vars2910crop

De Franse bergen brengen ons wintersporters in hogere sferen vandaag. We kijken naar een serie unieke plaatjes van vanochtend. Hierboven Vars in de zuidelijke Franse Alpen. Keurig op bestelling is er vannacht een frontje langsgetrokken dat het landschap van herfst naar winter heeft omgetoverd. Kijk maar…

varsbefore2910

Zo was het eergisteren nog.

vars2910

En hier het hele panorama vanochtend. Dit was wat ons betreft het mooiste plaatje van vanochtend maar we hebben er nog een heel stel die je ook niet mag missen. We lopen daar van noord naar zuid doorheen. We beginnen in de Haute-Savoie.

flaine2910

In Flaine een mooi optische effect vanochtend. Een regenboog die eindigt waar de wolk eindigt. Links over de kam een dikke lenticularis als teken dat de Föhn alweer terugkeert.

laclusaz2910

Hemelsbreed 20km naar het zuidwesten komen we in La Clusaz.

larosiere2910

We switchen naar de Savoie en komen in La Rosière, een iets kleiner skigebied in de Tarentaise vlak aan de Italiaanse grens. Hier is een mooie laag gevallen. Geen wonder zo strak aan de hoofdkam.

lesarcs2910full

Aan de andere kant van het dal komen we in het megaskigebied Paradiski in Les Arcs. Daar is het yummie vanochtend! Is de titelplaat op Facebook geworden vandaag.

tignesgrandemotte2910

Een stukje dieper het dal in komen we bij Tignes waar de Grande Motte gletsjer natuurlijk al open is sinds begin oktober. Er is hier niet veel blijven liggen door de harde wind die met de sneeuwval samenging. Je ziet uiterst links en rechts hoe men met pistenbully’s geulen maakt om bij de volgende sneeuwval meer sneeuw vast te kunnen houden.

tignes2910

En natuurlijk is in Tignes ook het dorp Tignes Lac op 2100m wit geworden.

valdisere2910

Buurdorp Val d’Isère, waarmee Tignes het superskigebied Espace Killy vormt, is ook tot in het dorp mooi wit geworden. Zeker wel 10cm van het witte goud zo te zien op de krukjes. Nu nog rustig. Op 28 november is hier de opening.

lesmenuires2910zondermistboog

We stappen over van Espace Killy naar de Trois Vallées, nog altijd het grootste 100% met liften verbonden skigebied van de wereld. In Les Menuires op Mont de la Chambre kwam de zon zo op vanochtend.

lesmenuires2910mistboog

En kijk eens mee naar rechts: weer een mistboog! Op 23 oktober hadden we er een in het Centraal Massief. Zie hierrr. De mistboog is een variant op een regenboog maar dan met zulke kleine mistdruppeltjes dat het spectrum niet uit elkaar getrokken wordt.

lesmenuires2910

Hier het hele schitterende panorama vanochtend in Les Menuires!

aussois2910

We gaan weer iets verder naar het zuiden: Aussois in de Maurienne is nog gespikkeld van het gras van de bergweiden. Dat zet nog even geen zoden aan de berg!

pic-blanc-alpedhuez2910

We verlaten de Savoie en kijken in de Isère naar Alpe d’Huez. Een mooi zonnig plaatje van de Pic Blanc.

lagrave2910

Op een steenworp afstand La Grave.

montgenevre2910d

Het ook vrij zuidelijke Montgenèvre is een soort mytisch landschap vanochtend met heel mooi licht.

montgenevre2910c

Hier in Montgenèvre is eigenlijk best veel gevallen. Misschien wel het meeste vandaag?

montgenevre2910b

Nog eentje uit Montgenèvre.

montgenevre2910

En nog eentje.

isola-2000_tete-cabane2910

We sluiten af met Isola 2000 helemaal in het zuiden in de Alpes Maritimes. Natuurlijk is het op die hoogte wit geworden net als buurdorp Vars wat we helemaal bovenaan al zagen.

geensneeuw

Het is intussen oud nieuws dat we meteen weer afscheid moeten gaan nemen van deze sneeuw. Het hogedrukgebied herstelt nu snel en daarmee komen we in West-Europa langdurig in een zwakke zuidelijke stroming. Het kwik in de bergen op 1500m komt langdurig op meer dan 10ºC uit. We wachten op een nieuw signaal van een serieuze winteraanval later in november. Maar vandaag genieten we volop van de plaatjes uit de Franse bergen en weten we ook zeker dat het helemaal goed komt ruim voor de opening van alle skigebieden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.