LaurentSalinoAlpeHuezTourisme

Alpe d’Huez

We mogen weer dromen! De mooie Franse skidorpen zien er spoedig weer zo uit als in de reclamefolders. Hierboven Alpe d’Huez zoals dit zuidelijke skioord hoort te zijn en spoedig zal zijn. Vooral in de eerste week van januari gaat het stevig sneeuwen. Maar het eerste beetje sneeuw arriveert nog net tijdens de tweede week van de kerstvakantie en wel precies met de jaarwisseling!

koudeuropa

Kou rukt op in Europa

Europa heeft morgen qua temperatuur een tweedeling. De Russische kou is ver opgerukt. Maar meteen drukt een frontje uit het westen de kou weer iets terug. De bewolking is er donderdagochtend al in de Franse Alpen.

sneeuwfrontje

Beetje sneeuw met oud en nieuw

In de loop van de avond begint het te sneeuwen. Vooral in het noorden en westen van het bergmassief. Van de Jura tot in de Dauphiné – en dus inclusief de skigebieden van Savoie Mont Blanc – in het noorden en de zuidelijke skigebieden van Isère en Hautes-Alpes sneeuwt het licht. Hoe verder naar het oosten hoe minder sneeuw want er zit nauwelijks wind bij die de buien dieper de valleien in kan jagen. Vrijdagochtend zal de sneeuwgrens zijn gedaald naar 1000m of nog iets lager en is er op de hogere pistes maximaal 10cm gevallen. In de dorpen moet je denken aan enkele centimeters. Maar goed: dit is nog maar de opmaat. Die nacht zullen vuurwerk en festiviteiten in de Franse skidorpen altijd nog spectaculairder zijn dan de sneeuw.

NuitduPonponRouge

Ponpon Rouge La Plagne

Overal in de Franse bergen zijn evenementen rondom Oud en Nieuw. Vuurwerk en de bekende fakkelafdalingen van skileraren. Glühwein en chocolademelk worden daarbij veelal gratis aangeboden. Heel bijzonder is de Ponpon Rouge in La Plagne. Een spectaculaire licht- en geluidshow waar meer dan 12.000 bezoekers op af komen.

Spectaculair is ook bovenstaande show met skipakken met LED-verlichting van skileraren in Chamrousse.

feu-menuires

Vuurwerk Les Menuires

Ook in Les Menuires in de Trois Vallées gaat de eerste lichte sneeuwval na weken droogte samen met het jaarlijkse spectaculaire vuurwerk!

In het eveneens hooggelegen Tignes zal het jaarlijkse Pop-Rock live festival samen met alle vuurwerken dit jaar in het teken staan van het verdrijven van een warme fase die in heel Europa zo sterk merkbaar is geweest. Nu dan een blik op de weerkaarten voor wat er in die eerste week van januari allemaal staat te gebeuren!

zaterdag2jan

Hevige sneeuwval op reisdag

Geen nood als het in de zuidelijk skigebieden zoals de Stations Du Mercantour (Isola 2000 en Auron) met oud en nieuw nog een beetje tegenvalt. Op zaterdag namelijk klapt een veel dikker front precies tegen de Franse Alpen. Het begint dan in de loop van de ochtend stevig te sneeuwen vanaf 1500m. In de nacht op zondag zal de sneeuwgrens nog wat verder dalen. Nu zitten ook de zuidelijke Franse Alpen er middenin en valt er tot zondagochtend overal minstens 15cm en waarschijnlijk wel 30cm.

Sneeuwkettingen aan op 28 december 2014

Wel moeten we even waarschuwen voor de mensen die precies op die zaterdag reizen. Wie terug naar huis gaat kan ’s ochtends bijtijds vertrekken om de sneeuw te missen. Maar als je die zaterdag naar de Franse Alpen reist kom je er middenin. Vorige winter toen de grote sneeuw in de Franse Alpen op 28 december arriveerde leverde dat op enkele bergpassen problemen op. Tijdig je sneeuwkettingen opleggen en niet pas als je vast zit is het devies.

andyparantvaldisere

Val d’Isère

Op zondagochtend kan het er in Val d’Isère dan al weer zo uitzien! Maar veel blauwe lucht zal er niet zijn want het volgende front trekt alweer binnen.

maandagochtend

Vanaf zondagavond weer sneeuw

Want ja: na de sneeuw op de reisdag zaterdag begint het zondagavond opnieuw te sneeuwen. En net als zaterdag gaat het meeste vallen in de Franse Alpen.

maandagsneeuw

Maandag echt stevige sneeuwval

De Franse Alpen en ook de Jura en zelfs de Vogezen gaan de volle laag krijgen. De sneeuwgrens gaat tijdens intense buien zakken naar 1000m.

akkufra-alp

Onder Meer van Genève

De meeste sneeuwval en ook meest intense sneeuwval wordt berekend voor de Savoie Mont-Blanc bestaande uit de departementen Savoie en Haute-Savoie. Het donkerblauwe gebied met meer dan 50mm neerslag tot dinsdagochtend (meer dan 50cm sneeuw) vormt het hart van dit gebied zo groot als Gelderland en Noord-Brabant samen. Het herbergt de megaskigebieden Portes du Soleil (Morzine, Châtel, Les Gets), de Trois Vallées (Brides Les Bains, Méribel, Les Menuires, Val Thorens), Espace Killy (Tignes, Val d’Isère) en Paradiski (Les Arcs, La Plagne).

Mégève zo mooi

Ertussen liggen kleinere skigebieden die internationaal altijd nog tot de top behoren zoals La Clusaz, Le Grand Bornand, Mégève, La Rosière en Valmorel. Allemaal prachtige authentieke dorpen! Ook de meer zuidelijke Maurienne – bekend van de wielercols – valt binnen dit gebied met skigebieden als Valloire en Val Cenis. De sneeuw zet nu zeker ook vol door naar de Isère met de skigebieden Alpe d’Huez en Les 2 Alpes.

MontgenevreAnnieBene

Montgenèvre

De Alpes du Sud staan erom bekend dat bij weersituaties zoals deze de sneeuwval extra kan intensiveren. In Serre Chevalier, Montgenèvre, Orcières 1850, Puy Saint Vincent, Vars en de Stations Du Mercantour (Isola 2000 en Auron) moet je ook niet gek opkijken als er in totaal een meter sneeuw valt.

akkueind

Totale neerslag tot 9 januari

Zie hier de dikke accumulaties die worden berekend tot 9 januari. In de laatste berekeningen sneeuwt het opnieuw stevig op woensdag 6 en donderdag 7 januari. De exacte ligging van de sneeuwgrens hiervoor is nog niette zeggen. Het feit dat in de Franse Alpen de meeste skidorpen zeer ruim hoger liggen dan 1000m gaat nu echt voor ons wintersporters werken. Voor regen hoeft alleen in de laagste dorpen gevreesd te worden. Boven 1500m geldt zonder meer één millimeter neerslag is minstens 1cm sneeuw. Gaan we al spoedig klagen over te veel sneeuw? Nee dat kan niet: voor de vele liefhebbers van de poudreuse die nu ook naar de Franse Alpen zullen reizen kan het nooit genoeg zijn.

OrcieresMerlette1850RocherousseGillesBaron

Orcières Merlette 1850

En de zon laat in de Franse bergen nooit lang op zich wachten. Spectaculair snelle opklaringen zijn er altijd wel. De foto’s daarvan zullen spoedig binnenstromen. Op dit moment wordt vrijdag 8 januari berekend als een dag zoals op de foto uit Orcières Merlette 1850. We kunnen niet wachten. Maar het eerste is nu gezellig in de Franse bergen het nieuwe jaar inluiden en blij zijn dat het wintersportseizoen nu pas echt gaat beginnen!

les_menuires_1_138900

Piou piou Club Les Menuires

Afsluitend nog een overweging over de nu bijna voorbije vakantieweken: ik denk dat het voor de vele gezinnen met kinderen die één of beide weken in een Frans skigebied hebben doorgebracht een zegen is, dat zij hebben kunnen genieten van heerlijk zonnig en mild weer terwijl er voor de kinderen voldoende pistes open waren en de skischolen prima hebben kunnen werken. De week die er nu aankomt is heus minder fijn voor het kleine grut. Afkloppen dus! Tot aan de krokusvakantie zitten we nu in een fase dat de Franse bergen volop bezocht gaan worden door de echte skifanaten die met vrienden op pad gaan. Het gonst ervan dat iedereen aan het boeken is nu. Wintersport leeft! De eerste weken waren intensive care. Nu komen de zorgeloze sneeuwweken!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.