Laten we ons nog even vergapen aan dit plaatje uit Saalbach waar een diep winterse -15,9°C op de teller staat. Duizend meter hoger op de toppen is het nu al -10,4°C wat erop wijst dat de Föhn al heel voorzichtig begint binnen te lopen. Vandaag zal het op de hogere pistes ijzig zijn door die toenemende wind. Dat het in het vanaf vrijdagmiddag en weekeinde even bar warm en regenachtig wordt wisten we al maar laten we snel kijken hoe bar.

Die uitslag 14hPa (drukverschil tussen Lugano en Zürich) gaan we onthouden en elk uur (grafiek wordt elk uur ververst – zie Wintersport Weerkamer) kijken of hij ook wordt gehaald of nog overschreden. Zo lang als ik actief ben als wintersportweerman en dat is sinds december 2006… heb ik hem zo hoog nog niet gezien. Gelukkig zien we ook dat de Föhn zoals altijd binnen een dag of 2 à 3 weer voorbij.

Hierboven zie je depressie Nicky (zie naamgevingskaart) met haar kern onder de punt van Groenland. Nicky stuwt een langgerekt front vooruit dat je op de kaart hierboven vrijdagmiddag met 8mm regen per uur (!!!) tegen Portugal ziet aan klappen. Nederland is dan ook al snel aan de beurt. In de Franse Alpen en aan de zuidkant begint het feest al vrijdagavond. De sneeuwgrens kan tijdelijk zelfs naar boven de 2000m stijgen. Zelfs in Les Menuires op 1850m heb je dan regen. Dan volgt Zwitserland en zaterdagmiddag komt ook oostenrijk in de regen, met nu als prognose een sneeuwgrens tussen 1100 en 1700m. Zondag herstelt het al iets en zakt de sneeuwgrens terug naar 1000 tot 1300m. Laten we hopen dat er die dag op die hoogtes nog aardig wat valt en dan vooral in de hoger gelegen skigebieden van de Franse Alpen. Maandag en dinsdag zet het herstel door zodat we dan ook voor de lagere dorpen in Oostenrijk weer mooie plaatjes tegemoet kunnen zien met misschien toch nog weer 10cm vers op de eerder natgeregende plekken.

Hierboven zie je dat het in de Wintersport-Arena Sauerland goed misgaat. En hoe jammer is dat als je bedenkt hoe perfect alles er ook vandaag nog bij ligt! Nu een serie van 5 dagen met dooi en regen voor de kiezen. Herstel is pas in zicht rond 19 december. Die woensdag wordt sowieso het breekpunt zien we in de modellen. Zie hierboven de echte Y-splitsing in het ensemble. Laten we zeggen dat 3/4 van de lijntjes uitgaan van een volgende zachte golf tot over kerst en dat er 25% kans is op een krachtig herstel van de winter tenminste voor enkele dagen vanaf de 19e en met daarmee zeker ook weer nieuwe rondes nieuwe kansen voor Kerst. Ik voeg er aan toe dat het heel moeilijk in te schatten is hoe vervelend de verzachting uitpakt voor de Alpen. Het kan bijvoorbeeld tot extreem ijzige pistes leiden. En hoe snel zou het groen kunnen worden zeg beneden in het Zillertal op 550m? Laten de precieze uitwerking samen dag voor dag aanzien en met elkaar delen in de reacties.

Welnu: het is denk ik voor het eerst dit seizoen dat ik echt een oproep doe aan jullie vereende DUIMKRACHT om het voor die 19e voor elkaar te krijgen!!! En ik moet toch ook even noemen dat het er voor de skigebieden in Noorwegen uitstekend uitziet. Ik hamer er altijd op te zeggen dat er in Noorwegen gemiddeld MINDER sneeuw valt dan in de Alpen, maar de winter si er wel stabieler en soms sneeuwt het MEER of VEEL MEER. Het ensemble voor Fjord Norway hierboven is gewoon helemaal prima!

😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

131 reacties

Gesloten voor reacties.