espresso

Instagrammer adyresacovich uploadde vanochtend bovenstaande foto vanaf Col de Rosaël boven Val Thorens in de Trois Vallées. Het plaatje symboliseert 100% lenteskiën in Frankrijk. Het genieten. Het kiezen voor skiën in de ochtend en relaxen in de (na)middag of eens een andere activiteit wagen. Hieronder een video van zo’n festival met lenteactiviteiten, vervolgens de mooiste plaatjes van vandaag en dan een blik op het weer van de komende week.

In Les Arcs heb je het Spring Festival van 2 tot 23 april. En alle andere Franse gebieden hebben hun eigen activiteiten en natuurlijk de zon en fantastisch sneeuw.

valthorens2403

Val Thorens in Les Trois Vallées

Instagrammer lenkalein uploadde vanochtend deze foto vanaf Col de Rosaël boven Val Thorens in de Trois Vallées. Val Thorens verzamelt op deze pagina continu alle plaatjes die via #valthorens worden gedeeld. Zelf kun je nog gaan tot 8 mei. Zo lang draaien de liften rond dit prachtige skidorp nog. Van 30 april t/m 7 mei is Dutchweek Val Thorens natuurlijk het hoogtepunt. Van 29 april tot 1 mei zijn er meer internationaal de Apotheose Days: ’s ochtends skiën, ’s middags activiteiten en ’s avonds concerten.

lesgets2403

Les Gets in de Portes du Soleil

In het noorden zien we de Portes du Soleil vanuit Les Gets. Droompistes dat is duidelijk. Het uitgestrekte skigebied is open tot en met 17 april. In Les Gets heb je van 7 tot en met 10 april een leuk Aprèski festival (ja met één s) met DJ muziek.

valdabondance2403

Châtel en Val d’Abondance

Azuurblauwe lucht bij de wat minder bekende pistes van het Val d’Abondance bij Châtel in de Portes du Soleil. Hier zijn de highlights de Challenge des Moniteurs (skiwedstrijden onder skileraren) en op 23 april het concert van Chico and the Gypsies.

avoriaz2403

Morzine-Avoriaz in de Portes du Soleil

Ook het skigebied van Morzine bulkt nog van de sneeuw. Dan kan de zon maar beter schijnen. Van 2 t/m 8 april zijn er allerlei leuke activiteiten voor kids onder de naam Morzine aime les enfants.

meribel24maart

Méribel in Les Trois Vallées

Het grootste skigebied van de wereld de Trois Vallées bieden ook condities als uit de brochure. De buckelpistes ontstaan op steile varianten als het wat langer niet heeft gesneeuwd. Skigebied nog open tot 24 april.

valdisere2403

Val d’Isère in Espace Killy

In Val d’Isère is het seizoen nog lang niet voorbij: alles nog open tot 1 mei 2016. Van 21 tot en met 24 april is er het Hot Ice festival.

valmorel2403b

Valmorel in Le Grand Domaine

Le Grand Domaine is nog open tot en met 16 april.

valmorel2403a

Deel van het dorp Valmorel met Club Med

Ook het dorp op 1400m is nog dik in de sneeuw.

alpedhuez2403

Alpe d’Huez

Alpe d’Huez in de Isère is open tot 8 april. De condities zijn uniek goed voor deze eindfase van het seizoen.

serreche2403

Serre Chevalier

Serre Chevalier bij de middeleeuwse stad Briançon is zelfs open tot 24 april. Ook hier kun jij nog volop genieten van het grootste deel van 250km pistes.

montgenevre2403

Montgenèvre

In Montgenèvre ski je zo naar de Italiaanse kant van het uitgestrekte skigebied La Voie Lactée / Via Lattea. De afgelopen dagen is daar veel sneeuw gevallen. Het skigebied is nog open tot 23 april.

vars2403

Vars in de zuidelijke Franse Alpen

Vars met zijn skigebied La Fôret Blanche is nog open tot 17 april. Het skigebied heeft nog 170 van de 185km piste open. poging tot verbeteren wereldrecord speedskiën. Zo dicht bij de Middellandse Zee is dat een fantastische kans om volop te profiteren van de mogelijkheden van lenteskiën in Frankrijk.

zondag2703sneeuw

Sneeuwfront zondag 27 maart

Komende zondag bereikt voor het eerst weer een sneeuwfront een groot deel van de Franse Alpen. Dat ziet er zo uit op de kaart. De sneeuwgrens zal uitkomen op rond 1200m in de noordelijke Alpen en 1600m in de zuidelijke Franse Alpen. je kunt rekenen op zo’n 15cm sneeuw op 2000m. Een mooie opfrisser dus voor de meeste pistes.

noordelijk

Grafiek noordelijke Franse Alpen

In de noordelijke Franse Alpen zien we morgen vrijdag 25 maart ook al een beetje sneeuw boven 1200m neerdalen. Dit front zet niet naar het zuiden door. 36 uur later is het meer raak zoals we hierboven al zagen. Zondag keldert de temperatuur. Het gaat best pittig sneeuwen en de sneeuwgrens daalt naar 1000m. Daarna kunnen we rekenen op een wisselend bewolkte fase met ruimte voor de zon en aangename temperaturen. Aan het einde van de eerste week van april zien we potentieel kans op een nieuwe sneeuwdump. Heerlijk voor de poederfanaten als het gebeurt.

zuidelijk

Grafiek zuidelijke Franse Alpen

De zuidelijke Franse Alpen zijn een stuk droger behalve dat hier zondag ook een beetje sneeuw komt boven 1400-1600m. Daarna eigenlijk weer puur zonnig en aangenaam en ook hier aan het einde van de rit kans op sneeuwrijke ontwikkelingen. Aangezien de zuidelijke skigebieden stuk voor stuk hoog liggen, heb je ook hier nog kans op puur winterse toestanden. Altijd maar voor één of twee dagen. De zon is altijd snel terug.

 

 

pyreneen

Pyreneeën

Ook de Pyreneeën krijgen zondag sneeuw met een lage sneeuwgrens. Dat kan zelfs ruim onder de 1500m duiken. Juist hier hangt vanaf het einde van de maand wat meer bewolking. Er zit veel grilligheid in de berekeningen dus heeft het weinig zin daarop in te zoomen.

novise2403

Grafiek sneeuwdek Savoie Mont Blanc

De belangrijkste vaststelling op dit plaatje is dat het sneeuwdek zich goed heeft opgebouwd en dat de skigebieden de maand maart uitstekend doorstaan. Dat is ideaal voor de vele Franse skigebieden die nog de hele maand april en sommigen zelfs het begin van mei open blijven. Kijk hier nog naar een overzicht van alle sneeuwhoogtes in Franse skigebieden en hier wat er nog te boeken is (zie ook bij touroperators).


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.