dumpec

Het Europese weermodel biedt kans op redelijk wat sneeuw aan de noordkant van de Alpen de komende 10 dagen. Bovenstaande kaart voor zaterdag 22 november (front heeft 12 uur eerder al Franse Alpen aangedaan) toont een sneeuw-regen-sandwich die tevens laat zien dat de zuidkant van de Alpen instabiel blijft en dat passerende fronten altijd nog een kans hebben om het volgende Genua-laag te activeren (zie video toestanden daar nu). Maar de tendens is echt dat we de Föhn na het weekeinde kwijt zijn en dat de noordkant kansen krijgt. Of moet ik zeggen kansjes?

ensvalgardena1411

Hier het ensemble voor het Val Gardena in Zuid-Tirol. Nog een laatste hevige neerslagpiek krijgen ze voor de kiezen. Maar met +5ºC op 1500m levert dat geen ansichtkaarten op. Allerminst! Dus jaloers zijn op de zuidkant zoals afgelopen jaar is er nog niet bij. Ja boven 2500 meter is het errug wit intussen en de gletsjers hebben al een forse positieve sneeuwbalans. Zie ook nog eens de beelden die ik in Obergurgl-Hochgurgl maakte. Maar goed: na het weekeinde is er relatieve rust aan de zuidkant maar ik zei het al: de pieken vanaf de 21e tonen dat er altijd nog 10-25% kans is dat de Föhn terugkomt.

ensvorarlberg

Hier dan het beeld voor Vorarlberg aan de noordkant. In het weekeinde komt de neerslag ook even langs en ook dan is het regen. Alleen de Franse Alpen hebben nog aardige papieren om wat sneeuw op redelijke hoogte te zien. Laten we zeggen: sneeuwgrens 1200 tot 1400m. Uiteindelijk gaan we november de laatste decade terug naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Dat is dan tenminste wat. Hoera: 0ºC in de Alpen op 1500m! Slechts een paar lijntjes gaan voor veel kouder weer, laten we zeggen 10% kans. We stellen ook vast dat het Amerikaanse model wel wat de Alpen schampende neerslag oplevert maar niet zulke geconcentreerde dumps als we in het Europese model zien. Maar ook in dat model komen we over de hele periode niet verder dan lokaal 50cm aan de noordkant. Welkom is het zeker!

wc1411laatste

En dan last but not least: wat is nu eigenlijk de weersituatie waar we heen gaan? Is bovenstaande kaart voor 23 november wel of geen westcirulatie? Is het wel of niet en bevestiging van wat ik al weken roep: dat de grens met het winterweer in Zuid-Scandinavië blijft liggen en dat opstormende oceaancdepressies daar keer op keer voor veel sneeuw zorgen. Vooral Finland heeft al een barre winter te pakken. Tja, draait de iwnd dan een tikkie naar noordwest zakt de sneeuwgrens in de Alpen met een beetje geluk een keer naar 1000m. Over het algemeen blijft het gewoon herfst en kruipen de Alpen maar heel heel langzaam naar de winter toe.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.