chamrousse0901

Chamrousse toont de beste zijde van de Franse Alpen: hoog boven de boomgrens is alles prachtig wit! Hierboven Samoëns in de Isère. Er is ook wat sneeuw gevallen de laatste dagen. Lokaal hebben we 10-20cm gezien maar op veel plaatsen was het maar een poedersuikertje. Wel is het flink koud en dus goed voor kunstsneeuw!

schermafdruk-2017-01-09-11-18-41

In Les Menuires zie je het contrast zoals het voortdurend ook in Oosterijk was tot het daar heftig begon te sneeuwen. Die piste is echt perfect! Ook aan de overkant de dalafdaling van La Masse. Freeriden op die berg is nu onmogelijk. mega_lans-en-vercors_belvedere

Er is vanochtend erg veel ochtendnevel. Dat leidt tot schitterende plaatjes zoals hier in Pralognan-en-Vanoise.mega_lans_stade0901

Iets lager in dat skigebied in de nevel is het ook koud (inversie) en kan de kunstsneeuwproductie gewoon doorgaan. chamrousse

Het zuidelijke Chamrousse toont dan weer hoe zeer men schreeuwt om sneeuw. En die komt!

fraalpens0901

Het Amerikaanse model is nog enigszins twijfelachtig. Drie momenten met sneeuw in de Franse Alpen met de temperaturen op 1500m. Bitter koud. Dat sowieso. Van de 12e tot de 16e zowat doorgaand sneeuw. De blauwe piek laat potentie zien. In het Europese model dat ook een Nederlandse vorstperiode berekent (zie ochtendbericht) zit meer neerslag voor de westelijke Alpen.

sneeuwfraalp

Zie deze accumulatie over de komende 10 dagen. De Jura knalt eruit met op de toppen een meter sneeuw. De Franse Alpen kunnen een halve meter sneeuw tegemoet zien.

oostaccu0901

In de huidige berekening aan de westkant van de Alpen dus meer dan in het oosten. Alleen Vorarlberg met onze partners Kleinwalsertal en Montafon gaat er nog een halve meter uitpersen. En als we goed kijken doen Loser en Die Tauplitz in het oosten ook weer mee met 55 mm neerslag. Gouden tijden voor de wintersport!

vrijdag13e

Vrijdag de 13e is het meest heftige sneeuwmoment in de huidige berekening voor het westelijk Alpengebied . Geen pechdag dus! En dat is dus al aan het einde van deze week. Behoorlijk betrouwbaar in de berekening.

koudeinde

Het moet dan wel gebeuren voor de 16e want daarna willen wij in de Lage Landen echt de schaats op. Dan is het ook met de sneeuwval in de Alpen gedaan zoals je ziet. Bar koud en kraakhelder. Grand beau!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

47 reacties

Gesloten voor reacties.