Dennis stuurt ons vanochtend deze fraaie plaat uit Val Gardena in de Dolomieten in Zuid-Tirol. Hij bevestigt dat daar 25cm is gevallen en is zeer in zijn nopjes dat de bewolking al breekt. De meeste sneeuwval zit vandaag dan ook in de regio Wenen, zoals je op de webcam van de dag hiernaast kunt zien. Ook daar kan 20cm vallen. Gisteren is ook al  vrolijke sneeuw gevallen in steden als Milaan (zie hier) en Parma (zie hier). Mis ook deze prachtige video van de hevige sneeuwval in Var aan de Cote d’Azur niet!
 
les-menuires_clocher1202
 
Gisteravond berichte ik al over de sneeuw in de Franse Alpen en dan met name in de Trois Vallées. Vanochtend kijken we weer en stellen we vast dat er zo’n 20cm is gevallen. Je ziet ook dat het nog steeds licht sneeuwt vanochtend. De sneeuwbuiïgheid houdt aan tot morgenochtend. Daarna kunnen we grand beau verwachten. Met alleen vrijdag een tijdelijke onderbreking met opnieuw lichte sneeuwval. 
 
valdanniviers1202
 
Qua grand beau is Wallis en zeker ook het Val d’Anniviers er als de kippen bij. Overal in de Alpen is het vanochtend bewolkt en of sneeuwend. Overal? Nee, er is dat hele kleine gebiedje waar de zon vaker schijnt dan elders. Kijk eens aan weer wat een koningsweer vandaag.
bewolking1202
 
De algemene tendens is dat we overgaan naar mild winters hogedrukweer op het continent, maar van alle kanten liggen er ook zwakke depressies op de loer die in verschillende skiregio’s toch nog voor bewolking en soms ook lichte sneeuw gaan zorgen. Zie heb beeld hierboven. 1025hPa is de komende periode niet per definitie synoniem met grand beau.

1202-00-BeNeLux_2013021200_t2m_228

In het algemeen speelt Koning Thialf momenteel een tamelijk uniek kat- en muisspel met ons. Hier in Krommenie hebben wij nu prachtig zwart ijs op de sloten. Dankzij de lage dauwpunten. Want we hebben nog niet eens matige vorst gehad. De (droge of natte?) sneeuw in de nacht op vrijdag staat er weer iets natter op dan gisteren. Daarna dooi en daarna weer de koude kant op. Blijft het schommelen rond de nul in de lage landen of komen we nog op de schaats eind februari – begin maart? Mmmm…

Toch zeker 25% kans! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.