Dennis stuurt ons vanochtend deze fraaie plaat uit Val Gardena in de Dolomieten in Zuid-Tirol. Hij bevestigt dat daar 25cm is gevallen en is zeer in zijn nopjes dat de bewolking al breekt. De meeste sneeuwval zit vandaag dan ook in de regio Wenen, zoals je op de webcam van de dag hiernaast kunt zien. Ook daar kan 20cm vallen. Gisteren is ook al  vrolijke sneeuw gevallen in steden als Milaan (zie hier) en Parma (zie hier). Mis ook deze prachtige video van de hevige sneeuwval in Var aan de Cote d’Azur niet!
 
les-menuires_clocher1202
 
Gisteravond berichte ik al over de sneeuw in de Franse Alpen en dan met name in de Trois Vallées. Vanochtend kijken we weer en stellen we vast dat er zo’n 20cm is gevallen. Je ziet ook dat het nog steeds licht sneeuwt vanochtend. De sneeuwbuiïgheid houdt aan tot morgenochtend. Daarna kunnen we grand beau verwachten. Met alleen vrijdag een tijdelijke onderbreking met opnieuw lichte sneeuwval. 
 
valdanniviers1202
 
Qua grand beau is Wallis en zeker ook het Val d’Anniviers er als de kippen bij. Overal in de Alpen is het vanochtend bewolkt en of sneeuwend. Overal? Nee, er is dat hele kleine gebiedje waar de zon vaker schijnt dan elders. Kijk eens aan weer wat een koningsweer vandaag.
bewolking1202
 
De algemene tendens is dat we overgaan naar mild winters hogedrukweer op het continent, maar van alle kanten liggen er ook zwakke depressies op de loer die in verschillende skiregio’s toch nog voor bewolking en soms ook lichte sneeuw gaan zorgen. Zie heb beeld hierboven. 1025hPa is de komende periode niet per definitie synoniem met grand beau.

1202-00-BeNeLux_2013021200_t2m_228

In het algemeen speelt Koning Thialf momenteel een tamelijk uniek kat- en muisspel met ons. Hier in Krommenie hebben wij nu prachtig zwart ijs op de sloten. Dankzij de lage dauwpunten. Want we hebben nog niet eens matige vorst gehad. De (droge of natte?) sneeuw in de nacht op vrijdag staat er weer iets natter op dan gisteren. Daarna dooi en daarna weer de koude kant op. Blijft het schommelen rond de nul in de lage landen of komen we nog op de schaats eind februari – begin maart? Mmmm…

Toch zeker 25% kans! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.