Voor de liefhebbers van het skiën in het hooggebergte laat in het seizoen is er uitstekend nieuws: er is zeer veel sneeuw op komst. In de Franse Alpen, aan de Zwitserse, Italiaanse en Oostenrijkse zuidkant boven 1800m dalend naar 1400m voor de periode 5 tot en met 10 april. Hieronder meer daarover. Vandaag hebben we een grauwe dag in de Alpen. Het beeld uit Bormio (1225m) hierboven is een prachtig voorbeeld van skiën in het naseizoen met de dalafdaling door een groene weide. Bormio is nog open tot 14 april.

lauberhorn0304

Er is heel veel grauw in de Alpen vanochtend. De zuidelijke Franse Alpen zijn een uitzondering en sommige plekjes in Zwitserland. Hierboven de Lauberhorn van Wengen. Klik maar eens en geniet van die plaat. 

ettelsberg0304

De Wintersport-Arena Sauerland is ook aardig grauw, maar toch nog steeds droomachtig winters. Is dit 3 april? Ja het is 3 april. De Ettelsberg van Willingen. 

16graden

Goed nieuws voor de voorjaarsliefhebbers: we hebben een kaart met heus waar 16°C en ook nog eens met een fraaie zon erbij. 15 april zou het moeten gebeuren.

ens0304_00

In bovenstaand ensemble voor Midden-Nederland hebben we zelfs een lijntje naar 23°C, maar de hoofdrun is toch tamelijk somber: die daalt ineens weer richting 20 april. Laten we het erop houden dat de modellen tot 11 april echt wel weten wat ze willen maar dat het daarna nog helemaal open is. Ik hou een beetje mijn hart vast voor een terugval in temperatuur eind april. Te vaag om er een boude voorspelling aan te wagen. 

ensLesMenuires0304

Hier het ensemble voor Les Menuires. We zien duidelijk de sneeuw van de 5e t/m de 10e bij een licht dalende temperatuur. Sneeuwgrens zou zelfs naar 1200 meter kunnen gaan. Verder dan 11 april kijken we hier niet, hoewel we mogen verwachten dat het kwik geleidelijk oploopt tot waarden zachter dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Dat zou dan zeker de nodige nattesneeuwlawines met zich meebrengen.

accu0304

De kaart met de accumulatie tot en met 8 april is veelzeggend. Arme Polen! En hoe vreemd die 34cm in Normandië weer. Dat zou tussen donderdagavond en vrijdagmiddag moeten vallen. Ongelofelijk. En we weten ook dat het in de volgende set kaarten al weer anders kan zijn. Heb even nagekeken in de afgelopen 3 runs: alledrie tonen ze die sneeuw. Zou het echt? Tja en dan de Franse Alpen (Les Menuires), Wallis (Val d’Anniviers) en Livigno en Val Gardena! Dat is toch wel weer fraai. Niet uitzonderlijk trouwens. Je kunt dit verwachten begin april. Alleen als het een meter zou worden…. dan hebben we echt iets heel bijzonders te pakken.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.