valdisere1101

Gisteren sneeuwde het vanaf 1300m in de Franse Alpen. Vandaag al boven 800m. Dat gaat gepaard met een stormachtige westenwind over de kammen. Hierboven het beeld in Val d’Isère gisteren. Geen fijne skidagen maar wel een hele mooie ontwikkeling. Volg de ontwikkeling van de Franse sneeuwhoogtes hierrr.

tignes1001

Sneeuwscheppen in Tignes

We sluiten een periode af waarin de hoogste Franse skigebieden al zeer veel sneeuw hebben gekregen. Op Instagram liet Tignes bovenstaande plaat zien! Wel steeg de sneeuwgrens donderdag en vrijdag naar 2000m om pas vandaag weer te zakken naar 1600m. Dat zet nu verder door.

woensdagvogezen

Sneeuw ook in de Vogezen

Vanaf woensdag sneeuwt het ook in de Vogezen en dat verschillende dagen op rij. Nabijgelegen skigebieden als La Bresse (600km van Utrecht) kunnen dan op volle toeren gaan draaien.

besse-super-besse

Centraal Massief dikke sneeuwval op dinsdag

Het Centraal Massief doet natuurlijk ook lekker mee als de temperaturen omlaag gaan. Hierboven zie je Besse Super Besse. Dit gebied ligt wel in de route van aanstormende dooiaanvallen volgende week. Of die wel of niet afgeslagen worden zien we later.

pyreneen

Sneeuw ook in de Pyreneeën

Vanaf zaterdag gaat de stuwing uit het noorden ook tegen de Pyreneeën aan. Moeder Natuur gaat ongeveer 20cm brengen komend weekeinde. De rest zullen de sneeuwkanonnen moeten doen. Maar dat kan makkelijk met de zeer lage temperaturen die we verwachten.

koudfra

Heel Europa en dus ook heel Frankrijk vriezend koud

Het wordt een mooie diep winterse periode. Niet alleen qua temperaturen. Vooral qua sneeuwval…

accu

Kijk een hoeveel sneeuw er alleen al in de komende 5 etmalen gaat vallen. En zie hoe de hele Franse Alpen maar ook de Jura en de Vogezen zeer sterk profiteren. Als er nu koud op wat er al ligt een meter verse sneeuw valt zijn alle zorgen voor wintersporters voorbij en kan het grote genieten beginnen. Alle gebieden doen goed mee: Savoie Mont Blanc in het noorden maar ook de Isère en de Hautes Alpes. Voor je wintersportvakantie op de bestemming is het allemaal fantastisch nieuws. Voor de reis toch een puntje van aandacht om je goed te informeren en je goed voor te bereiden. Laten we eens dag tot dag kijken en dan vooral in de Franse Alpen.

Dinsdag 12 januari
Sneeuw tot in de dalen. Verkeersproblemen te verwachten. De sneeuwgrens daalt van 800m in de ochtend naar 600m in de avond. Vanaf 1000m en hoger zien we al opmerkelijke sneeuwhoogtes. In de nacht daalt de sneeuwgrens verder naar 300 à 400m.

Woensdag 13 januari
Een grauwe dag. Met een sneeuwgrens van 500m sneeuwt het overal tot in de lagere dalen. Deze dag is er maar zwakke sneeuwval en wordt het ’s middags droger.

Donderdag 14 januari
Op deze dag komt er vanuit het westen weer een frontensysteem aanstormen. Bij een stormachtige wind sneeuwt het stevig tot in de laagste dalen. Met al dit geweld kan de sneeuwgrens heel even stijgen naar 600-800m om in de avond meteen weer te kelderen.

Vrijdag 15 januari
Vrijdagochtend zijn er tijdelijk opklaringen. Vooral naar het zuiden toe. De stroming draait naar noord en het wordt steeds kouder. Tegen de avond raakt het weer bewolkt en gaat het opnieuw sneeuwen.

Zaterdag 16 januari
Een pluk met sneeuw drukt tegen de Pyreneeën aan en schampt de Alpen. In de Pyreneeën goed voor 15cm sneeuw. In de Alpen moeilijk te voorspellen waar het wanneer sneeuwt of hoeveel. Het zijn korte felle sneeuwbuien afgewisseld met opklaringen.

Zondag 17 januari en maandag 18 januari
In de hogere dalen kan -20ºC worden gehaald. Af en toe is er een sneeuwbuitje. Hoe noordelijker hoe meer kans daarop. Voor het verkeer is zo’n dun laagje koud gevallen sneeuw extra verraderlijk. En natuurlijk: de zon is terug! Niet voor lang want vermoedelijk sneeuwt het volgende week verder.

la_rosiere_maison-du-ski1101

La Rosière

Deze plaat uit La Rosière een buurdorp van Tignes en Val d’Isère met een hoogteligging van 1850m laat goed zien dat er echt wat aan de hand is momenteel. Wat een sneeuw! Nu al. En die meter droge poeder komt daar nog overheen. Tot en met donderdag is er weinig ruimte voor de zon en krijgen we nog niet de mooie plaatjes die zo uniek zijn voor de hooggelegen Franse skigebieden. Maar de zon laat in Frankrijk nooit lang op zich wachten!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

39 reacties

Gesloten voor reacties.