laclusazcrop

La Clusaz in de noordelijke Franse Alpen badend in de zon. Overal in de Franse Alpen heeft het gigantisch gesneeuwd. Vooral in het noorden zoals we zullen zien. En juist daar was het ook nodig. Het zuiden had nog veel helemaal van eind november. Het is nu op en top winters met stevige vorst ’s nachts en overdag. Elke dag wordt het een beetje minder koud tot het uiteindelijk weer flink zal gaan sneeuwen. Vermoedelijk zo tegen het einde van de maand. De Franse skigebieden zijn nog maanden open en dus heb je nog vele open weken om te boeken.

laclusaz

La Clusaz – Panorama

Hier het hele panorama behorend bij de uitsnede bovenaan. Het is dus het fraaie middelgrote skigebied rondom het authentieke bergdorp La Clusaz. Het zou hoog op ieders lijstje moeten staan naast natuurlijk de megaskigebieden die we vandaag ook weer laten passeren. Middelgroot is natuurlijk betrekkelijk: het hele Massif des Arravis biedt 208km aaneengesloten piste!

legrandbornand1601

Le Grand Bornand

In hetzelfde skigebied heb je ook het leuke dorp Le Grand Bornand op 1000m hoogte! Wat een heerlijke brede skihellingen mensen! Wie zit in die hoek en kan in de reacties vertellen hoe het is om er te skiën?

lesgets1601

Les Gets

In de Portes du Soleil ook helemaal in het noorden is ook alles fantastisch. Hoe mooi zijn deze sneeuwplaten uit Les Gets? Dat is toch geweldig gewoon?

chatel1601

Châtel – Les Portes du Soleil

Aan de andere kant van de berg zit je in Châtel ook in het Franse deel van het skigebied. 600 km perfect verbonden pistes ook dankzij de nieuwe verbinding in Châtel die sinds dit seizoen in beide richtingen open is.

valdisere1601

Val d’Isère

Iets verder naar het zuiden dicht tegen de hoofdkam (Haute Tarentaise) heb je het skigebied Espace Tignes-Val d’Isère van de extreem sneeuwzekere buurdorpen Tignes en Val d’Isère. Hier viel eind november al veel sneeuw en de afgelopen dagen opnieuw. Samen goed voor de dikke pakketten die je op deze foto ziet.

foliedouce1601

La Folie Douce – Tignes / Val d’Isère

De après-ski in dit gebied met 300km uitdagende pistes en eindeloos freeride terrein mag er zijn: elke dag feest!

tignes1601

Tignes

En de zon laat je ook nooit in de steek in deze hooggelegen Franse “kuuroorden”.

lesarcs1601

Les Arcs – Paradiski

425km piste vindt je in Paradiski van de bekende skidorpen Les Arcs en La Plagne. Het is er fantastisch momenteel. Niet druk op de pistes en wat een sneeuw!

courchevel1601

Courchevel – Les trois Vallées

Het luxe skioord Courchevel is de afgelopen dagen net als de andere Franse skigebieden omgetoverd in een winterwonderland. De beau monde vindt hier alle boetieks die je kunt wensen en 600km aaneengesloten piste met de buurdorpen waar we nu ook even langsgaan.

Het pittoreske Méribel slaan we vandaag even over. We springen meteen door naar het sneeuwzekere freeride paradijs Les Menuires. Ook hier is het rustig momenteel zoals je ziet en de goed beveiligde hellingen nodigen uit om offpiste te gaan. Voor gezinnen zijn hier tal van voorzieningen en ook leuke speelse boarder cross pistes.

valthorens1601

Val Thorens

Buurdorp Val Thorens, liefkozend ook Val Tho genoemd, behoeft geen toelichting voor Nederlanders. Dat het op 2300m in en rond het dorp ook een paradijs is voor kleine kinderen mag wel nog een keer worden genoemd. We verlaten de Trois Valleés en gaan kijken in…

valloire1601

Valloire – Maurienne

… de Maurienne. Het is het zuidelijkste dal van Savoie Mont Blanc waar ook alle bovengenoemde skigebieden in liggen. Een schattig plaatje. Net Bob Ross! Teken of schilder het eens na als je nu in Nederland bent. Dan kom je in de sfeer en ben je niet te houden om ergens in het seizoen dat tot eind april doorloopt nog eens die kant op te gaan. het skigebied van Valloire en Valmeinier biedt 150km piste en en van de mooiste freeride zones van de hele Alpen. Op dit moment is er in Valloire weer het jaarlijkse ijssculptuur festival.

alpedhuez1601

Alpe d’Huez

Verder naar het zuiden naar de Isère (nee Val d’Isère ligt niet in de Isère) komen we bij de twee skigebieden die in de komende jaren verenigd gaan worden: Alpe d’Huez en Les 2 Alpes. Nu nog een betaalbare heliverbinding. Straks gewone moderne skiliften die respectievelijk 150 + 201 km pistes gaan verbinden.

lesduexalpes1601

Les 2 Alpes

En Les 2 Alpes heeft zoals bekend ook een gletsjer waar ook in de zomer wordt geskied. Nou er is veel sneeuw gevallen hadden we gezegd…

stfrancois

… een kennis stuurde ons deze foto uit de Maurienne. Dat zijn de beelden! Hoe ziet dat eruit in een grafiek?

beaufortin

Zo dus voor de noordelijke Franse Alpen op een hoogte van 2240m. De sneeuwhoogte is opgesprongen van 50cm naar 150cm.

hautetarentaise

En zo in het midden van de Franse Alpen dicht tegen de hoofdkam. Van de mooie sneeuwhoogte eind november was nog aardig wat overgebleven maar al het verlies is weer goed gemaakt en het hele landschap en de  bomen is gewoon prachtig wit nu. We hebben het gezien.

mercantour

De zuidelijke Franse Alpen dicht bij de Middellandse Zee hebben eind november dus zeer veel sneeuw gehad en kort voor kerst opnieuw 40cm. Daar is nu de afgelopen dagen niets bij gekomen maar 90cm is voldoende voor perfecte skicondities en een mooi winters landschap. Kijk eens hoe koud het is geworden nu media januari!

megadump

Hierboven kunnen we 2 weken vooruit kijken in de glazen bol van het weermodel. We zitten nu dus op het dieptepunt qua kou. De koukleumen onder ons kunnen we gerust stellen: in de zon merk je er niets van. En het waait ook niet momenteel. Naar het einde van de maand keert de neerslag terug. Er is flinke “verzachting” maar aan het einde van de berekening zien we de zwarte zigzaglijn weer omlaag duiken ten teken dat een terugkeer naar meer winterkou waarschijnlijk is. De maandwisseling laat een gigantische neerslag zien… Let op die grote zwarte taartpunt. Hoe het precies uitpakt moeten we afwachten.

output_oMEqMk

Op de kaart ziet dat front er zo uit! Tsjakka zeg je dan. Het zou in de Franse Alpen enkele dagen kunnen sneeuwen en er ligt zo veel kou op de loer dat het zelfs in Nederland weer kan gaan sneeuwen. Namens de Franse skigebieden wensen we iedereen thuis of op wintersport erg veel genot van het winterweer en blijf hier terugkeren om te horen hoe de maandwisseling gaat uitpakken!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.