat er vandaag toch eindelijk eens een beetje winter aan de horizon gaat verschijnen op de kaarten. Kom er maar in wintersportweerman van dienst!!!

  sneeuwfanaat(Ron) · 4 januari 2019 op 07:46

  Helaas werkt Ec vanmorgen niet mee en heeft gfs alleen weer de bekende worst in de meteofictie voor de ll.Alpen wel blijvend in de winter en verscheidene sneeuwmomenten!Ook voor de zuidkant

Kirsten_dl (Puurs.be) · 4 januari 2019 op 07:15

Mooi hoor, reeds nu al een hoop sneeuw: https://www.planetski.eu/news/11205

Kirsten_dl (Puurs.be) · 4 januari 2019 op 07:58

Tsjakka ! !

[IMG]https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2019/01/04/0750_hd.jpg[/IMG]

Hans · 4 januari 2019 op 08:18

“We” zagen het hier al aankomen………….. https://orf.at/stories/3106344/

Hans · 4 januari 2019 op 08:24

Eerlijk gezegd verwacht ik gezien de drukverdelingen, voor januari verder “vuil weer” in LL en voor de (gehele) Alpen zéér veel sneeuw!!

  Jeroen · 4 januari 2019 op 08:36

  Prima.

  sneeuwfanaat(Ron) · 4 januari 2019 op 08:42

  Daar sluit ik me bij aan Hans!

  Martijn sonnenberg · 4 januari 2019 op 09:40

  Lijkt er op inderdaad. Normale condities voor ons…VEEL sneeuw alpenregio

  Jorne · 4 januari 2019 op 10:00

  Ha heb exact hetzelfde opgeschreven in het ochtendbericht! Zijn we het mooi eens

Henrik · 4 januari 2019 op 08:50

Duidelijk stuk over de SSW en de poolwervelsplit. Voorlopig heeft dit nog geen effect op het weer bij ons. Later in januari of februari zou dat alsnog kunnen.

https://www.alpenweerman.nl/ssw-2019/

  jannes · 4 januari 2019 op 09:35

  Snap de hele hype over SSW echt niet. Voelt echt als een mooi dingetje waar extreem technisch over geneuzeld kan worden, óf een soort lichtpuntje om voorpret op te bouwen. Las ergens dat de kans 1 op 7 is dat het een gunstig effect heeft qua winterweer. Dat is niet zo spannend voor zo’n groot event, toch?

   Joalie · 4 januari 2019 op 09:45

   Ik snap het wel, kan voor de LL een kansje brengen op echt winterweer. En die kansjes hebben we niet zoveel, dus is elke mogelijkheid is er eentje en wordt met gejuich ontvangen. Is net gokken of de loterij, waarbij een kans van 1 op 7 nog best hoog is.

    Jannes · 4 januari 2019 op 09:55

    Jaja dat gevoel van voorpret/kans deel ik. Maar je ziet nu een jaar of drie echt zo verschrikkelijk veel hierover geschreven, maar slechts 1 keer echte winter erdoor. Voelt echt als een hype 🙂

     Henrik · 4 januari 2019 op 10:10

     Heeft meer met de toename van onze kennis van dit soort fenomenen en onze algehele kennis van meteorologie te maken. Tijdens de grote winters van vroeger ging er ook een SSW aan vooraf alleen wist men dat niet. Mooi artikel hierover ook door meteogroup: http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-01-03-winter-bijna-halverwege-komt-er-nog-wat-1/

     Jannes · 4 januari 2019 op 10:22

     Ah, klinkt logisch 🙂 Zie je in de medische wereld ook veel. Hebben mensen nu vaker bepaalde aandoeningen?

  Maurice · 4 januari 2019 op 09:57

  Wel heel duidelijk geschreven! Mooi verhaal en toch wel spannende mogelijkheden.

Spyfromthesky · 4 januari 2019 op 09:50

Het lijkt erop dat er rond de helft van de maand wat verandering komt. Nee, geen diep winters weer nog, sterker nog, afwezigheid daarvan, maar wellicht dat noordelijke stuwingen met wat lagen er doorheen komen voor de L.L. Dit winters patroon momenteel nu voor de L.L. een Azorenhoog dat ongeveer blijft liggen waar die al een tijdje ligt, is ook kansloos.

Dan moeten we daarmee dealen. De SSW is inmiddels wel een feit, maar de uitwerking kan dus nog een twee weken duren. Dan is nog niets gezegd over de uitwerking ervan. Er is op 10 h PA tegen de helft van de maand wel volgens mij een omkeer qua windrichting. De straalstroom lijkt dan over Afrika te staan.

Als de uitwerking dan zou moeten komen aan de grond en alles zit mee, dan zou de winter vanaf 19 januari voor de L.L. mogelijk de meeste kans maken.

Garanties? Nou, in zijn geheel niet, wel een beetje meer zekerheid in de hoop!

Spyfromthesky (Arnold)

Kees · 4 januari 2019 op 09:51

@Jannes Wat een ongelooflijk domme opmerking zeg. Ik zou zeggen, verdiep je eens in deze materie voordat je dit soort dingen roept.

  Jannes · 4 januari 2019 op 09:53

  Ik mag toch gewoon wat zeggen/hardop afvragen zonder me te verdiepen? Zou wat zijn zeg als je je eerst overal in moet verdiepen…

  Gelukkig kan ik iets met jou opmerking/onderbouwing 😉

  Derso · 4 januari 2019 op 10:02

  Verkeerde been uit bed Kees?

Roy · 4 januari 2019 op 09:51

Meeste neerslag er al weer uit voor de Westkant in GFS00h. Blijft over 10 cm? Wie kan de accumulatie posten van het ECMWF?

  Jorne · 4 januari 2019 op 10:04

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/rsum_19011106_19010400.gif[/img]
  vanavond weer nieuwe kansen…

   Roy · 4 januari 2019 op 10:14

   Thanks! 🙂

Spyfromthesky · 4 januari 2019 op 09:58

Druk 1042! in Dordrecht en niet droog. In de jaren 80 tikte je op de barometer en als die richting hoog ging 1025 of hoger dan wist je dan er een grote kans op winter was. Die monsterlijke Azorenhogen is volgens mij iets vanaf 2000.

Ik heb wat winters doorgenomen van het verleden met de drukverschillen en ik zag vroeger nooit zulke hoge druk van de Azoren op de kaarten staan. En nu al weer voor vele winterjaren achter elkaar worden we geplaagd met dit gebeuren. Volgens mij veel minder te maken dan een vlinder in China, maar meer de afwezigheid van een vlinder in Brazilië wegens de sterke afname van de tropische bossen.

Spyfromthesky (Arnold)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *