sneeuwmassas0512

Terwijl we weer vol spanning vol verwachting klopt ons hart uitkijken naar het binnenkomen van de laatste kaarten van de nieuwe Europese hoofdrun en later ook nog het ensemble (inmiddels binnen), kunnen we er niet omheen foto’s Komsomolsk-on-Amur te tonen waar de beer echt helemaal los is. Check dit…

Komsomolsk-on-Amur

Waanzin! Voor we verder gaan met kijken naar de avondruns wil ik iedereen bedanken voor een nuttige discussie in de reacties vanavond afgetrapt door deze opbouwend kritische reactie van Leen. Het gaat over het spanningsveld tussen dode mussen, betrouwbare verwachtingen, meteofiction en boude voorspellingen. Erg sterk vond ik de opmerking van Jan hierrr dat we de sneeuw in België op 2 december niet binnen de betrouwbare termijn van enkele dagen hebben voorspeld. Ik weet zeker dat het dagen eerder wel als mogelijkheid is gezien, maar het klopt dat we hier soms zo op de lange termijn zitten dat er op de korte termijn nog wel eens iets aan de aandacht ontsnapt.

04-dic-14-Komso32

Mijn reactie hierop is de volgende uiteenzetting: Nederlanders en Vlamingen boeken afgezien van tripjes naar de Ardennen en de Wintersport Arena Sauerland en afgezien van een kleine fanatieke groep freeriders in wintersportvakanties niet op basis van een weerbericht. De meesten boeken op hoop van zegen. Dan moet je het hebben van weerberichten die steeds 2 à 3 weken vooruit kijken. Dat is het geheim van de Smit. Dat is ook echt waar behoefte aan is, anders zou het platform niet jaar in jaar uit verdubbelen in bezoeken (ook dit jaar weer). Never change a winning team maak ik van: never bother a thriving growing community!

04-dic-14-komso22

Verder zijn we echte enthousiastelingen zodat je zelfs als we eens iets missen, je hier toch kunt smullen van een real time Fréderic die een duveltje drinkt op de eerste sneeuw in zijn tuin. Of zijn we er als de kippen bij als er een boom omknakt in Winterberg. Of als het ineens spontaan gaat vriezen in Nederland. Het weer is en blijft grillig en onvoorspelbaar en dus is nowcasten een van de belangrijkste rollen die we vervullen. Zo ook vanavond weer met die berichten uit Siberië. OK nog eentje dan…

04-dic-14-komso14

Wauw! Afsluitend noemen we nog even dat Wintersportweerman.nl in mijn persoontje “slechts” 1 fulltime weerman heeft in vergelijking met het KNMI, Meteoconsult, Weeronline enz.. Nota bene een weerman die ook als ondernemer de boel draaiende moet houden. Dat leidt er zeker ook toe dat niet alles gezien en aangekondigd kan worden. Dankzij jullie tips zien en melden we nog steeds erg veel. En hopelijk groeien we ook in “weermanuren” verder door – misschien ooit nog wel eens met een abonnement met een leuk prijsje. OK nog ff een video (H/T Leo)…

Heel binnenkort lanceren we ons eerste eigen weermodel (WRF) met eigen kaarten en automatisch berekende prognoses. Last but not least maken we er ook een sport van er ruiterlijk voor uit te komen als we er een keer grandioos naast hebben gezeten en roepen we jullie zelfs op daar ludieke sancties voor te verzinnen. ALs jullie hier nog op in willen haken dan graag! We lezen alles intensief en nemen alle feedback altijd mee!

brrrr

En na de sneeuwval krijgen ze dit weertje. Kunnen de bulldozers dan wel starten? Ach ze zijn wat gewend daar…. waarbij je moet bedenken dat dit dezelfde breedtegraad is als … Brussel! Die foto’s komen trouwens van de Facebook pagina SevereWeatherRU. Hier komen we ook het bericht tegen dat de Oeral momenteel met -40ºC meer dan 12 graden kouder is dan gemiddeld deze tijd van het jaar. Tja geen wonder dat iets daarvan flink naar het westen steekt momenteel. Juist op die Russische pagina stuiten we op een verwijzing naar de Facebook pagina HochsauerlandBilder. Wat we daar allemaal zien….

sauerland0512

Niet te filmen. Ga echt zelf kijken!

pluim0512-12

Op dit moment regent het in Krommenie maar precies een week verder zou het wel eens echt bar nat kunnen worden! Wat een piek boven de grote rivieren! De 16e misschien op herhaling. Nu moeten we gaan onderzoeken of al deze nattigheid bij ons de kans op de meter poeder in de Alpen groter of kleiner maakt.

tewarm1212

En nu snel kijken naar de nieuwe run van het Europese model…. op Wetteronline.de komt hij niet goed binnen vanavond. Ik hou het even beperkt met een minder leuke kaart op Wetterzentrale.de opgevist. Je ziet het op 1500m in de Alpen flink opwarmen in de Alpen… ritssluiting niet dicht. Toch een warme sector. Zelfs een beetje Föhn. Tja als een depressiekern bij Schotland blijft hangen dan heb je dat. Maar je ziet het koufront over Bretagne ook alweer binnenzwiepen. Het is ook het moment van de enorme regenpiek in Nederland. Daar zit dan het occlussiepunt. Als dat nu toch eens in de Alpen zou zitten op dat moment dan zijn we die 12e gewoon in één keer klaar met de BV.

amerikaansmodel0512

Je ziet in het Amerikaanse model dat de neerslag wél hoger is (veel hoger) in de Alpen dan in de Lage Landen op de 12e. Dit is een punt in de Franse Alpen. Sneeuwgrens eerst stijgend van 500m naar 1000m en dan weer dalend naar de laagste dalen. Je ziet ook aan alle lijntjes dat die 12e december een “beslismoment” is. Op dat moment wordt beslist tussen de warmere en koudere scenario’s.

amerikaansOK

Hier de kaart van dat moment in het Amerikaanse model. De neerslag schuift schitterend onder de Lage Landen door. Het occlusiepunt precies boven de Alpen. Conclusie: het Amerikaanse model is voor die 12e december sneeuwrijker en kouder voor de Alpen dan het Europese model vanavond. De sneeuwmomenten vanaf morgen tot aan de 12e zijn in beide modellen ongeveer gelijk maar ook hier zijn nog verrassingen mogelijk. Laten we eerst morgen eens kijken als de eerste sneeuwbuitjes aan de noordkant actief worden. Dat houd aan tot en met dinsdag. Woensdag zon. Donderdag begint het voorzichtig weer en dan moet het vrijdag gebeuren…. maar zo ver kijkt de Oostenrijkse weerdienst nog net niet! Morgen dus wel! OK nog eentje dan….

KomsoA

Dit is Leo’s favoriet. Maar mis ook de door Frans getipte video niet van de Servische minister die een blok ijs van 3 kg op zijn bouwhelm krijgt. Anders was hij morsdood geweest!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

38 reacties

Gesloten voor reacties.