joopellmau

De grote vraag voor alle noordkantgangers is: komt er toch nog wat zon? Dat zou nog wel eens mee kunnen vallen laten de avondruns zien. In je zak steken kun je alvast zondagmiddag en maandagochtend als je in de westalpen zit en de hele maandag als je in de oostalpen zit. Eerst kijken we even naar de mooie plaatjes die nu binnenstromen via Whatsapp naar het makkelijk te onthouden telefoonnummer +31 644123111. Eerlijk is eerlijk: deze van Joop uit Ellmau kwam binnen via de Bizztravel app!

IMG-20150219-WA0006

Deze is wel via Whatsapp binnengekomen. Puntje van aandacht: doe ff een tekstregel erbij met wie je bent en waar de kiek is geschoten. En hoe de stemming is. Opperbest natuurlijk. Ik schat Zillertal? Of nee, ergens aan de zuidkant? Het Zillertal is beneden toch gewoon mooi wit? Wie weet het?

IMG-20150219-WA0007

Hier geen naam maar wel een plek: de Schneewittchen afdaling in Winterberg. Ja die hadden we kunnen raden…

IMG-20150219-WA0008

Anoniem uit de SkiWelt: “Na zes dagen alleen maar zon… en morgen nog zo’n dag”.

IMG-20150219-WA0009

Ischgl vandaag. Robert van de Hurk doet de groeten en schrijft: “Heerlijk geskied. Wat een fantastisch weer!”

rarawaarisditnuweer

En deze is weer van je: rara waar is dit?

accugfstot1902-12

Wat doen de totale accumulaties vanavond? In het Europese model een herkenbaar beeld ten opzichte van de afgelopen runs.

accuec1902-12

Het Amerikaanse model gooit het over een andere boeg en komt in de laatste dagen van februari met monsterlijke sneeuw in de Apennijnen en in Slovenië en Kroatië. Meteofiction om in de gaten te houden. De 2 meter sneeuw in de Franse Alpen zijn we helemaal kwijt. Maar we weten dat het heen en weer sprint op die termijn…

oostenrijkens

Voor we naar de zonkansen kijken eerst even een blijde vaststelling: het ensemble is koud tot het gaatje voor punten rondom de Alpen. Dit is de Oostenrijkse noordkant. Eind februari en begin maart een paar momentjes met dooi boven 1000m lijkt me wel normaal. Maar de rode lijn van het gemiddelde bivakkeert prachtig rond de -5ºC wat overeenkomt met een vorstgrens van 600m en een sneeuwgrens in de laagste dalen. Zondag en woensdag kan de neerslag twee keer even beginnen met wat regen en dan snel overgaan in sneeuw.

[metaslider id=55843]

Als we komende week naar de zonkansen kijken pakken we de kaarten met de middelhoge bewolking. Je filtert dan de ochtendnevel uit en ook de hoge sluierbewolking die de hele week wel blijft hangen. Daaronder (of eigenlijk daar tussen) kan het heel aangenaam zonnig zijn. Wat zien we? Bovenaan heb ik al verklapt dat zondagmiddag in de westalpen al mooi zonnig is en maandagochtend ook nog. In de oostalpen is het gewoon de volle maandag. Die kun je dan in je zak steken. In beide modellen zijn de Franse Alpen woensdag en donderdag grotendeels heel mooi! Donderdag doet het westen van Oostenrijk ook volop mee. Hierboven zie je dat het voor vrijdag nog niet gezegd is. In het Europese model is heel Oostenrijk zonnig. In het Amerikaanse model niet. Dan zitten we dus duidelijk in het onbetrouwbare gebied. Mijn conclusie is: het gaat behoorlijk meevallen. Het is heel goed dat we de verwachtingen eerst stevig de grond in hebben geboord en dat we nu echt blij kunnen zijn met een hele of halve dag zon!

reisdag

We moeten opnieuw waarschuwen voor de zeer hevige sneeuwval zaterdag in de Franse Alpen en vooralpen. 20cm sneeuw op de Péage in 3 uur zijn echt Amerikaanse toestanden.  Misschien een tweede dramatische zwarte zaterdag aan die kant? Wees in elk geval gewaarschuwd. Afsluitend nog 3 video’s…

Deze werd gewhatsappt en is natuurlijk een archiefbeeld… maar video appen kan dus ook!

Dit is een speciale editie voor de Dutchweekends in Sauze d’Oulx en Saalbach eind maart!

En zoals vanouds een vers Bizztravel weerbericht!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

31 reacties

Gesloten voor reacties.