Foehndiagram Alpen 13 december

Klik voor grotere grafiek

De overgang naar diep winterse toestanden in grote delen van Europa staat nog vast op de weerkaarten. Ook in de GFS en ECMWF van 12u. Zelden was het zo spannend om naar de grafiek van het Föhndiagram te kijken. Deze grafiek wordt elk uur ververst en is bereikbaar met een vaste knop onderaan de site (4e van links). De grafiek toon het drukverschil tussen Zürich en Lugano en daarmee de mate waarin “het weer” tegen de noordkant of zuidkant van de Alpen beukt.

Hevige sneeuw
Wat zien we dinsdagavond? We zien eerst een overgang naar Föhn voor 36 uur. Met de bijbehorende neerslag in de Aostavallei en ook richting Dolomieten. Sneeuwgrens van west naar oost 1600 tot 1200m. Dan woensdag en donderdag een neutrale situatie met weer sneeuw aan de noordkant met ook een wat hogere sneeuwgrens. Vrijdag slaat die sneeuwgrens nog één keer uit naar iets van 1500m met aanvankelijk deels ook hevige sneeuw aan de zuidkant.

En dan vrijdagavond de Absturz. De winterinval. De redding voor de wintersport. Een droom! Het komt echt allemaal goed… vervolgens nog even duimen dat de koude tendens van het ECMWF model wint richting jaarwisseling!

Geniet ook nog even van m’n vrolijke video van vanochtend!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.