Gistermiddag kwam er Föhn op gang over de Alpen en vannacht had die zijn piek. Vanaf de Seegrube zie je schitterend de Föhn formaties over de hoofdkam. Die Föhn hangt samen met de opmerkelijke sneeuw op de Balkan en in de Apennijnen.

Hier de huidige weerkaart…

Hier de windpiek afgelopen nacht bij de Patscherkofel.

En een uitleg hoe deze constellatie tot enorme regen in Zuid-Italië gaat leiden… geen sneeuw meer. Nu warmt het daar op.

En de Alpen warmen ook gigantisch op. Morgen misschien wel 10ºC warmer aan de noordkant dan aan de zuidkant. Laat maar komen. Wandelen is zo wat het enige wat nog is toegestaan in Tirol. Dus we zien er naar uit om in de warmte rond te stappen….

Maar die warmte raken we heel snel alweer kwijt. Zondag kans op sneeuw in de Lage Landen en maandag dan aan de Oostenrijkse noordkant misschien wel een echte dump. In de laatste berekeningen zelfs in de lagere dalen bijna 10cm sneeuw.

En dan zijn we er nog niet! Kijk maar naar wat het Europese model berekent voor vrijdag 3 april. En dat is geen 3 april grap. Echt ongelofelijk. De hele winter zit je maandenlang tegen WC aan te kijken en nu dit. Joalie was het geloof ik die ergens een link aan haalde die uitlegde waarom een WC-winter juist afsluit met anti-WC.

Hiermee sloeg Joalie toch wel de spijker op de kop. En dan nog blijven dit allemaal maar pogingen systeem te brengen in de totale chaos van het weer. Maar laten we de huidige omslag gebruiken voor optimisme voor volgende winter. Als dat al kan met Corona. Afsluitend nog wat winterse plaatjes van nu!

En als uitsmijter!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

20 reacties

Kirsten_dl (Puurs.be) · 26 maart 2020 op 11:18

Een mooi bericht weer @hajo !
Het was heerlijk slapen vannacht in mijn trekkingtent met mijn donsslaapzak die een comforttemperatuur van -5° heeft.

En wat een prachtige beelden maar net een tikkeltje te laat op het seizoen, hoewel.
Laat de winter maar komen ! 🙂

  Snowdreamer · 26 maart 2020 op 11:40

  Vakantie in eigen tuin Kirsten kan niet anders met lockdown.

   Kirsten_dl (Puurs.be) · 26 maart 2020 op 12:54

   Nou nee, in de tuin van een vriendin omdat ikzelf helaas geen tuin heb. Mijn tent staat in vogelvlucht op 800m. van mijn woonst.

Kirsten_dl (Puurs.be) · 26 maart 2020 op 13:26

Kan iemand van jullie dit bevestigen ?
Ach nee natuurlijk niet, we staan immers allemaal onder huisarrest en mogen onze woning niet verlaten.

  joke,riederalp · 26 maart 2020 op 13:30

  Geen paniek, oud filmpje, terugkeer van afgelaste oefening!

  vanDam · 26 maart 2020 op 14:21

  Vanwege corona zijn er militaire oefeningen afgelast in Europa, dit materieel gaat nu weer terug naar land van herkomst.

Sander · 26 maart 2020 op 14:36

RIVM schrijft voor dat we het corona virus met tanks kunnen overwinnen. Gaan nu op weg naar Tilburg om de eerste brandhaard te vernietigen 🙂

  Arnpen · 26 maart 2020 op 15:21

  “Wir haben alles richtig gemacht .”

getjo · 26 maart 2020 op 20:18

op dit moment telt even niet wat er allemaal fout is gegaan maar telt hoe kunnen we zo goed en snel mogelijk weer normaal gaan leven zonder corona en economische catastrofe

  Winter extremist · 26 maart 2020 op 22:03

  Het oude gewone komt nooit meer terug. Forget it!!

   Kirsten_dl (Puurs.be) · 26 maart 2020 op 23:20

   Inderdaad, dat is zo goed als zeker !
   En of je nou wel of niet in consparicy files gelooft, ons leven zal drastisch veranderen en onze verworven vrijheden zullen aan banden worden gelegd.

   Hjs · 27 maart 2020 op 09:07

   Geloof ik niks van, mogelijk zullen er positieve dingen uitrollen. Pas over een jaar ofzo weten we meer. Het gevaar zit meer in wat de politiek allemaal uitspookt.
   In nederland, ieder jaar overlijden 150.000 mensen, das ruim 400 per dag, iedere dag. Iedere realiteitzin is verdwenen. Ben erg benieuwd, hoeveel extra overlijdingsgevallen er nu gaan ontstaan dit jaar. En ja mijn ouders zijn ook 80 ers en nee die wil ik ook niet verliezen.
   Mogelijk dat er wel lessen geleerd kunnen worden. Thuiswerken, minder onnodig reizen, minder afhankelijkheid van leveranciers etc..

    OpAart · 27 maart 2020 op 10:15

    Spijker op de kop @Hjs. Zie de grafiek van het sterftecijfer in Nederland van de laatste jaren https://www.rivm.nl/monitoring-sterftecijfers-nederland.
    Het probleem is ook niet het sterftecijfer, maar het gebrek aan IC-bedden en deskundig personeel. Het sterftecijfer in Nederland zal niet veel hoger zijn (schat ik) dan de piek in 2018. Doordat we nu massaal thuis blijven en voorzichtiger zijn, zullen er ook minder ongelukken dus overlijden zijn.

     Hajo · 27 maart 2020 op 11:47

     Yep het gaat puur om die capaciteit aan IC bedden en beademingsapparatuur. Als we die hadden dan was er geen paniek. Dan kon je corona gewoon over de samenleving uitrollen. En natuurlijk is het gek dat hetzelfde medische systeem dat dit niet aankan nu, wel kan dealen met terminale patienten aan andere aandoeningen als kanker. Dat we bij die ziektes accepteren dat we mensen zonder hoop naar huis sturen. Maar ook daar zou niemand het pikken als er een wondermiddel was dat echter onvoldoende beschikbaar was. Het gaat er dus om dat een ingespeeld systeem ontregelt raakt door een nieuwe ziekte…. blijft best absurd allemaal. Maar is dus zo dat dingen die zo gaan als ze gaan ons niet in paniek brengen maar wel dingen die ineens heel anders gaan.

Hjs · 27 maart 2020 op 09:10

https://www.wintergek.nl/actueel/temperatuur

Eindelijk is het maandgemiddelde eens niet boven normaal en ook op de noordpool kou…

Flex · 27 maart 2020 op 10:47

Met de sterftecijfers word flink gerommeld om het beleid van Rutte blijkbaar te ondersteunen ,bekijk filmpje voor het echte verhaal ,,ik werd er ieder geval niet vrolijk van ,en had deze sneaky truc van het RIVM wel verwacht.

https://www.geenstijl.nl/5152641/nl-huisartsen-echte-corona-sterftecijfer-hoger/

P.s Maandgemiddeld hier nog 0.7 graad boven normaal @ HJS ??

Ekroes · 27 maart 2020 op 20:48

Europa in een lock down, de luchtvervuiling wordt minder en het wordt gelijk koud…toeval of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *