mystiek

Savaoie Mont Blanc en wel het leuke kleine skigebied Arêches Beaufort vanochtend. Schitterende herfstcondities in het westelijk Alpengebied momenteel. We zien zo hoe dramatisch dat volgende week zou kunnen omslaan.

alpedhuez0810

Verder naar het zuiden zien we in Alpe d’Huez zelfs wat verse sneeuw liggen. Die is dinsdagmiddag gevallen boven 2700m. Schitterende plaat! Zien we daar links niet de drie Aiguilles d’Arves in het skigebied Les Sybelles op de foto? Dat is hemelsbreed ongeveer 25km.

Schermafdruk 2015-10-08 11.26.11

Kijk maar hoe bevoordeeld het westelijk Alpengebied deze dagen is. Het front van Griekenland naar Noorwegen ligt er al dagen en lost pas vrijdag op door stijgende luchtdruk.

nachtvorst

Ga er maar aan staan wat voor een vliegende start de winter op ons continent heeft gemaakt! Zo koud was het vanochtend weer.

rutgersnowlab0810

En zo veel sneeuw ligt er al in het gebied waar onze winter altijd vandaan moet komen. Als dat nu eens zou kunnen blijven liggen. Veel opwarming zien we niet in de komende 14 dagen. Voor het laatst in oktober 2002 hadden we een dergelijke afwijking zo ver al naar het westen. En 2002-2003 was een toffe winter hoor! Kijk hierrr maar! Ik herinner me ineens weer hoe ik die winter – ik woonde toen in Enkhuizen – in twee fasen prachtig op de stadsgrachten heb geschaatst! Jullie?

maandag1210

Maandag wordt een spannende dag in de Lage Landen. We zijn op jacht naar de eerste ochtend met nachtvorst. De berekeningen gunnen het ons nog niet! Wel aan de Wintersport-Arena Sauerland natuurlijk. Op klomphoogte zal het zeker gaan vriezen en krabben hoort daarbij.

gatwolken

En wel hierom! Hoe mooi in beide modellen precies in die nacht een groot gat in de bewolking! In combinatie met een zwakke oostenwind die geen mist laat ontstaan. Bijzonder hoor…

minima

Niet niks zo’n temperatuurcrash.

maxima

En die maxima in het vervolg! Mijn god. Dagenlang onder de 10ºC en woensdag of donderdag mogelijk top 5 koud.

Schermafdruk 2015-10-08 11.04.08

Weer zien we dat we in regionen komen die na 1975 niet meer zijn voorgekomen. Behalve dan in 2009 want….

solar-cycle-sunspot-number0810

… vul zelf maar in. Wat zal er in 2019 allemaal mogelijk zijn qua wintergeweld als er in de komende jaren ook nog eens een grote vulkaan klapt?

tsjechie0810

We zouden de sneeuw in Tsjechië scherp in de gaten houden en dat doen we. Dat zou dus zijn op die ijskoude maandag ook bij ons. Wat een koud monster dat hogedrukgebied.

sneeuwdekjepolen

het Amerikaanse model bouwt er al een eerste sneeuwdekje in Polen mee, dinsdagochtend.

mooiekaart

En door het nog warme water van de Middellandse Zee is er van alles mogelijk. Kijk maar!

sneeuwmunchen

Het Europese model gelooft in 25cm sneeuw vanaf 1000m of iets lager en wij noemen dat een dump. Het zou echt van west naar oost langs de hele Alpen trekken. Het voelt nog niet safe genoeg voor een boude voorspelling en dus laat ik die even gaan. Wel heb ik in mijn winterverwachting een eerste dump in oktober beloofd. Die kun je dan maar beter meteen op zak hebben.

accugfs0810

Maar meer dan de Alpen moeten we Italië en de Balkan in de gaten houden. Daar toch wel de grootste dreiging voor noodweer de hele komende periode.

accuec0810

In beide modellen meer dan 100mm neerslag. Wetteronline spreekt hierrr zelfs van 300mm neerslag vanwege wat het in deze video noemt de Kampf der Giganten: IJslanddepressie en Ruslandhoog.

tromso

Niet te versmaden ook op die altijd boeiende weersite een hele serie plaatjes van noorderlicht. Ja ook in de grafiek hierboven zie je de zonneactiviteit even opflikkeren voor we verder omlaag duikelen.

roldal0810

Afsluitend een actueel plaatje van eerste sneeuwval in Noorwegen. Morgen nog wat en dan een hele week kurkdroog en winters koud daar!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.