temps0811

We weten inmiddels dat er een zuidkantsituatie met een hoge sneeuwgrens aankomt rond of beter gezegd op 5 november. Er is ook al eerder gezegd dat waarschijnlijk de hele week na die 5e interessant gaat worden. Dat laatste wordt momenteel door beide grote weermodellen volledig onderschreven. Concreet: op 8 november klapt vanuit het westen een occlusiefront tegen de Franse Alpen en dan gaat het kwik wél omlaag. Flink omlaag. Zie hierboven. De sneeuwgrens kan tijdelijk dippen naar 1000m. Een gesloten sneeuwdek boven 1500m is waarschijnlijk.

occlusie0711

Zie hier het front tussen Nederland en de Franse Alpen. Dat is de occlusie (ritssluiting dicht en dus de kou achterom alweer terug). Door de depressie over Italië heractiveert de occlusie precies boven de Alpenhoofdkam en krijgt ook de dan nog aanhoudende neerslag aan de zuidkant weer een impuls. Bij IJsland zie je nog een depressie met een keurig koufront en een warme sector midden over de Faroër-eilanden. Moskou ook in zware sneeuwval met al eerste ijsdagen daar.

accu1011

Zoals gisteravond al moeten we blijven kijken naar de totaal berekende neerslag aan de zuidkant van de Alpen. Gisteren kwamen we tot 412mm. Vandaag al 469mm. Krankzinnig is dat. Eens zien of ze er op meteo.it al over schrijven. Ja inderdaad. Maar nog niet in termen van een noodtoestand. Nu ja dat moet je ook altijd gaan zien. Over en paar dagen weten we het al. Ook gaan we dan duidelijker zien hoeveel sneeuw er in de Franse Alpen gaat vallen de 8e. Momenteel zou ik denken 25cm. Het grootste deel van de 70 tot 140mm die deze kaart aangeeft is namelijk al in de warme fase als regen gevallen. Les Menuires kan met zijn 1800m natuurlijk wel meer tegemoet zien. Spannend!

wc1411

Afsluitend: Erwin heeft nog een interessante link gepost over een mogelijke correlatie tussen het sneeuwdek in Siberië in oktober en het verloop van de winter erna. Wat er in West-Europa gebeurt is weer het meest onzeker van alles. Het meest waarschijnlijke scenario voor medio november is nog steeds een West-Circulatie met alleen in Scandinavië serieus winterweer en regelmatige sneeuwval als de depressies daar zuidelijk inslaan. In de Alpen toch vooral mooi weer met als geruststellende gedachte dat de zon geen kracht meer heeft om wat er gevallen is weg te laten dooien..

Webcam Hochkrimml

Je ziet het hier in de Zillertal Arena . Hoe mooi wit nog vanaf de gerlosplatte kijkend naar Hochkrimml. Beneden in het Pinzgau zie je dat daar zelfs de zuidhelling nog wat sneeuw heeft. Terwijl de sneeuwval toch al weer een week geleden is!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

28 reacties

Gesloten voor reacties.