Hierboven Val d’Isère in de Haute-Tarentaise waar het vanochtend lekker sneeuwde met als elders in de franse Alpen en in West-Zwitserland. De sneeuwgrens is al duidelijk gezakt. Hieronder zie je een plaatje uit de Jura waar de sneeuwgrens rond half 10 op 1250m lag. Het is momenteel zinderend spannend hoe het verder gaat. Eerst even wat plaatjes en dan de kaarten.  

[fbphotos id=516790465021830]

Het plaatje uit Zell am See toont het harde contrast tussen de nu sneeuwvrije bomen en het wit van de sneeuw en de wolken. De zuidkant met Livigno en Val Gardena is evident heerlijk zonnig en gewoon ook vriezend koud! In Les Menuires is een laagje sneeuw gevallen. Maar 10cm of zo. Vooral op de cam van La Rosière valt me op hoe enorm veel sneeuw daar ligt en het sneeuwt gewoon door. Ook in Meiringen-Hasliberg sneeuwt het zoals gewoonlijk (hoezo Arlberg het meest sneeuwzeker?). Wallis heeft ook weer wat vers gehad en nu mooie opklaringen zoals je op de cam van het Val d’Anniviers ziet. Rondom Innsbruck vallen de toch wel lage temperaturen op -9°C op de Stubaier Gletscher en de uitstekende pistecondities.[dc_slider slider=”7893″ captions=”true”]

Sneeuwdek houdt stand
Nu gaan we onmiddelijk door waar we gisteren gebleven zijn: komt die Oost-europese koudeblokkade er nu wel of niet voor Oostenrijk rond Kerst? Opnieuw vergelijken we ECMWF en GFS. En hoera we zien dat ECMWF is bijgedraaid naar GFS en dat nu dus 2 modellen kiezen voor de koudebel in Roemenië waardoor de warmtefronten halverwege de Alpen worden gestuit. Zeker is het nog lang niet maar er is goede hoop dat de Franse hoger gelegen gebieden mooie sneeuw krijgen boven 1500m terwijl in Oostenrijk de vorstgrens (ruim) onder de 1000m kan blijven. Met alles wat er nu al ligt en vooral door de geringe kracht van de zon zal het sneeuwdek prima standhouden. 

 

ensLesMenuires1712

En nu dan de klapperrrr van de week! Het ensemble voor Les Menuires en de rest van de vooral noordelijke Franse Alpen. Ik noem het een sneeuwbombardement. Om te beginnen de komende dagen nog die sneeuwbuiïgheid bij een naar de laagste dalen dalende sneeuwgrens. En dan tussen 21 en 23 december 2of of zelfs 3 keer de volle laag. Geen fronten of zo maar complete kleine depressies die uit westnoordwest  de Alpen vol raken. Helaas zien we de sneeuwgrens in het westelijk Alpengebied daarbij wel stijgen zodat het onder 1500m ook regen zou kunnen zijn. Na Kerst zie ik nog ruim voldoende “steun” voor mijn BV3 die zegt dat het nog voor oudjaar Weer fors afkoelt. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

95 reacties

Gesloten voor reacties.