dumpec

Het Europese weermodel biedt kans op redelijk wat sneeuw aan de noordkant van de Alpen de komende 10 dagen. Bovenstaande kaart voor zaterdag 22 november (front heeft 12 uur eerder al Franse Alpen aangedaan) toont een sneeuw-regen-sandwich die tevens laat zien dat de zuidkant van de Alpen instabiel blijft en dat passerende fronten altijd nog een kans hebben om het volgende Genua-laag te activeren (zie video toestanden daar nu). Maar de tendens is echt dat we de Föhn na het weekeinde kwijt zijn en dat de noordkant kansen krijgt. Of moet ik zeggen kansjes?

ensvalgardena1411

Hier het ensemble voor het Val Gardena in Zuid-Tirol. Nog een laatste hevige neerslagpiek krijgen ze voor de kiezen. Maar met +5ºC op 1500m levert dat geen ansichtkaarten op. Allerminst! Dus jaloers zijn op de zuidkant zoals afgelopen jaar is er nog niet bij. Ja boven 2500 meter is het errug wit intussen en de gletsjers hebben al een forse positieve sneeuwbalans. Zie ook nog eens de beelden die ik in Obergurgl-Hochgurgl maakte. Maar goed: na het weekeinde is er relatieve rust aan de zuidkant maar ik zei het al: de pieken vanaf de 21e tonen dat er altijd nog 10-25% kans is dat de Föhn terugkomt.

ensvorarlberg

Hier dan het beeld voor Vorarlberg aan de noordkant. In het weekeinde komt de neerslag ook even langs en ook dan is het regen. Alleen de Franse Alpen hebben nog aardige papieren om wat sneeuw op redelijke hoogte te zien. Laten we zeggen: sneeuwgrens 1200 tot 1400m. Uiteindelijk gaan we november de laatste decade terug naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Dat is dan tenminste wat. Hoera: 0ºC in de Alpen op 1500m! Slechts een paar lijntjes gaan voor veel kouder weer, laten we zeggen 10% kans. We stellen ook vast dat het Amerikaanse model wel wat de Alpen schampende neerslag oplevert maar niet zulke geconcentreerde dumps als we in het Europese model zien. Maar ook in dat model komen we over de hele periode niet verder dan lokaal 50cm aan de noordkant. Welkom is het zeker!

wc1411laatste

En dan last but not least: wat is nu eigenlijk de weersituatie waar we heen gaan? Is bovenstaande kaart voor 23 november wel of geen westcirulatie? Is het wel of niet en bevestiging van wat ik al weken roep: dat de grens met het winterweer in Zuid-Scandinavië blijft liggen en dat opstormende oceaancdepressies daar keer op keer voor veel sneeuw zorgen. Vooral Finland heeft al een barre winter te pakken. Tja, draait de iwnd dan een tikkie naar noordwest zakt de sneeuwgrens in de Alpen met een beetje geluk een keer naar 1000m. Over het algemeen blijft het gewoon herfst en kruipen de Alpen maar heel heel langzaam naar de winter toe.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.