Gistermiddag kwam er Föhn op gang over de Alpen en vannacht had die zijn piek. Vanaf de Seegrube zie je schitterend de Föhn formaties over de hoofdkam. Die Föhn hangt samen met de opmerkelijke sneeuw op de Balkan en in de Apennijnen.

Hier de huidige weerkaart…

Hier de windpiek afgelopen nacht bij de Patscherkofel.

En een uitleg hoe deze constellatie tot enorme regen in Zuid-Italië gaat leiden… geen sneeuw meer. Nu warmt het daar op.

En de Alpen warmen ook gigantisch op. Morgen misschien wel 10ºC warmer aan de noordkant dan aan de zuidkant. Laat maar komen. Wandelen is zo wat het enige wat nog is toegestaan in Tirol. Dus we zien er naar uit om in de warmte rond te stappen….

Maar die warmte raken we heel snel alweer kwijt. Zondag kans op sneeuw in de Lage Landen en maandag dan aan de Oostenrijkse noordkant misschien wel een echte dump. In de laatste berekeningen zelfs in de lagere dalen bijna 10cm sneeuw.

En dan zijn we er nog niet! Kijk maar naar wat het Europese model berekent voor vrijdag 3 april. En dat is geen 3 april grap. Echt ongelofelijk. De hele winter zit je maandenlang tegen WC aan te kijken en nu dit. Joalie was het geloof ik die ergens een link aan haalde die uitlegde waarom een WC-winter juist afsluit met anti-WC.

Hiermee sloeg Joalie toch wel de spijker op de kop. En dan nog blijven dit allemaal maar pogingen systeem te brengen in de totale chaos van het weer. Maar laten we de huidige omslag gebruiken voor optimisme voor volgende winter. Als dat al kan met Corona. Afsluitend nog wat winterse plaatjes van nu!

En als uitsmijter!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.