Dank voor jullie enthousiasme in de reacties gisteren op die bijzondere oktoberdag. Vanochtend op de facebook-pagina’s van onze skigebiedpartners zwervend kwam ik verschillende mooie Föhn-plaatjes tegen. De mooiste was toch nog wel de bovenste (zie groot). Val Gardena. Geen Föhn-wolken daar aan de zuidkant natuurlijk, maar wel hele grillige vliegtuigstrepen die toevallig de vorm van een pentagram aannamen. Restjes sneeuw nog van dump1 van vorige week. 

foehn_innsbruck

Gaan we verder naar Innsbruck. Ook hier de vliegtuigstrepen, maar ook veel cirrus en golfvormen. Klik de afbeelding voor groot.

foehn_annniviers

Uit het Val d’Anniviers in Wallis dan de mooiste Föhnplaat. Echte lenticularis (lensvormige cumulus) de wolken die stil hangen in de toppen van een golf van snoeiharde wind over de kammen.

[metaslider id=26498]

Op twitter ook eindeloos veel mooie plaatjes. Hans ter Braak is altijd ijverig vanuit het Kleinwalsertal. En de laatste is van Edwin Kremer die vanaf het Vierwoudstedenmeer een plaatje toont met verdubbelde sigaren: de duplicatus.

 sneeuw3110

Het goede nieuws van vanochtend is dateral vrij spoedig weer wat sneeuw naarde Alpen kan komen. Zie hierboven wat er voor de maandwisseling wordt berekend. Sneeuwgrens met moeite op 1000m aan de noordkant. Metzoals altijd nog geen duidelijkheid waar langs de Alpenboog het meeste valt.   

ensMontafon2310

Hier het ensemble voor een prikpunt in de buurt van het Montafon in Vorarlberg. De zekerheid van de temperatuurdaling naar waarden onder gemiddeld is vrij groot. De neerslag toont ook weinig spreiding meer. Het gaat dus gebeuren.

2310Europe_2013102300_pcp_174

Zeker als je ziet dat het Europese model en het Amerikaanse hand in hand gaan in deze berekening. Maar hebben we er ook wat aan? Breekt het de zuidwester ook af?

nachtvorst0111

Misschien wel want de kansen op continentale hoogs stijgen. Daarmee gepaard gaande ook de kansen op aanhoudende vorst in het gebergte. Op de langere termijn meest reëel is hogedruk voor Oost- en Centraal-Europa. Waarbij de lage landen toch nog wel in de zuidweststroming blijven. Maar: hierboven een momentje meteen na de sneeuwval in de Alpen waarop de Lage Landen de eerste nachtvorst zou kunnen krijgen. Dat in de Alpen de kunstsneeuwproductie spoedig kan starten is zeker te verwachten. En in de huidige berekeningen is er rond 3 november weer een toefje van moeder natuur. De kans dat de Föhn daarna terugkeert? Mmmm veel te ver weg… 

 enswind10m2310_zee

Kijken we dichterbij dan moeten we ook letten op de kansen op een herfststorm in Nederland. Hier het nieuwste ensemble voor de wind op 10m voor een punt voor de kustvan Noord-Holland. De hoofdrun is extreem! Het ensemble gemiddelde doet windkracht 6 met 45km/u. Maar de hoofdrun doet windkracht 10 met 98km/u. Voor het binnenland ligt de spreiding tussen windkracht 5 en 8. We gaan dit intensief volgen natuurlijk!

[metaslider id=26523]

Het is nog steeds meteofictie natuurlijk maar we kijken toch even naar de kaarten van de storm in de hoofdrun. Wat ik leuk vind is dat in de bovenlucht alle parameters goed zijn voor een sneeuwstorm, maar dat die ene parameter – de temperatuur aan de grond – nog niet meedoet. Dat stemt mij alweer een beetje hoopvol voor komende winter. Dat we dat soort gekke dingen ook kunnen meemaken. Wanneer hadden we voor het laatst  een zuivere sneeuwstorm in de Lage Landen? 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

44 reacties

Gesloten voor reacties.