Je hebt van die winters dat je een weersoepje al tot Nordstau moet bombarderen om de aandacht vast te houden. Is het vandaag dan teleurstellend als we zien dat de sneeuwgrens pendelt tussen 900 en 1200m? Nee ik denk dat we daar uitgebreid voor gewaarschuwd hebben. Ja vorige week zag het er nog veelbelovender uit. Maar dit is het gewoon. En ik denk dat de mensen die in de “weersoep” zitten nu liever het zonnetje zouden hebben dat in de westelijke Alpen en aan de zuidkant al uitbundig schijnt. Hierboven St, Martin de Belleville op 1450m onder Les Menuires (zie meteo en alle cams).

courmayeur0503

Piepen we over de hoofdkam naar het Valle d’Aosta (zie meteo en alle webcams) dan zien we overal droomcondities. Hier Courmayeur! 

boscogurin0503

Zuidkant: Bosco-Gurin in Tessin.

tarvisiomonteluari0503

Iets verder naar het oosten: Monte Lussari in Veneto! Hier nog wel wat stapelwolken en nevel, maar toch heel wat frisser dan aan de noordkant…

gaschurn0503

Gaschurn in het Montafon (zie meteo of alle cams) toont de sneeuwgrens precies in het dorp op 900m.

hinterglemm0503

In Hinterglemm daarentegen ligt de sneeuwgrens op rond 1200m.

lersmoos0503

Gerda roept enthousiast uit dat het sneeuw in Lermoos op 1000m. Zal ze er nu nog zitten? Haar regio had toch vorige week vakantie?

glijbaanoost

De twee modellen zijn het roerend eens tot 15 maart aan toe (Europees model kijkt niet verder). Het wordt vanaf vrijdag ook in Oostenrijk zeer zonnig. Zacht. Heel misschien tussen 11 en 13 maart weer wat bewolking maar nauwelijks neerslag van betekenis (duim die weersoep maar weg). Daarna komen beide modellen met een koude-uitbraak naar Turkije. Ook aardig wat sneeuw in die regio.

ensKrim0503

Eigenlijk wel een vreemde speling van het lot: de kou stroomt recht over de Krim. Hier het bijbehorende ensemble. Een graadje nachtvorst en overdag een graad of 5. Misschien kan dat de gemoederen wat bedaren. Voor de Alpen is dit eigenlijk jammer natuurlijk. Nu kun je gaan duimen dat die noordelijke stuwing alsnog 2000km westelijker komt te liggen. De kans daarop acht ik klein. 

ns2003

Nee: ik geef al een aantal dagen aan dat ik eerder een overgang zie naar een flinke klap uit het noordwesten maar dan een heel eind verder richting 20 maart. Tja nu begin ik in de verleiding te komen daar een BV van te maken. Ach ik zie dat ik 4-2 voor sta en dus hopla: tussen maandag 17 maart en 25 maart gaat het minstens 1 keer met een sneeuwgrens van niet hoger dan 1100m 40cm sneeuwen op een hoogte van 1500m over een breedte van minstens 250km aan de noordkant van de Alpen.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Gesloten voor reacties.