[fbphotos id=331861416848070]
Bron: meteoexploration.com

Hierboven de nu berekende sneeuwverwachting voor de aankomende 72 uur gerekend vanaf 12 uur vanmiddag. Het is duidelijk: ook de Franse Alpen krijgen genoeg. Al het hele seizoen wordt de noordkant heel rechtvaardig gelijkelijk bedeeld terwijl de zuidkant (nog) op een houtje moet bijten.

Sneeuwgrens Oostenrijk
Zeer spannend blijven de precieze prognoses voor de ontwikkeling van de sneeuwgrens. De kaarten hierboven tonen dat we ons niet al te veel zorgen hoeven maken, maar toch! het Oostenrijkse weerbericht zegt nu: donderdag sneeuwgrens stijgend naar 1000 tot 1600m bij een stormachtige noordwestenwind. Vrijdag stevige sneeuwval en sneeuwgrens dalend naar de laagste dalen, in het oosten op 1000 tot 600m blijvend. Zaterdag weer stijgend naar 400 tot 900m hoogte. Zondag stijgend naar 1000 tot 1500m en maandag en dinsdag weer mooi laag op tussen 500 en 1000m.

Sneeuwgrens Franse Alpen
Het Franse weerbericht dat net binnen is, geeft het volgende aan: donderdag overdag nog geen neerslag in de Alpen; in de nacht toenemende sneeuwval tot en met de Savoie met sneeuwgrens die tijdelijk naar 1100m stijgt en dan weer daalt naar rond 700m; vrijdag sneeuwbuien met sneeuwgrens 600m; zaterdag aanhoudende sneeuwval en sneeuwgrens stijgend naar 700m en aan het eind van de middag en in de avond misschien tot 1400m; zondagochtend laatste sneeuwval met een weer naar 800-1200m gedaalde sneeuwgrens.

Paradiski met Thibaud Duchosal
Het ziet ernaar uit dat de Franse Alpen maandag en dinsdag weer zonnig zijn terwijl er in Oostenrijk dan nog stuwing van sneeuwbuien is. En dat vind ik heulemaal niet erg want ik ben maandag en dinsdag op en buiten de piste in Paradiski. We gaan de hellingen verkennen samen met Thibaud Duchosal (enjoy deze recente video van deze freeskier).

Hieronder nog de Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads van de dag en een tipje van de sluier voor de langere termijn…

[fbphotos id=331570283543850]

Leuke mutsen niet?

Tja, hou gaat het verder na het weekeinde. Wat mij betreft nog steeds het onzekerste moment in de verandering van weerpatronen van het hele seizoen. Nog steeds kan het alle kanten op. De GFS12u slingert geen grote depressie naar de Middellandse Zee zoals de 00u, maar een kleintje die gaat uitregenen- en sneeuwen tegen de Marokkaanse Atlas. Daarna een Scandihoog dat net iets te zuidelijk ligt om echt winters te worden (maar hoe zonnig zal het dan zijn!). De ECMWF en GEM zijn nog niet uit. Straks ook daar de highlight uit.

Schiet ondertussen alvast maar in de reacties…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

35 reacties

Gesloten voor reacties.