Cescia en Dennis zijn weer terug with a vengeance! Hun schitterende camper had een akkefietje maar dat is gemaakt en de stemming is super. Het zijn echte skifanaten en ze zetten er dan ook letterlijk alles voor opzij. Met allebei gewoon een baan in België. Het kan dus toch! En Montafon en Kleinwalsertal liggen ook echt om de hoek. En met de Ländle seizoenpas ski je in heel Vorarlberg. Het huidige tripje is Montafon. Daar ook deze plaatjes.

De hoge bewolking kondigt het front morgen al aan. De dalnevel is hardnekkig omdat de zon amper kracht heeft. En je ziet het: in de dalen is het groen. Dat wordt voor mij straks ff wennen als we van de Rudolfshütte na een week “quarantaine” op hoogte weer afdalen en door een groen Oostenrijk rijden. Maar niet voor lang! OMG…

Hoe anders aan de zuidkant vandaag. Hier Kals. Hemelsbreed een steenworp. Je ziet de sigaren. Dat is de aankondiging van de Nordföhn die komt te waaien. En we weten: normale Föhn is Südföhn en dan heb je een meter of meer aan de zuidkant. Nu dan een meter aan de noordkant?

Voor we weer gaan koffiedik kijken nog even de zonsopkomst op dezelfde plek. Wat een uitvinding toch die foto-webcam. Kan niet wachten tot ik er thuis eentje heb.

OK. Klaar voor het goede nieuws….

Aanhoudend grand beau in het westelijk Alpengebied met vanaf woensdag …. WINTER! En zie de harde noordenwind…  die zagen we eerst alleen nog berekend voor oostenlijk Oostenrijk.

Maar wat zien we nu voor bij mij thuis in Hopfgarten im Brixental? Ik wreef echt even mijn ogen uit. Een dikke meter op de Hohe Salve binnen een week. En ruim een halve meter in het dal. Wat is dat? Met die harde wind erbij. Lawinegevaar op tilt. En winter. Oost- en Midden-Europese winter.

Ik begin te overwegen als spinoff van WSWM een emigratieservice op te zetten voor gefrustreerde Nederlandse winterliefhebbers. Wat een ellende om dag in dag uit te staren naar de kans op een flinterdun laagje sneeuw. Maar geloof me…. in de Nieuwe Kleine IJstijd en sowieso al in het huidige solar minimum komen mooie schaatsperiodes…. en dat kan ook deze winter nog. Denk 2012.

Het Amerikaanse model is weer wat weg gescheerd van de sneeuw rond 4 januari. Opnieuw schuift het model als een volleerd croupier alles naar Turkije. Rien ne vas plus! Het Europese model houdt de dump vast in in de huidige berekening is dat dump na dump in een luttel weekje.

Even een prikpunt Innsbruck – Arlberg die zone. Dit is het Amerikaanse model dus. De droge scenarios na maandag. Het GFS para model pakt wederom zeer koud uit. Maar ook daarin op een enkele ijzige dag na geen laaglandwinter. Dit is niet het eerste duo bericht van mij en Jorne…. maar ik heb maar eens een gebruiker “Jorne en Hajo” aangemaakt omdat we elkaar de komende maanden vaak zullen aanvullen. Jorne duikt er zo nog ff in en gaat vooral focussen op het dag tot dag verloop tijdens de tweede week van de kerstvakantie in de diverse skiregio’s.

Jorne hier! Vannacht begint het dan in de Alpen, nieuwe benodigde sneeuwval. Nouja ik zeg de Alpen maar eigenlijk is het vrij strikt alleen Oostenrijk. Zowel GFS als ECMWF houden zich netjes aan de Oostenrijkse landsgrenzen in het zuiden en westen. Omdat de invloed van hoge druk uit het westen sterk is kan het zomaar zijn dat het in de Arlberg regio stevig sneeuwt terwijl het in het Zwitserse Graubünden droog en een beetje zonnig is. In het westen van Zwitserland en met name Frankrijk verwacht ik dat ze amper wat mee krijgen van de sneeuw, daar gewoon heerlijk skiweer!

En hoeveel levert het dan op in deze aanhoudende stuwing van zaterdagnacht tot aan maandag? Deze vond ik bij het Duitse ICON model, beslist de meest positieve voorspelling die ik ben tegengekomen maar ik voel er wel wat voor. In zo’n situatie dat het gewoon aanhoudend sneeuwt voor bijna 48 uur hoeven er maar een paar intense momentjes in te zitten en je zit al aan die halve meter. De bovenstaande aantallen zijn natuurlijk wel alleen voor de toppen en lokaal gaan er verschillen zijn, lager zal er minder vallen.

Ook niet onbelangrijk die dalen natuurlijk, want iedereen wil een winters plaatje of scheppen. Simpel gezegd is het hoe oostelijker je zit hoe meer kans op sneeuw in je dorp. Maar ik ben zeer positief gestemd. Ik denk dat de oostelijke stad Salzurg op iets meer dan 400m hoogte even wit kan worden en dat vrijwel alle Alpendorpen in het Salzburgerland een laagje krijgen. Tirol wordt alweer iets spannender vanwege de minder intense sneeuwval en iets hogere temperaturen, maar nog gaat ook daar 70% van de dorpen wit worden zeg ik nu.

Hajo kaartte het al even aan, de wind gaat ook een rol spelen. Natuurlijk, want bijna nooit gaat sneeuw gepaard met windstilte. Maar als we goed kijken naar het windstotenkaartje hierboven zien we dat het vooral südföhn is wat we zien. De zondag-maandag dump in Oostenrijk kan dus best rustig verlopen, perfect!

Eigenlijk kon je het ook al opmaken uit de kaartjes hierboven voor Oostenrijk, maar het ensemble voor Frankrijk bevestigt. Kurkdroog en aangename temperaturen tot zeker 5 januari. Voor de zuidkant geldt hetzelfde op een stevige wind na. Ik weet zeker dat heel veel mensen gewoon op en top tevreden terug gaan komen van hun wintersport daar. Echt genieten vol in de zon!

Dinsdag lijkt dan voor een de gehele Alpen een rustdag te worden al is een nieuw front al onderweg. Wederom voor alleen Oostenrijk maar de hoeveelheden en details zijn nog onzeker. Wel lijkt de wind dan een aanzienlijkere rol gaan spelen, dus schrik niet als wellicht wat hogere liften zullen sluiten rond de woensdag. Maargoed niet te veel details op die termijn, eerst dinsdag maar eens genieten van de eerste dump. En dat komt perfect uit, want ik kom precies die dinsdag aan bij Hajo’s hut. Met m’n neus in de sneeuw! Zie jullie daar weer 😉


Jorne en Hajo

De combinatie van weermannen die elkaar vanuit Oostenrijk aanvullen en corrigeren. Speelse berichten met de nodige expertise worden geregeld door dit duo tijdens het seizoen 2018/2019!

69 reacties

Gesloten voor reacties.