Hierboven Val d’Isère in de Haute-Tarentaise waar het vanochtend lekker sneeuwde met als elders in de franse Alpen en in West-Zwitserland. De sneeuwgrens is al duidelijk gezakt. Hieronder zie je een plaatje uit de Jura waar de sneeuwgrens rond half 10 op 1250m lag. Het is momenteel zinderend spannend hoe het verder gaat. Eerst even wat plaatjes en dan de kaarten.  

[fbphotos id=516790465021830]

Het plaatje uit Zell am See toont het harde contrast tussen de nu sneeuwvrije bomen en het wit van de sneeuw en de wolken. De zuidkant met Livigno en Val Gardena is evident heerlijk zonnig en gewoon ook vriezend koud! In Les Menuires is een laagje sneeuw gevallen. Maar 10cm of zo. Vooral op de cam van La Rosière valt me op hoe enorm veel sneeuw daar ligt en het sneeuwt gewoon door. Ook in Meiringen-Hasliberg sneeuwt het zoals gewoonlijk (hoezo Arlberg het meest sneeuwzeker?). Wallis heeft ook weer wat vers gehad en nu mooie opklaringen zoals je op de cam van het Val d’Anniviers ziet. Rondom Innsbruck vallen de toch wel lage temperaturen op -9°C op de Stubaier Gletscher en de uitstekende pistecondities.[dc_slider slider=”7893″ captions=”true”]

Sneeuwdek houdt stand
Nu gaan we onmiddelijk door waar we gisteren gebleven zijn: komt die Oost-europese koudeblokkade er nu wel of niet voor Oostenrijk rond Kerst? Opnieuw vergelijken we ECMWF en GFS. En hoera we zien dat ECMWF is bijgedraaid naar GFS en dat nu dus 2 modellen kiezen voor de koudebel in Roemenië waardoor de warmtefronten halverwege de Alpen worden gestuit. Zeker is het nog lang niet maar er is goede hoop dat de Franse hoger gelegen gebieden mooie sneeuw krijgen boven 1500m terwijl in Oostenrijk de vorstgrens (ruim) onder de 1000m kan blijven. Met alles wat er nu al ligt en vooral door de geringe kracht van de zon zal het sneeuwdek prima standhouden. 

 

ensLesMenuires1712

En nu dan de klapperrrr van de week! Het ensemble voor Les Menuires en de rest van de vooral noordelijke Franse Alpen. Ik noem het een sneeuwbombardement. Om te beginnen de komende dagen nog die sneeuwbuiïgheid bij een naar de laagste dalen dalende sneeuwgrens. En dan tussen 21 en 23 december 2of of zelfs 3 keer de volle laag. Geen fronten of zo maar complete kleine depressies die uit westnoordwest  de Alpen vol raken. Helaas zien we de sneeuwgrens in het westelijk Alpengebied daarbij wel stijgen zodat het onder 1500m ook regen zou kunnen zijn. Na Kerst zie ik nog ruim voldoende “steun” voor mijn BV3 die zegt dat het nog voor oudjaar Weer fors afkoelt. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

95 reacties

Gesloten voor reacties.