Pas op zondag stuurde een lezer mij een screenshot van het facebookbericht van de Wildkogel Arena Neukirchen & Bramberg van afgelopen vrijdag: het bij Nederlanders zeer geliefde skigebied zou het pinksterweekeinde open zijn, het laatste weekeinde van mei en het eerste weekeinde van juni. Een grap?

We hebben allemaal gelijke auto’s, maar sommige mensen hebben een meer gelijke auto dan anderen

Pinkstermaandag toch maar in de auto gestapt om vanuit Kaprun door het door de machtige Hohe Tauern geflankeerde Salzachtal naar Neukirchen te rijden. Am Grossvenediger, maar die stak in de wolken en was niet te zien. Wel direct te zien waren andere skiërs, genoeg maar nog zo weinig dat er nul stress was om een parkeerplekje te vinden. Maar het moest dus wel waar zijn. Een unicum. Nog nooit eerder is hier in mei een skipiste open geweest.

Vol verwachting klopt ons hart
Op 19 mei opende het skigebied na de seizoenspauze … voor de zomer
Ook op de skipas staat een zomerplaatje

Ik had een heel leuk praatje met de man achter de kassa. Hij vond het ergens toch wel goed dat covid eens flink aan de rem had getrokken bij alle gekkigheid met de buitenlandse wintersporters. “In Ischgl waren al plannen om pinguïns boven in het skigebied te gaan houden”, zei hij misprijzend. Dat gaat ver inderdaad, moest ik erkennen. Ik riposteerde dat ik nog niet zie dat we een keer een hele winter niet gaan skiën om al het gespaarde geld naar Afrika over te maken om daar malaria uit te roeien. Daar was hij het dan ook wel weer mee eens.

Schitterend die eerste generatie koppelbare liften

Op zulke dagen ben je als een kind zo blij in de skilift te stappen. Net als afgelopen winter toen liften soms wel en soms weer niet draaiden. Niet hier bij de Wildkogel trouwens: dat was netjes het hele seizoen open sinds kerst.

De Ganzeralmlift draait 3 weekeindes

Ik was al lang niet meer in dit kleine maar fijne skigebied geweest. Met in de winter de beroemde verlichte rodelbaan en in de zomer een schitterende downhill mountainbike trail. Met de welbekende paraglidingschool van Bramberg, die hier vliegt. Boven aangekomen snapte ik de situatie: de Ganzeralmpiste duikt aan de noordkant omlaag en ligt dus mooi beschut.

Goede schutkleur

Er waren aardig wat snowboarders ook. Eentje met opmerkelijke schutkleur. Eind maart had ik elders als sneeuwhoenders gezien die toen hun witte schutkleur al ingewisseld hadden voor donkerbruin. Ze zochten snel een kleine sneeuwvrije donkere plek om zich voor mij te verstoppen. Mmmm en wat doen de marmotten? Zitten die nog in de grond?

Het bestuur van het skigebied

Een klein maar significant deel van de skiërs was van de N.V. Wildkogel. Met links op de foto voorzitter van het bestuur Bernhard Gruber. Leuk die betrokkenheid.

Mazzelpikken uit Stuttgart

Deze moeder vertelde me dat ze uit Stuttgart kwamen, dat ze op donderdag voor vrijdag 21 mei tot en met zondag 30 mei had geboekt in een hotel in Neukirchen. Ze hadden de wintersport zo gemist afgelopen winter, maar hadden die donderdag nog geen idee. De heren op de foto hierboven verzonnen het skiplan pas op vrijdagochtend. De Stuttgarters hoorden het net op tijd om de skiuitrusting nog me te nemen. Twee weekeindes onverwacht skiplezier.

Sneeuwengel

Zoonlief probeert de verrassing een plekje te geven. Wordt dit de generatie die straks zich geen sneeuwarme winters meer kan herinneren?

De pondjes vliegen eraf
De beste skiër van de dag
Wat een bak sneeuw daar tussen 2500 en 2000m! Op de piste nog anderhalve meter
Aandeelhouder Walter Dahel geniet

Beneden bij de kassa sprak ik al kort met Walter Dahel. Een van de aandeelhouders van het mooie Wildkogel skigebied. Hoe voelt dat nou om in je eigen skigebied te skiën? Ik informeerde natuurlijk ook even naar de afgelopen winter. Een gulle lach terug verried dat de schade goed te verkroppen is.

Tegen een groen decor
Yummie

Voor mij nog het meest bijzondere was dat het restaurant open was. Dat had ik afgelopen winter in drie maanden niet meegemaakt. Dus doe eens gek een Sachertorte. De serveerster die me bediende kreeg de winter doorbetaald terwijl ze niet hoefde te werken. Eindeloos aan het toerskiën geweest dus in deze schitterende omgeving.

Uit Thüringen en buiten op het terras een groep Oost-Europese jongeren die in Wenen studeren

Dit stel uit Thüringen genoot respectievelijk van Kaiserschmarrn en Spaghetti Bolognaise. Een Weizen erbij en een weisser Gespritzter. Zou dan toch ooit alles weer normaal worden? In Oostenrijk gaan al stemmen op de mondkapjesplicht op te heffen.

Leuke manier om bergtoppen te herkennen

Als klusser zeg ik: respect voor de man met de boormachine. Is toch lastig mikken. Voor de toppen die zichtbaar waren klopten de gaten precies. De Egyptenaren hebben dat ook in hun piramides. Iets met Sirius geloof ik. Ook best knap. De Grossvenediger is ook door dit gat niet te zien. Die zit met zijn gemakkelijk te onthouden 3666m hoogte samen met de Grossglockner in een hele eigen league in Oostenrijk. Gewoon een verdieping hoger en op Tweede Pinksterdag in de wolken.

Ook in de wolken
Met dank aan het hele team
Uw nederige wintersportweerman

Dit is het allereerste artikel van Wintersportweerman.nl ooit dat gesigneerd als NFT geveild gaat worden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Caj oosters · 25 mei 2021 op 22:51

Leuke film (beetje jammer van het einde) en leuke foto’s. Ik ga ook volgende week. Zou er dan nog genoeg liggen?

Beata · 26 mei 2021 op 11:51

Wat een leuk en goed bericht, dit geeft weer moed! Dank voor de mooie rapportage!

    Edwin · 26 mei 2021 op 21:29

    Was super, komend weekend weer en dan met beter weer! Blijf werken aan mijn pondjes !

      Hajo · 26 mei 2021 op 21:51

      Ha was jij dat! Hoe grappig weer. Gewoon tof dat je sportief in de weer bent! Zal je ff appen.

Gesloten voor reacties.