Foehndiagram Alpen 13 december

Klik voor grotere grafiek

De overgang naar diep winterse toestanden in grote delen van Europa staat nog vast op de weerkaarten. Ook in de GFS en ECMWF van 12u. Zelden was het zo spannend om naar de grafiek van het Föhndiagram te kijken. Deze grafiek wordt elk uur ververst en is bereikbaar met een vaste knop onderaan de site (4e van links). De grafiek toon het drukverschil tussen Zürich en Lugano en daarmee de mate waarin “het weer” tegen de noordkant of zuidkant van de Alpen beukt.

Hevige sneeuw
Wat zien we dinsdagavond? We zien eerst een overgang naar Föhn voor 36 uur. Met de bijbehorende neerslag in de Aostavallei en ook richting Dolomieten. Sneeuwgrens van west naar oost 1600 tot 1200m. Dan woensdag en donderdag een neutrale situatie met weer sneeuw aan de noordkant met ook een wat hogere sneeuwgrens. Vrijdag slaat die sneeuwgrens nog één keer uit naar iets van 1500m met aanvankelijk deels ook hevige sneeuw aan de zuidkant.

En dan vrijdagavond de Absturz. De winterinval. De redding voor de wintersport. Een droom! Het komt echt allemaal goed… vervolgens nog even duimen dat de koude tendens van het ECMWF model wint richting jaarwisseling!

Geniet ook nog even van m’n vrolijke video van vanochtend!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.