acc

Wat is weerkaarten bekijken toch een emotionele rollercoaster. Maandag herkenden we voor het eerst de trend die zich rond de maandwisseling in de Alpen, en eigenlijk in heel West-Europa, zal gaan afspelen, gevolgd door enkele spectaculaire sneeuwruns met bakken Alpensneeuw aan boord. Ook deze ochtend is de neerslagaccumulatiekaart nog steeds spectaculair trouwens. Kijk maar eens naar deze kaart. GFS gaat weer voor 300 mm de komende tien dagen. Het Europese EC zit deze ochtend op ongeveer de helft. Maar gisterenavond zette Hajo ons weer met de voetjes op de grond door ons terecht te waarschuwen dat er in die bak neerslag ook wel eens een hele sloot regen verscholen zou kunnen zitten. Zo gaat dat nu eenmaal. Naarmate D-Day dichterbij komt worden de details steeds meer zichtbaar. En ja, ik denk dat we er best nu al van uit gaan dat vooral volgende week vrijdag de sneeuwgrens even een stuk hoger gaat komen te liggen. Tijdelijk dan, want in het maandwisselweekend keldert die dan weer tot in de lagere dalen. En niet onbelangrijk, voor die sneeuwfase zijn er al twee andere de Alpen gepasseerd. Ja je ziet het, er staat het een en ander te gebeuren de komende week.

actueel

Dit is de actuele toestand in de Alpen. Grote delen in de Alpen toegedekt onder de wolken met af en toe wat lichte sneeuw. Vooral richting de avond zal dat in Salzburgerland het geval zijn. Zit je aan de Zuidkant of in Frankrijk, dan heb je meer zonnige papieren.

bellecote

Net zoals gisteren. Kijk maar naar dit waanzinnig mooi Panoramashot vanuit La Plagne dat vaste reageerder Roy ons gisteren toestuurde.

rart_15012409_15012300

Hoe gaat het dan verder? In de loop van zaterdag bereikt het ‘laagland-dooi-sneeuwfront’ de Alpen. Sneeuwfront Roel is dat. Eerst in het noordwesten waar het wat blijft plakken terwijl de rest van Roel naar Polen doorschuift. De oostenlijke Alpen zullen dus wat minder sneeuw afvangen. Toch zit er nog zo’n 10 tot 15 cm sneeuw in.

rart_15012706_15012300

Maandagavond en dinsdag overdag doen we dat nog eens netjes over. Sneeuwfront Martin. Weer 10 tot 15 cm, misschien zelfs 20 cm. En lokaal nog wat meer deze keer. Maar voor de Franse Alpen zit er dan net amper iets op. Sneeuwgrens? De laagste dalen alweer.

ECM1-144

Maar dan. Sneeuwfront Iris. Ze moet nog komen, maar is nu al legendarisch. Hoeveel sneeuw gaat erop zitten? En hoe hoog gaat die sneeuwgrens gaan liggen? Dat zijn de vragen waar we nu en de komende dagen op gaan moeten letten. Volgens het Amerikaanse weermodel zal het allemaal wel meevallen met die sneeuwgrens. Ook het Europese EC is iets minder pessimistisch dan gisteren. Maar ook een sneeuwgrens van 1700 meter is gewoon niet goed voor eind januari. Op deze kaart zie je de oorzaak van het probleem. Het Azorenhoog bolt zich weer stevig op en zwiept een heleboel subtropische warmte in het systeem. Verder kan je al aan het luchtdrukpatroon zien (de 2 aparte depressiekernen) dat het een langgerekt golvend front zal zijn.

rart_15012918_15012300

En ja hoor. Dat wordt het ook. Dagenlange neerslag zit er aan te komen. Donderdag eerst nog sneeuw. Vanaf ’s avonds en vrijdag overdag een oplopende sneeuwgrens (rode pijl). En in de nacht op zaterdag weer sneeuw tot in de lagere dalen (blauwe pijl). Ik zei het net al. Het Amerikaanse GFS laat de meeste warmte via de Franse Alpen naar de Middellandse Zee duiken deze ochtend waardoor de oostenlijke Alpenhelft grotendeels buiten schot blijft van de regen. Maar daar zou ik in ieder geval nog niet van uit gaan dat dat gaat gebeuren. Nee, van donderdag- tot vrijdagavond wordt het even slikken en weer doorgaan.

gfs-0-228

Naar de arctische inval die de dagen daarna volgt bijvoorbeeld. Dus samengevat. De hogere pistes zullen sowieso gered zijn tot aan het einde van het seizoen. En de lagere pistes (onder 1500 meter in Frankrijk en onder de 1200 meter in Oostenrijk)? Wel die zijn sowieso gered voor de komende maand. Dankzij de sneeuw die achter het zwabberende polaire front gaat vallen. En die pistes hadden in april sowieso alweer groen gezien. Afsluitend nog een exclusieve samenvatting voor de Brixentalgangers: Donderdagavond/Vrijdag regen op het dak, daarna weer een wit pak.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

117 reacties

Reacties zijn gesloten.