samoens

De omslag van groen naar wit is al geweest in de Franse bergen. Het heeft lang geduurd. En het is begonnen met nog maar een dun laagje op de verder perfecte kunstsneeuw. Dat het goed was weten we van bijvoorbeeld de trip van Cescia door Savoie Mont Blanc medio december. Maar nu wordt het gewéldig! het begint vanmiddag opnieuw te sneeuwen en dan sneeuwt het tot zaterdag flink door. Laten we eens kijken..

morzine1201

Hierboven zie je Morzine op 1000m hoogte in de Portes du Soleil. Gewoon net mooi wit. Freeriders moeten nog even geduld hebben. Maar niet lang.

mega_menuires_clocher

Idem in Les Menuires op 1800m hoogte. Daar lag al weken een gigantisch dikke laag kunstsneeuw. Nu is het plaatje compleet behalve dan de Franse zon die ontbreekt. Maar dat wordt na de sneeuwval ruimschoots gecompenseerd.

Lac-2017_0112_113000

In Tignes zijn de condities al het hele seizoen goed. Hier is eind november nog een bak sneeuw van moeder natuur gevallen en niet meer weg gedooid. Hoe gaat het nu verder?

noordelijke

We bekijken voor de drie delen van de uitgestrekte Franse Alpen drie ensembles van het Amerikaanse weermodel. Qua sneeuwval kijken we puur naar de aankomende 3 dagen dus dat is extreem betrouwbaar. In de noordelijke Franse Alpen kunnen we toch wel een halve meter verse poeder verwachten. De sneeuwgrens keldert kort na het begin van de neerslag vannacht naar de allerlaagste dalen.

1efront

De eerste push komt gewoon vandaag zoals je hierboven ziet. Je ziet hoe het nog gemengd met regen begint en dan ineens sneeuw geeft tot in het laagland. Letterlijk tot in het laagland want dus ook bij ons thuis.

2efront

De tweede push is morgenavond. Dan is het al koud en sneeuwt het dus meteen tot beneden. Het treft vooral de noordelijke Franse Alpen.

3ep

De derde push zondag en maandag gaat in de laatste berekeningen vooral richting Pyreneeën. Dat kan nog wel een beetje veranderen.

midden

Hierboven zie je dat de sneeuw erg goed doordringt naar het zuiden en dan minstens tot over de hele Maurienne vallei in het zuiden van Savoie Mont Blanc.

zuidelijke

En dan hebben we de zuidelijke Franse Alpen waar het nog wat kariger lijkt uit te pakken. Wel hier ook de temperatuurcrash. Er zal altijd nog 5 tot 10  centimeter sneeuw gaan vallen. Met de strenge vorst kunnen de kunstsneeuwinstallaties ook weer vol blazen.

extremenacht

Het koude weer houdt lang aan. Voor de komende periode zijn er twee dingen om op te letten: lawines! Want met koud weer stabiliseren de sneeuwlagen minder snel. En de kou zelf. Nachten met -20ºC zijn geen uitzondering de komende periode. Dan moet je met de auto al speciale maatregelen nemen en ook extra kleding en dekens meenemen.

meribel

We hebben erop gehoopt op het echt mooie winterweer. Het is gekomen en hoe! Afsluitend een mooie kiek uit Méribel! Begin volgende week een uitgebreid overzicht met de nieuwe sneeuwhoogtes in de Franse skigebieden en de mooiste plaatjes.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.