icelandstorm

IJsland deze dagen! Zuiderstorm en zo te zien ook al sneeuw. Kijk even mee op de weerkaart.

ijslandstorm

Al sinds mijn aankondiging in het weerbericht van 18 augustus bepalen IJslandse depressies het weer in heel Europa. Met de Arctische uitbraak afgelopen weekeinde had IJsland heel even hogedruk, maar nu is dat doorgeschoven naar Scandinavië en krijgen de IJslanders weer de volle laag. Zoals vaker gemeld hebben zij de koudste zomer in 20 jaar en heeft Páll Bergþórsson, het voormalige hoofd van de IJslandse meteorologische dienst, hierrr verklaard te denken dat de fase van 25 jaar warmte ten einde is gekomen. Meer daarover in een artikel vanmiddag als het gaat over een nieuw paper over het Atlantische hurricaneseizoen.

zaterdagklos

De teerling is intussen geworpen: het Amerikaanse model heeft zich bij het Europese gevoegd en berekent nu ook al voor zaterdag vanaf het einde van de ochtend regen bij een zuidelijke wind. Zie hoe het er meteen heftig in hakt! En geloof me: aan de Middellandse Zee ontstaat uit die slurf een Genualaag! Een eerste dit winterseizoen.

alpenafvoerput2

Het Amerikaanse model is meestal het meest spectaculair qua neerslagberekening. En met 217mm in Wallis en Valle d’Aosta wil je ook echt geen nog heftiger berekening zien.

alpenafvoerput1

Als het  Europese model er volledig in meegaat en er ook hoge negatieve Lifted Indexen en CAPE’s worden berekend dan weet je hoe laat het is op een termijn van 4 dagen want zondag begint het al. Neerslagintensiteiten van meer dan 60mm per 3 uur worden berekend en dat wel 12 uur achter elkaar.

aostaens

Aan het ensemble voor het Valle d’Aosta zie je dat het onontkoombaar is! Het kan alleen qua mm’s en dito overstromingen nog meevallen. Als het misgaat is het natuurlijk altijd omdat het lokaal samenbalt op een plek waar de laatste 15 jaar geen maatregelen zijn genomen.

gfsstorm

Na de zondvloed komen de Alpen gelukkig meteen in rustiger en warmer vaarwater met een zwakke zuidelijke stroming. Tegen die tijd wordt het bij ons weer onstuimiger als vanuit IJsland depressiekernen aan de wandel gaan met de potentie om als Kanaalrat flink uit te halen. Groot-Brittannië blijft op hetzelfde ellendige spoor waarop het al de hele zomer gevangen zit. Wees blij dat je in Holland woont als dit een patroon voor de toekomst zou zijn.

ecstorm

Het Europese model berekent de heftigste windsnelheden twee dagen later. Wij gaan het dus in opvolgende berichten verder pinpointen zoals we het ook met de regen komend weekeinde hebben gedaan.

neerslagtekort0909

Als het bij ons inderdaad vanaf het weekeinde tot aan of over het volgende weekeinde regent, dan is de zomerhelft 2015 definitief naar de natte kant ten opzichte van de normaal doorgeslagen. Het is niet anders. Loslaten! De mooiste fasen van 2015 mogen ons er optimistisch aan herinneren dat in ons klimaat alles mogelijk is nu en in de toekomst.

PS We versturen tegenwoordig wekelijks een nieuwsbrief met aanvullende info. Als je hem niet krijgt terwijl je je wel ooit aangemeld hebt, kijk dan eens in je reclamefolder of social folder en promoveer je mail naar primair (Gmail systeem). Als je je nog niet hebt aangemeld doe dit dan hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.