siegen0711

Er is her en der wild gespeculeerd over een dump in de Wintersport-Arena Sauerland. We moeten teleurstellen. De hevige sneeuw is elders in Duitsland geweest. In het Zwarte Woud. In de Eifel. In de Taunus. En hier bij Siegen 50km ten oosten van Keulen.

En deze is ook mooi toch (H/T Jan van Ooijen)?

morgenochtend

In het Sauerland sneeuwt het morgenochtend weer. Het is de roze vlek even westelijk van Kassel. Maar kijk eens aan: het nauwkeurig HIRLAM model berekent zowaar sneeuw voor Nederland morgenochtend. Dat meld het KNMI nog helemaal niet. Eens bij HARMONIE kijken…

arnhem

Ja hoor: vannacht kan het in de buurt van Arnhem licht gaan sneeuwen! En morgenochtend in Friesland. Kijk zelf maar. Dat is toch wel bijzonder? Wie heeft de winterbanden al om? Koop er eventueel een Renault Kadjar of Renault Captur bij als leuke accessiore! Stuur direct plaatjes morgenochtend als jij de gelukkige bent. Met die sneeuw dan. Auto’s verloten we niet.

Ik heb net geschreven dat Courchevel komende vrijdag al opent. Een maand eerder dan normaal. Kleine tip van de meteoroloog: blijf thuis! Het wordt namelijk echt noodweer vanaf woensdag tot diep in het weekeinde. Uiteindelijk met stijgende sneeuwgrens maar die komt niet veel hoger dan 1500m. Vanaf die hoogte komt een pak sneeuw van misschien wel een meter te liggen bovenop wat er nu al ligt….

Even bij het begion beginnen. Hevige sneeuw in St. Petersburg. Vinden we dat op de kaart terug?

actueel0711

Zeker! Moskou heeft er van langs gekregen. Daar regent het nu. Er is al 5 keer meer sneeuw gevallen dan normaal in november. In november 2010 lag er een keer 20cm. Nu zitten de Russen al in de buurt van het all time high. We beginnen met het slechte nieuws in de metofiction deze keer… de laatste twee Amerikaanse runs eindigen met Föhn!

situati06-0711

De 06u run.

situati12-0711

De 12u run. Jullie weten intussen dat in een depressie de wind tegen de klok draait?

noordkant0711

Hoe zien we dat terug in het ensemble voor de noordkant? Zo dus! Mijn tip? Focus op het goede nieuws vooraan in de grafiek. De rest is toch maar meteofiction. Die pak je mee als je er blij van wordt. Die toon je om snel weer te vergeten als je er droevig van wordt. Het goedxe nieuws is dat de neerslag komend weekeinde nu kouder wordt bekerend dan eerst. Kijk eens hoe mooi de neerslag op 9, 10, 11 en 12 november samen valt met de temperatuurdip. Dat zie je zelden! En in de vorige berekeningen zat er nog een echte korte warme fase in het midden. Die lijken we nu grotendeels kwijt te zijn. Wel zeg ik er meteen bij dat het zeker op diverse plaatsen onder 1500m hevig gaat regenen op prachtige versgevallen sneeuw. De details en of de sneeuw stand kan houden moeten we afwachten. Boven 1500m reis je meteen en niet over af door naar de gevangenis het paradijs.

metererbij

BOEM! De neerslagverwachting voor het westelijk Alpengebied tot en met zaterdagavond als de neerslag die woensdagochtend op gang komt stopt. Dat zal een halve tot soms wel anderhalve meter sneeuw opleveren!

accu0711

En in Oostenrijk tekenen we ook voor weer 20-30cm erbij! Zuid-Tirol en ons Val Gardena moeten op een houtje bijten helaas. Tja zondag is het dan weer droog. Genieten we volop van de beelden. En tegen die tijd hebben we allang weer mooiere meteofiction om ons dichter naar het skiseizoen te trekken. Wie van jullie heeft al een trip gepland? Of wie is al geweest?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.