gfs-2-30

Zoals daarnet in het Lage Landen-bericht net beloofd snel nog een blik op de Alpen. Na het rustige weer van de voorbije paar dagen is ‘sneeuw’ weer het ordewoord en dan in het bijzonder voor de Franse Alpen. Wat zeg ik? Veel sneeuw. Wat zeg ik? Heel veel sneeuw. Wat zeg ik? Delen van de Franse Alpen gaan gewoon bedolven worden onder de sneeuw de komende week. En er is geen ontkomen aan. Het begint vannacht al wanneer een koufront de vrij zachte lucht die nu boven de Alpen hangt verjaagt. Eerst in Frankrijk, later uitbreidend over de hele Noordkant. Veel sneeuw zit hier nog niet op. Reken op een centimeter of 10 in de lagere delen. Hogerop wordt dat uiteraard meer. Enkel de zuidelijke Franse Alpen en de Zuidkant valt enigszins buiten schot.

gfs-0-108

Maar dan … dan komen die duikende laagjes waarover hier op de site al enkele dagen gesproken wordt. De winterse verwachtingen voor de Lage Landen zijn misschien wat naar beneden bijgesteld, maar daar valt voor de Alpen niets van te merken. Integendeel. Een dikke rechtse sneeuwvuist. Pets! recht in het gezicht van de Franse Alpen. Ook in de zuidelijke Franse Alpen deze keer. Want zoals Jorne gisteren al terecht opmerkte, daar is tot nu toe nog niet veel gevallen. Ook de Zuidkant gaat van de vrij zuidelijke trekrichting van die laagjes mee profiteren. Om de Alpenboog heen knikt er ook sneeuw richting de Dolomieten. Hou er wel rekening mee dat voor die laagjes heen wat warmte naar de Alpen gezogen wordt en dat zeker aan de Oostenrijkse Noordkant tijdelijk wat zuidföhn kan geven. Oplevende temperaturen dan, maar wel telkens voor de neerslag uit.

ECM1-192

En daarna? Het patroon blijft behouden. Heel de Alpen blijven in een brede koude hoogtetrog zitten, met de Franse Alpen telkens in de vuurlinie.

les menuires

Hier het ensemble voor Les Menuires. Morgen sneeuw. Zondag en maandag dikke sneeuw. Volgende week donderdag weer sneeuw. En het is niet dat het tussendoor kurkdroog wordt.

val gardena

Val Gardena aan de Italiaanse Zuidkant heeft uiteraard minder sneeuw, maar vooral nu maandag kan er toch behoorlijk wat vallen.

zell am see

Wilt dat zeggen dat het dan droog blijft in Oostenrijk? Zeker niet, alleen de hoeveelheden vallen beter mee. Let wel op die tijdelijke zuidföhn. Verder berekenen beide grote weermodellen er 40 tot 60cm voor de komende negen dagen. Leuk natuurlijk, …

rsum_17121700_17120700 (1)

… maar dat valt toch wat in het niet bij de bijna 2 meter sneeuw die beide modellen voor Frankrijk in petto hebben. Ja, je leest het goed: bijna 2 meter. Opvallende eensgezindheid tussen de modellen hierover trouwens.

rsum_17121700_17120700

Meer ingezoomd ziet dat er dan zo uit. Helemaal goed zo. Tot later!

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

58 reacties

Gesloten voor reacties.