fouliedouce
La Folie Douce tussen Tignes en Val d’Isère midden in het megaskigebied Espace Killy. Dicht tegen de Italiaanse grens in Savoie Mont Blanc. Beetje wit vanochtend! Eindelijk de westelijke Alpen – lees de Franse bergen – aan de beurt met een voorproef voor de winter!

Het hele winterseizoen is het dik feest op deze plek. Ik was er vorige winter en maakte bovenstaande impressie. Naar het zuiden toe sneeuwt het harder… kijk maar.

Deze plaats heet Cervières. Geen bekend skigebied maar een plekkie in de Queyras waar je eerder gaat toerskiën.

Hier zie je het op de kaart!

ensemblefra1310

De ensemblegrafiek voor de Franse bergen laat vooraan zien dat de sneeuwgrens nu stijgt terwijl het ook morgen nog de hele dag blijft regenen en sneeuwen. Dan is het weer een hele week droog maar als je goed kijkt begint het kwik op de 17e al weer te dalen.

rart_16101800_16101300

Hier zie je hoe dat zit met die kentering. Het Russische hoog trekt zich wat terug en het noordelijk gelegen Azorenhoog drukt de depressie die de wind momenteel naar zuid brengt naar IJsland toe waardoor de wind kan gaan krimpen naar noordwest. En daar kan dan meteen al echt mooi sneeuwgeweld op zitten.

groteklap

Zo bijvoorbeeld in de ochtendrun van het Amerikaanse model. Mijn vraag in een eerder weerbericht: “Hoe keer je die Föhn van de komende dagen nog eens om naar een sneeuwrijk scenario?” is vanochtend dus beantwoord. Kans dat het echt gaat lukken moeten we voorzichtig zetten op 20%. Maar het hoeft in oktober ook nog helemaal niet te dumpen. Liever pas eind november! Voor de hoogste Franse skigebieden en de gletsjerskigebieden in het algemeen is het wel goed nieuws allemaal: wie daar nu al gaat skiën – ook in Tignes bijvoorbeeld – die heeft toch een mooier plaatje en lekkere sneeuw van moeder natuur!

Categorieën: Franse bergen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.