We kunnen er niet omheen, Stefan maakte vanochtend absoluut de beste foto van de dag! Hij was vroeg uit de veren om met z’n camera op de piste te liggen, ja ik kan bevestigen dat het geweldig was vandaag.

Want deze maakte ik zelf later die ochtend, bovenaan Scheffau poseerde de Wilder Kaiser even voor me. Het zijn absolute topdagen.

Zo kon ook Joke beamen die op haar favoriete bankje naar de Aletsch gletsjer keek, hoop dat ze zich wel goed ingepakt had want hogerop was het nog aardig fris.

In St. Francois Longchamp waar recent nog een lawinedode viel was het gewoon de dagelijkse gang en werden er zoals altijd lijnen door de verse sneeuw getrokken. Wat een straf kan het zijn om in deze zon in een sleeplift te staan of een langzaam stoeltjesliftje? Sterker nog, verwend door alle moderniteit van Skiwelt geniet ik misschien nog wel meer van trage 2 of 3 persoonsliftjes. Ben ik de enige die er zo over denkt?

De Alpen lagen vandaag dan ook in een oase van zon met alleen in Zuid-Duitsland wat bewolking. Wat valt er nog meer op als we naar de satellietbeelden van vandaag kijken?

De Noorse fjorden in de zon, dat gebeurt ook niet elke dag. Hier tot zeeniveau wit met wat flarden ijs over het zoute water van het Geiranger fjord.

Ook bijzonder is de zandstorm vanaf de Sahara richting de Canarische Eilanden. Nouja geen zandstorm die je uit de extreme beelden kent maar het laat wel een zekere hoeveelheid zand achter. We kennen het ook in de Alpen maar gelukkig in mindere mate, kan de sneeuw wel wat verkleuren en langzamer maken. Dit seizoen nog niet gebeurd geloof ik.

Om nog even terug te gaan naar de pisteporno die Stefan bovenaan postte, dit is de overtreffende trap. Vorig jaar hadden ze al een leuke minidocu en dit jaar gewoon wat geweldige beelden.

De laatste keer dat ik schreef (gisterochtend) was er nog wat hoop op een aanpotend hoog maar dat is netjes weggepoetst naar een Eurohoog. Hajo beëindigde gister dan ook de laagland winter, wie ben ik dan om met kaarten zoals bovenstaand hier tegenin te gaan?

Haha sorry het winterhart blijft kloppen, Hajo de badguy, ik de goodguy. Z’n argumenten zijn begrijpelijk alleen is het het enthousiasme dat gaat waar het gaan kan. Ook al mag het misschien niet. EC houdt mijn enthousiasme gelukkig in leven met een door Ab benoemd Sceuro hoog, vond m wel mooi. Nog mooier is de kaart waar de kou toch serieus in de buurt komt. Zo’n schuivend Eurohoog is mij niet heel bekend hoor maar we gaan het zien.

Maar voordat we opnieuw winterweer op kunnen zoeken moeten we eerst nog een stormpje overleven. Vrijdag op zaterdag kan het zeker onstuimig worden, een klassieke zuidwester storm.

GFS komt met +100km/u windstoten aan de kust en in heel de Benelux reguliere windstoten. EC zit wat lager maar we gaan het in de gaten houden. Wat heb jij gepland op vrijdagavond?

Na dat stormgeweld wordt de sneeuwmagneet van de Alpen weer even aan gezet. Samenhangend met de aanpoting van het Azorenhoog komt er wat ruimte vrij boven Europa. Een depressie stroomt met genoeg kou via Frankrijk naar het oosten.

Het GFS doet een vrij eerlijke verdeling met eigenlijk de gehele Alpen 20cm sneeuw. In de lagere delen wat minder. Het is gelukkig niet iets waar we ons kapot op moeten duimen maar gaat gewoon een mooie opfrisser zijn voor de drukke februariweken die nu gaan komen. Ga jij ook in die voorjaarsweken? Laat weten waar je heen gaat en hou de site in de gaten, binnenkort kondig ik weer een vragenvuur aan waar jij een gedetailleerde vraag kan stellen voor jouw bestemming!

Het Europese model is zelfs nog wat positiever voor wat betreft de sneeuwval, hier ook meer intensivering aan de zuidkant. Morgen gaan we eens kijken hoe die opfrisser met potentie tot meer precies in elkaar steekt. Zie trouwens ook even de Lage Landen, nogal donkerblauw daar, genoeg neerslag.

En in de trend van; zeg nooit nooit, kijken we even naar lid nummer 8 van het GFS wat al vanaf 144 uur vooruit sterk verschilt met het moederschip. Gewoon ff om de moed erin te houden, het is pas 5 februari!

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

28 reacties

Gesloten voor reacties.