De hoger gelegen skigebieden in de Franse Alpen, aan de Italiaanse én Oostenrijkse zuidkant kunnen weer een bak sneeuw tegemoet zien. Maar liefst drie fronten brengen sneeuw naar die regio’s. Voor de Oostenrijkse noordkant is wel hoop bij de derde golf. In de nacht op zondag zal het overal in de Oostenrijkse Alpen sneeuwen maar met een sneeuwgrens die pendelt tussen 800 en 1200m frissen vele lagere valleien in de Alpen niet op! Het contrast tussen friswitte sneeuw en grasgroene dalen levert mooie plaatjes op zoals hierrr maar het is niet waar de doorsnee wintersporter naar uit ziet. 

sneeuwnu0201

Dit is het sneeuwdek in Europa op dit moment. Oh wat zijn er een grappen gemaakt over die malle Poetin en zijn Sochi 2014, maar daar ligt wél echte sneeuw terwijl grote delen van Oostenrijk alleen dankzij de momenteel toch wel naar harde sneeuwplaten transformerende kunstsneeuw nog wintersport kunnen bieden. Hoe droevig niet alleen de Wintersport-Arena Sauerland (zie meteo) maar ook Tsjechië en Slowakije (live reports?). Er is voor die gebieden nauwelijks hoopvol weernieuws. En de Pyreneeën waar het seizoen zo extreem sneeuwrijk begon kalven nu ook langzaam af. Wie is daar onlangs nog geweest?

[metaslider id=34723]

Het eerste front! De sneeuwgrens in de Franse Alpen daalt van 1200 naar 800m. Volg vandaag de cams van Les Menuires en de Portes du Soleil (alle cams) en Valle d’Aosta (alle webcams) en Val d’Anniviers (alle webcams) en later vanmiddag ook Livigno (alle cams) om te zien hoe het zicht ontwikkelt. Einde van de middag levert het ook in Oostenrijk sneeuw en regen op. Sneeuwgrens daar 900 tot 1300m.

[metaslider id=34732]

Het tweede front! Vrijdagmiddag begint het in de Franse Alpen te sneeuwen boven 1500m. Een veel hogere sneeuwgrens dus weer. Dat gaat dan zaterdag over in hevige Föhn met nog hogere temperaturen en droge condities achter de hoofdkam. In het westen van Oostenrijk is al wat sneeuw mogelijk boven 1000m. Verder naar het oosten en noorden is het zeer zacht en droog…

[metaslider id=34744]

Het derde front is dan de megaklapper op zaterdag. Terwijl de Föhn in volle gang is en het aan de zuidkant dus dumpt boven 1500m klapt vanuit het westen het volgende front tegen de Franse Alpen met sneeuw boven 2000m zakkend naar 1400m in de avond. Terwijl de sneeuw zich naar het oosten uitbreidt blijft het in de Franse Alpen ook buiïg en kan het zondag afwisselend nog sneeuwen boven 700m. In Oostenrijk sneeuwt het dan zoals gezegd boven 800 tot 1200m.

 accu0202

Als alles voorbij is zien we deze accumulaties. De Apennijnen staan er nog steeds extreem neerslagrijk op evenals de regio van het drielandenpunt bij Slovenië. Val Gardena (zie meteo) valt zeker ook in de prijzen. En ja inderdaad de Oostenrijkse Staulagen aan de noordkant trekken weer aan het kortste einde. Op zich geen nood want met 10cm vers knappen de pistes al erg op… maar ja die groene dalen onder 900m hè? In het weekeinde zit ik thuis weer op mijn post dus volg je alles live op deze website.

druk0901

En daarna gaan we volgens beide modellen deze kant op. De eerste dagen na het weekeinde nog bewolking en wat regen- en sneeuwbuien in de Alpen. En dan klimt de luchtdruk weer en komt die zwakke zuidwester weer op gang. In januari weet onder het Oost-Europese hoog de kou aan de grond wel weer naar de Alpen door te stoten maar verder is het toch weer een herhaling van zetten met temperaturen op 1500m die regelmatig de +5°C aantippen en nooit onder de -5°C duiken. De kunstsneeuwproductie gaat door. We moeten dan van regio tot regio de live reports gaan volgen om te zien wat het concreet per regio met de sneeuwcondities doet. Afsluitend de grote vraag: wie zit er in de Franse Alpen en wie aan de zuidkant om live over al het moois te berichten?

maczellamsee

Groeten uit Zell am See Kaprun! Wij vertrekken vandaag van Chalet Sonnentanz van Michiel en Hanneke Bovy en hun kleine meiden en arriveren na een nachtje bij familie in Duitsland vrijdagmiddag weer in Krommenie. De ijsbaan (Jaap Eden) lonkt! Fréderic doet vanavond het weerbericht live vanuit een zeker vandaag en morgen ook zonovergoten Die Tauplitz (zie meteo).


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

47 reacties

Gesloten voor reacties.