Oostenrijk krijgt ook weer verse sneeuw zodat Zell am See Kaprun in het dal weer helemaal wit wordt. Maar zeg nu zelf: is het vanochtend niet ook magisch? En heb je echt te klagen als je vandaag daar zou zijn wetende dat de pistes in goede condities zijn tot in het dal?

Europa is gehuld in diverse depressieplukken. De Pyreneeën zitten er middenin en Franse Alpen krijgen de eerste tik vandaag met een halve meter sneeuw in Val Thorens!

Franse Alpen

Het wordt een dubbelklapper daar. 5 maart is het weer raak. Beide keren met een hoge sneeuwgrens. Dat wel. Boven de 1500m! Dat is voor sommige skigebieden daar toch niet best. Artus is weer in Brussel terug en ziet beneden in Champéry ook geen regen neerdalen deze week. Vandaag bijvoorbeeld. Geen feest maar het skigebied is grotendeels veel hoger.

Voor Val Thorens is het natuurlijk sowieso prima en dat tot in mei. Heerlijk vandaag. Wat een bak sneeuw en de vrachtwagens zullen weer af en aan rijden net als vorig jaar. Dan twee dagen neerslagpauze en dan 3 dagen lang sneeuw. De wind is pittig maar te doen. Het skigebied zal open blijven.

Maar bij het Berghotel Rudolfshütte blijft het gekkenhuis. We hebben gisteren genoten van de dalafdaling naar Enzingerboden. Maar het stormt gewoon al het hele weekeinde en vandaag nog een schep er bovenop. Het liftpersoneel is voortdurend aan het schakelen met de oude cabinebaan als een rallyerijder op een bochtige weg. Betonblokken geven de bakjes wat meer weerstand. Anders zou niets meer gaan. Maar o alle dagen daarna!!! Hoe mooi! Ook in Val Gardena aan de zuidkant waar het vandaag en morgen 40cm sneeuwt als tegenhanger natuurlijk van die Föhnstorm. Daar vanaf woensdag Kaiserwetter!

Oostenrijkse noordkant 1100m

En ook lager in Oostenrijk prima hoor. Hier niet zo de warmte en de regen van de westalpen.

Ik blijf me verbazen over het contrast tussen sneeuwhoogte en de middagtemperatuur in het dal in deze berekeningen van Bergfex. Maar laten we ervan uitgaan dat we weinig regen zien komende week. Misschien is het dat de buien de temperatuur rap laten dalen terwijl er tussendoor de zon het kwik omhoog jaagt? Ik ga het eens navragen.

Ondertussen in New York….

http://www.youtube.com/watch?v=ddIajPS1B14

… dat wil zeggen het was eind februari. Het blijft een bijzondere planeet met steeds wel ergens wat loos. En wij mensen maar panikeren over iets onbenulligs als zo’n virus. Elke dag zijn er 100 keer meer doden in het verkeer en we blijven rijden. Elke dag lijden miljoenen mensen en sterven tienduizenden mensen aan gemakkelijk vermijdbare welvaartsziektes. Tuurlijk is zo’n virus nieuwswaardig…. maar ik ga wel mee met Robert Jensen in dezen. Zie video. Met dank ook nog aan de nuchtere arts die ik skiles mocht geven vorige week. Fijne maandag allemaal waar je ook bent!

SAMSUNG CSC

Ik kom zo in Innsbruck aan waar mijn dochter helaas weer op een vliegtuig stapt naar Nederland. Helaas? Een wonder natuurlijk dat wij mensen dit allemaal kunnen en dat ik mijn dochter zo überhaupt kan zien. We zwaaien haar uit en tot snel! Mijn artikel over ons avontuur in de Swarovski Kristallwelten nog niet gelezen? Zie hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

42 reacties

Gesloten voor reacties.