peyragudes0702

Hierboven een plaatje van Peyragudes in de Franse Pyreneeën gisteren. De sneeuwcondities hier zijn perfect net als overal in de Franse bergen momenteel. Voor het afgelopen weekeinde is er op veel plaatsen tussen de 20 en 70cm sneeuw gevallen. Daarna volgden donderdag en vrijdag twee schitterende dagen waarvan we hieronder de mooiste beelden – foto en video – uit een reeks Franse skigebieden hebben verzameld. Vanaf vanavond gaat er overal minstens nog eens een halve meter vallen. In de Pyreneeën is zelfs zicht op ruim een meter poedersneeuw. Er is een hele serie bewolkte dagen op komst. Na de sfeerimpressies uit de skigebieden (van zuid naar noord gesorteerd) volgen de weerkaarten. We gaan dan kijken hoe het zit met de reisdagen, met de sneeuwhoogtes en de gulle sneeuwverwachting en op welke dagen we het typische zonnige Franse skiweer kunnen verwachten.

We bewegen van zuid naar noord! Kijk je mee?

Isola 2000
Het was hoognodig en het is gekomen: sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. Daar horen natuurlijk ook de Stations du Mercantour – Auron en Isola 2000 – bij. Altijd mooi om auto’s onder een hoop sneeuw te zien. En het mooie van de aanstaande fase is dat de skigebieden van noord naar zuid allemaal in gelijke mate profiteren.

Hier il a pas neigé non non

Geplaatst door Christophe Bastien op maandag 8 februari 2016

Serre Chevalier
Dit uitgestrekte skigebied met 250km pistes bij de Middeleeuwse stad Briançon was natuurlijk een van de winnaars afgelopen weekeinde toen de zuidelijke Franse Alpen maximaal profiteerden van de sneeuwval! Geniet van deze actuele beelden van offpiste skiën.

#EnDirect #CommeUnLundi à #SerreChevalier

Geplaatst door Serre Chevalier Vallée op maandag 8 februari 2016

Les 2 Alpes
Niets zo leuk als je op kantoor zit dan om even weg te dromen bij een video van neerdwarrelende sneeuwvlokken. Like deze Facebook pagina maar als je het vaker wilt zien!

La neige tombe à gros flocons aux 2 Alpes ! #l2aforeverimages: Youki66 – montage: Amandine LRX.

Geplaatst door Les 2 Alpes op zondag 7 februari 2016

Valloire
Valloire in de Maurienne toont trots hoe klaar het gebied is om vakantiegangers te ontvangen. En volgende week is het gebied nog meer klaar. Dan hetzelfde weertype met nog eens een halve tot een hele meter sneeuw erbij.

Ce petit bonheur façon Valloire: la première piste des vacances! ** Un moment, une émotion à partager ici! Bienvenue à Valloire!

Geplaatst door Valloire Galibier op zaterdag 6 februari 2016

La Plagne
Dit plaatje uit La Plagne in Paradiski laat zien dat er naast skiën en snowboarden nog zo veel meer moois is in de Franse bergen. Langlaufen en sneeuwschoenwandelen bijvoorbeeld. In het skigebied hebben we momenteel sneeuwhoogtes van 195cm op de berg en 120cm in het dal.

➽ Les sentiers de randonnée sont prêts pour une sortie raquette et ski de fond…

Geplaatst door La Plagne op vrijdag 5 februari 2016

Les Arcs
Met dit bericht met een actuele droomfoto prijst Les Arcs – eveneens in Paradiski – de Yuge app van het skigebied aan. Klik hierr om de app te downloaden. Natuurlijk vind je in die app ook informatie over weer & sneeuw. De actuele sneeuwhoogtes in Les Arcs zijn 220cm op de berg en 115cm in het dal.

Ça vous pique, ça vous gratte, ça vous démange ?…Oui, vous savez, cette #envie furieuse d’être sur ce #télésiège (à…

Geplaatst door Les Arcs op vrijdag 5 februari 2016

Méribel
Méribel in de Trois Vallées presenteert met trots de Peuf Experience. Dat zijn hellingen die aan de vooravond van een sneeuwval worden geprepareerd en die dan ’s ochtends meteen worden beveiligd tegen lawines met explosies. Maar ze worden die ochtend dus niet geprepareerd zodat jij 100% veilig kunt genieten van de poedersneeuw die gevallen is op een egale ondergrond. De “Peuf Experience” hellingen zijn: Combe du Vallon, Grande Rosière, Mauduit, Tétras, Mouflon, Bartavelle, Écureuil en Face.

[PEUF EXPERIENCE][PEUF EXPERIENCE]Peuf Expérience, ce sont des pistes damées la veille de chutes de neige, et sécurisées le matin pour que vous puissiez profiter d’une fine couche de poudreuse en toute sérénité ! Nous attirons votre attention sur le fait qu’il s’agit de pistes préparées et sécurisées. Dès que vous sortez des pistes balisées, vous engagez votre responsabilité. Les pistes “Peuf Expérience” ► Combe du Vallon, Grande Rosière, Mauduit, Tétras, Mouflon, Bartavelle, Écureuil, Face.–[PEUF EXPERIENCE : ENJOY SECURED SLOPES THE DAY AFTER SNWOFALLS!]Peuf Experience, it’s groomed slopes on the eve of snowfalls nights, secured the morning so that you can enjoy some powder with serenity! Be careful, only the slopes are secured, as soon as you go out marked slopes, you incur your liability.The “Peuf Experience” slopes ► Combe du Vallon, Grande Rosière, Mauduit, Tétras, Mouflon, Bartavelle, Écureuil, Face.

Geplaatst door Méribel, Coeur des 3 Vallées (Official) op vrijdag 5 februari 2016

Les Gets
Les Gets in de Portes du Soleil doet niet zuinig en trakteert ons op 26 prachtige foto’s van wintersport met het hele gezin. Het immense skigebied had bij de vorming een tweede naam op het oog: “Haute Route des Familles”. Dat onderstreept hoe fantastisch het skigebied is voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden, juist ook de oudere kinderen. En ja in de Portes du Soleil, zoals het gebied uiteindelijk werd genoemd, schijnt de zon veelvuldig. Maar de komende week dus even iets minder. Laat de sneeuw maar komen.

Sur les pistes, en terrasse ou dans le village…la neige et le soleil sont au rendez-vous pour cette magnifique journé…

Geplaatst door Les Gets – Page Officielle op vrijdag 5 februari 2016

Châtel – Portes du Soleil
En we blijven nog even in dit noordelijke Franse skigebied en kijken naar de mooie beelden uit het gezellige chaletdorp Châtel. Ook hier sneeuwt het morgen schitterend, vallen de reisomstandigheden in het weekeinde erg mee terwijl het gebied vanaf maandag weer een prachtige winterse fase in gaat.

[Photos] Magnifique journée à #Châtel…. Bon ski à tous !

Geplaatst door Châtel Tourisme op vrijdag 5 februari 2016

Vandaag is het kijken naar plaatjes even iets minder omdat de Franse bergen in dikke wolken gehuld zijn. Het is ook zachter vandaag. Pas vanavond en vannacht keldert de sneeuwgrens opnieuw en hebben we in feite een volle week dagelijks sneeuwval. Tussen twee weermodellen is alleen nog onenigheid over komende donderdag: het Amerikaanse weermodel geeft een sneeuwdag, het Europese model opklaringen.

fraalp-winnenb

Bovenstaande kaart is gebaseerd op een nabewerking van het Amerikaanse weermodel (de sneeuwrijkste oplossing dus) en laat zien hoe mooi met name de Franse Alpen in de komende 4 etmalen pal in de stroming liggen waardoor juist hier de hoogste accumulaties gaan optreden. In de hogere gebieden valt zeker een halve meter sneeuw alleen al tot de nacht op zaterdag. En daarna sneeuwt het nog door tot en met dinsdag. Vandaag is de sneeuwgrens wat hoger, maar morgen ligt die zeer laag op 500m. Vrijdagmiddag gaat de sneeuwgrens opnieuw stijgen naar misschien wel even 1500m om dan maandagochtend weer te kelderen naar de laagste dalen. In feite is die zachtere fase in het weekeinde een dubbele zegen: minder verkeersproblemen met het aankomende en vertrekkende verkeer behalve op de bergwegen boven 1500m; en een sterkere binding van de sneeuwlagen waardoor het lawinegevaar niet al te extreem wordt. En nadat iedereen is vertrokken of aangekomen begint maandag dan een nieuwe diep winterse fase. Met geleidelijk dus ook minder sneeuwval en vanaf woensdag steeds meer zon!

accutotaal

Kijken we naar de totale neerslag over die aanstaande fase tot medio volgende week valt op dat de Pyreneeën werkelijk absurd veel sneeuw gaan krijgen. Hier zal op sommige plaatsen ruim meer dan een meter sneeuw neerdalen. De fraaie beelden daarvan zullen we met name vanaf maandag op deze website zien langskomen.

vannacht

Het moment vannacht waarop de sneeuwgrens keldert

donderdaghelder

De zonnige donderdag in het Europese model

vrijdagsneeuw

Vrijdag de terugkeer van de sneeuwval met een tijdelijke temperatuurstijging

maandagkoud

Maandag de Arctische uitbraak met sneeuw tot in Noord-Afrika

woensdagkoud

Woensdag een winterse weersituatie met nachtvorst in Nederland en grand beau in de Alpen!

Al met al stellen we vast dat we in een hele bijzondere fase van winter 2015-2016 zitten. Er is al heel veel sneeuw gevallen en het blijft sneeuwen. Het is een fase met natuurlijke sneeuw in overvloed en perfecte pistecondities. Volg de ontwikkeling van die sneeuwhoogtes op deze webpagina. De krokusgangers vallen in 2016 werkelijk met de neus in de boter. Gezinnen die nog hebben getwijfeld kunnen vaak nog gemakkelijk een accommodatie boeken in de Franse bergen. Kijk bijvoorbeeld eens op deze boekingspagina en deze pagina met contactgegevens van de Nederlandse touroperators die gespecialiseerd zijn in Franse wintersportbestemmingen.

Nog één semi-live blik naar een van die mooie Franse skidorpen… Val Thorens.

Snow Val Thorens 9/02/2016On ne sait pas quel temps il fait chez vous, mais ici à Val Thorens il tombe des flocons gros comme des pattes de chat ! (y)⛄––We don’t know what’s the weather for you, but here in Val Thorens there are large snowflakes! (y) ⛄

Geplaatst door Val Thorens op dinsdag 9 februari 2016

En ja hoor: het sneeuwt weer! The snow must go on!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.