saint francois longchamps

Tot een meter sneeuw in de Franse Alpen hadden we voorspeld uit de combidump van de voorbije vier dagen. Hebben we dat ook gehaald? Hoger op de berg sowieso. Maar ook wat lager op dorpniveau is het nu helemaal prima in Frankrijk. Kijk maar wat hier nu in Saint Francois Longchamps ligt.

IMG-20170206-WA0017

Daar zit onze Jorne nog altijd. Gisteren stuurde hij ons deze door. Mooi toch. Zeker omdat daar vandaag en morgen nog wat bij gaat vallen.

kleinwalsertal

En zoals we gisteren al zagen is ook elders in de Alpen sneeuw gevallen, zei het wel wat minder. Kleinwalsertal is dit.

serfaus fiss ladis

In Serfaus Fiss Ladis geen wolken vandaag. Dat wordt een prima skidag.

radar

En die opklaringen daar zijn goed zichtbaar op het radarbeeld. Verder zie je het front boven de Lage Landen dat straks wat sneeuw gaat opleveren voor vooral de noordelijke helft van Nederland. En datzelfde front brengt ook de nieuwe sneeuw naar de noordwestelijke Alpen. Daar moeten we toch even van genieten, want de rest van de aanloop naar de krokusvakantie (of voor de Nederlanders onder ons: voorjaarsvakanties / carnavalsvakantie) gaat terug droog verlopen.

output_rvc4uP

Hier zie je de sneeuwfase voor de komende uren. Eerst komen vooral de NW-Alpen aan de beurt met een centimeter of 15 – 20, verspreid over twee dagen. Hogerop de berg telkens wat meer. Daarna schuift de trog het Middellandse Zeegebied in waar het door cyclogenese een echte depressie wordt. Wind voor de Alpen dan in de oosthoek en ook voor Piëmonte 10 tot 15 cm sneeuw.

hsrel_de_c

Goed dat die sneeuw er nog bijkomt overigens want skiseizoen ’16-’17 geldt nog steeds als vrij sneeuwarm in de meeste gebieden van de Alpen. Gelukkig waren de temperaturen de voorbije maand laag genoeg om de meeste gevallen sneeuw niet onmiddellijk weer te laten smelten. Want ja, zo’n winters hebben we ook al gehad. Veel sneeuw op de ene plaats, maar de ene na de andere warme föhngolf op de andere.

rart_17020721_17020700

Snel een sprongetje naar de Lage Landen maken. Zoals je op het radarbeeld kon zien, regent het nu licht op veel plaatsen, maar zie je ook de negatieve temperaturen boven het noorden van Duitsland. En bij een naar oost draaiende wind is het die lucht die de komende dagen onze kant uitkomt. Dat wil dus zeggen dat de regen in de noordelijke provincies door het binnenstromen van de koudere lucht eerder gewone sneeuwvlokken gaan zijn. Vooral vanaf deze avond wanneer de temperaturen echt onder het vriespunt gaan gaat die sneeuw ook echt blijven liggen. En valt er iets over hoeveelheden te zeggen? Moeilijk, want het gaat om een binnenschuivend front dat stilvalt en daarna op zijn passen terug weg schuift richting het zuidwesten. En aan de voorzijde van het front gaat het om sneeuw, maar aan de achterzijde om doodgewone regen. En waar precies komt dat ding tot stilstand? Belangrijk, want op die plaats kan er meerdere centimeter accumuleren. In ieder geval lastig te zeggen. My best lucky guess is dat dat net ten noorden van Zwolle gaat gebeuren. Nog verder ten noorden daarvan gaat het echt maar om een centimetertje sneeuw of zo. We zullen het straks zien.

tmp2_17020812_17020700

Wat wel zeker is, is dat we daarna vertrokken zijn voor een winterse periode met temperaturen die in eerste instantie ook overdag niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Niet op woensdag …

tmp2_17020912_17020700

… zeker niet op donderdag (wordt wellicht de koudste dag) …

tmp2_17021012_17020700

… en op de meeste plaatsen ook niet op vrijdag. Daarna gaat de temperatuur overdag flink boven 0°C uitkomen maar blijft het ’s nachts wel vriezen.

rart_17021112_17020700

En oh ja … de koudebel voor komend weekend staat ook nog steeds op de kaarten. Sneeuw is dus nog steeds mogelijk.

jet3_17021312_17020700

En het verdere verloop? In de avondupdate van gisterenavond zei ik het al. De situatie blijft geblokkeerd boven Europa. Sowieso weinig neerslag te verwachten dus richting de vakanties. En de zuidelijke tak van de straalstroom is nog steeds te zwak ontwikkeld om de wind bij ons in de oosthoek te houden en echt koude naar ons te voeren.

ECM1-168

Dat wil dus zeggen dat er volgende week steeds meer Afrikaanse lucht in gemengd wordt die wellicht het zuidelijk deel van de Lage Landen gaat bereiken. Vroege lente dus …

tmp2_17021506_17020700

… maar wel met nog steeds op uitgebreide schaal nachtvorst.

gfs-2-192

En de Alpen? Moest het nog niet duidelijk zijn uit het verhaal: droog. Enkel aan de Zuidkant kan er door die zuidoostelijke aanvoer volgende week wat sneeuw gestuwd worden. Ik weet eigenlijk niet goed wanneer de vakanties in Nederland beginnen. In België is het enkel de week van de eerste maart. Ver weg dus nog. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn hoor je het hier uiteraard als eerste. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

205 reacties

Gesloten voor reacties.