Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Föhn in de Alpen erg mooi maar gelukkig draait de wind op 30 oktober naar noord

check ook eens

44 Reacties

 1. Staat vandaag te lezen op de Antenne Vorarlberg facebook fanpagina, ik citeer: “Nicht erschrecken wenn ihr heute Morgen vor die Tür geht – der Petrus hat den Föhn ausgepackt! Im Rheintal gibts jetzt schon Temperaturen zwischen 20 und 23 Grad! LG Stubi”

 2. Ronaldo schreef:

  Het is Vierwoudstrekenmeer Hajo.
  Kniesoor die daarop let 😉

  • Hajo schreef:

   Dank je Ronaldo. Je hebt helemaal gelijk zie ik in tweede instantie. Als kwart Zwitser roep ik al mijn hele leven Vierwoudstedenmeer. Zo noemde mijn oma het, zo noemde mijn vader het. Ik zie inderdaad op wikipedia dat de officiële naam Vierwoudstrekenmeer zou moeten zijn. Had daar echt nog nooit van gehoord. En velen met mij want in Google heeft de officiële versie 6000 resultaten en de mooiere 30.000. De uitleg bij de Duitse Wikipedia is duidelijk: Waldstätte is een bosgebied en een bosgebied is een kanton. In het Frans en Italiaans het het meer: Lac des Quatre Cantons en Lago dei Quattro Cantoni. Zou je het eigenlijk Meer van de Vier Kantons moeten noemen. Of eigenlijk: Vierbosgebiedenmeer. Of gewoon Meer van Luzern. Leuk om dit eens uit te zoeken…

   • Ronaldo schreef:

    😉 🙂
    Zo zie je maar…..kunnen we nog eens wat van elkaar leren.
    Alleen sta jij wel 50-1 voor.
    Wat mij betreft laat je het lekker staan want 99% van de lezers weet wat je bedoeld.
    Heb straks nog wel wat aanvulling (plaatjes) op het storm verhaal.
    Nu eerst weer ff werken 😉

  • Hajo schreef:

   Ik zag je reactie pas toen ik mijn herschreven versie publiceerde. Kom nu maar met je knipoog 😉

 3. Frederik_Dendermonde schreef:

  Is iemand van jullie al naar Al, Hallingdal, Noorwegen geweest?
  Het skigebiedje bevindt zich halfweg tussen Oslo en Bergen niet ver van de Reineskarvet (1700m). We zijn nl op zoek naar een gids met kennis van het gebied voor cross country skiing.
  We vragen ons ook af of de bergwegen in Noorwegen in de winter net zo berijdbaar zijn als bv de Alpen?
  Alvast bedankt voor jullie reacties. Prima site, echt verslavend…

  • Hajo schreef:

   Niet daar maar wel op vele andere plekken in Noorwegen. Wegen in de fjorden net als in de Alpen. Wegen in het binnenland rechter en glooiender. Winterbanden. Sowieso. En snelwegen zijn beperkt beschikbaar en soms maar 1 baan.

  • Merijn Jacops schreef:

   Wat leuk om te lezen. Ben er twee achtereenvolgende jaren geweest . Een erg mooi skigebied voor cross country. Ook ligt het redelijk dichtbij Geilo. Een van de oudste ski-oorden van Noorwegen en daar is uitstekend alpine skien mogelijk.
   In tegenstelling tot de alpen zijn in Noorwegen de crosscountry gebieden altijd boven op de fjells gelegen (veelal boven de 900 meter hoogte) Dus vanaf het dal is het altijd eerst met de auto naar boven, tenzij je een huisje/ appartement hebt bovenop de fjells…
   De loipen worden regelmatig gespoord ook in januari of februari. De loipes zijn wel relatief lang en het is dus zaak goed van tevoren in te schatten hoe ver je wilt gaan. Ook is het zeker meer klimmen en dalen dan in de Alpen!! Buiten de sporen is het ook erg goed cross country/ backcountry skien aangezien op de fjells, zeker daar geen tot weinig steile bergen zijn met lawine kansen (tenzij je toppen wilt beklimmen uiteraard). De wegen zijn zeer goed te berijden en wij reden zelfs in hevige sneeuw in 4 uur naar Oslo.
   Voor meer informatie over de loipes is er op internet zeer veel te vinden en er zijn zelfs online kaarten te vinden waar te zien is wanneer de loipes zijn gespoord !

   • Merijn Jacops schreef:

    Ik ga dit jaar met Kerst en Oud en Nieuw 2 weken. Dit keer naar Sjusjoen bij Lillehammer. Een van de grootste langlaufgebieden van Noorwegen. Voor de kleine kinderen (inclusief 1 van 1 jaar oud) ideaal! Gewoon in de pulka mee !

 4. Frederik_Dendermonde schreef:

  Thx, het gebiedje heeft naar het schijnt één van de bekendste giant slalom pistes in Noorwegen : “Svartebergløypa”. Het nationale team zou er vaak oefenen. Ik bezorg jullie uiteraard feedback als ik er geweest ben.

 5. keesz schreef:

  erg mooie foto van Val d’Anniviers goede kandidaat om in de top 25 mooiste foto’s te komen wat mij betreft.

 6. Ronaldo schreef:

  GFS is wel erg consistent met zn berekeningen voor aanstaande maandag. Nog steeds een enorm windveld maandag overdag!!
  Deze is nog van de 00u run. Zoals Hajo beschrijft zit de hoofdrun hoog in het windensemble. Maar de hoofdrun heeft meteen ook de meeste rekenpower.

 7. Ronaldo schreef:

  Dit is de situatie zoals de laatste GFS run (06u) het berekent. Met een kern van 965 HPA op de Noordzee. De timing is echter weer iets verschoven. Wat mij opvalt is dat de piek nu rond 15.00 uur zal zitten. Gisteren nog van maandag op dinsdag nacht en vanmorgen rond het middaguur. OK,we kijken niet op een paar minuten. Maandag in de loop van de dag gaat het volgens mij los.

 8. Ronaldo schreef:

  In het vorige bericht heb ik ook wat kaartjes gepost. En ook Leo heeft een mooie gepost. Die plaats ik hier ook wel even. We kijken natuurlijk niet naar één enkel model, maar naar meerdere. GEM-GFS en BOM komen met een stevig windveld. EC en UKMO doen (nog) niet mee.
  GFS

  BOM

  GEM

  10m wind

 9. Arjan Ehlert schreef:

  Heb net mijn achtertuin winterklaar gemaakt. Tuinset naar binnen. Net optijd dus. Wat gisteren opviel was ondanks de warmte de hoeveelheid vocht in de lucht. De tegels van het terras in de schaduw bleven heel de dag zeiknat. We duiken nu echt d herfst in 😉

 10. Leo schreef:

  Het weerbericht voor de States. Volop de kou induikend weer. Blame it on the jet-stream 🙂 Let op: 4 filmpjes achter elkaar. Met als laatste de nieuwste winter-verwachting. Uiteraard voor wat het waard is en voor wie er in wil geloven want u kent mijn mening mbt seizoensverwachtingen.. maar interessant: warm in Amerika……
  http://www.weather.com/news/weather-winter/cold-temperatures-central-east-midwest-great-lakes-snow-20131021?hootPostID=9486062b002348a3278e240d059669fc

 11. Leo schreef:

  http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Onstuimig+herfstweer+nadert/1829
  Hier ben ik het niet mee eens. Vooropgesteld dat we hier absoluut niet zeggen dat het er van komt (zie o.a. het bericht van Hajo en de mooie post van Ronaldo)! Maar: de beste man onderschat (in tegenstelling tot wat hij zelf roept) de rekenkracht van de modellen, de hoofdrun, en ook nog eens de meerdere hoofdruns achter elkaar (consistent heet dat). Of .. hij gokt gewoon weer (zien we wel vaker @weerplaza!) door er de nadruk op te leggen dat iedereen het verkeerd en dom is met “Op Twitter en diverse weerfora ‘vliegen’ de modelkaarten al in het rond.” , om maar weer eens wat sensationeels en tegendraads te kunnen roepen. En “Niet 0%, maar zeker ook geen 40%”. Nou laat ik maar wel een getal noemen dan: 50%. Dit gezien de meeerdere modellen die het berekenen en de consistentie van m.n. het GFS. Wat denken de anderen ervan?
  Los daarvan: ook weer ietwat chagrijnig. Ik zou zeggen: man geniet nou toch eens van je vak en belicht die sensationele weerkaarten eens wat vanuit een vrolijker standpunt!

  • Ronaldo schreef:

   Volgens mij hebben wij het hier ook helemaal niet over zware storm. In mijn reacties heb ik het over storm en/of een stevig windveld. Volgens mij hebben wij het idd over mogelijkheden, omdat EC en UKMO (nog) niet meedoen zoals in de vorige berichten ook al vermeld. Misschien kijken de andere stations en weer (web)sites wel een beetje af bij WSWM. De geposte kaartjes komen wellicht nogal schreeuwerig over, maar daarmee wil ik aangeven dat de mogelijkheid/aanwijzing erg sterk is dat er maandag storm komt, of in ieder geval een hele stevige wind komt. Ook is het voor de “weerleek” een handvat om de weerkaarten/weermodellen beter te begrijpen. Laten we heel eerlijk zijn: wij steken onze nek wel vaker boven het maaiveld uit om soms een figuurlijke lange neus te trekken als we gelijk krijgen. Maar datzelfde hoofd kan er ook genadeloos afgemaaid worden als we volkomen fout zitten. Wij doen niet aan Voldemort praktijken. Als het aanstaande maandag licht wisselvallig is met een vriendelijke bries uit het (zuid)westen dan durf ik mn fout wel toe te geven. Als we maandag de tent uitwaaien in de Lage Landen dan kom ik ook ff mn gelijk halen en dan zagen wij het wel als eerste. We zien het wel. Vooralsnog denk ik, en ook mn gevoel zegt, dat wij zondag de dakpannen maar eens moeten gaan controleren. En zoals Leo zegt: geniet van je vak….het is een van de mooiste professies. Iedere dag is anders.

 12. Spyfromthesky schreef:

  Net gemeten de temperatuur in Dordrecht in mijn tuin, in de schaduw 1,80 hoogte. 19,1 graad. Dat is toch 4 graden minder dan gisteren op ongeveer hetzelfde moment van meten.

  Staat meer wind dan gisteren. Misschien krijgen we wel storm, maar dat hoeft niet vervelend te zijn. Vaak heb je richting de winter na een storm een koudere hoge druk vanuit Rusland.

  Maar we zitten nog steeds te vroeg in het jaar voor mogelijk echte kou.

  De Azoren druk blijft erg hoog, maar nog hoger lijkt de druk in Rusland. Ze lijken net geen één groot bastion van hoge druk te geven. Als dit niet gebeurt en de druk in Rusland is hoger, dan zou na een storm de lucht via een omweg toch iets kouder opgevuld kunnen worden t.o.v. van eerdere berekeningen.

  In ieder geval biedt het weer kleine kansjes om meer te hopen tot iets.

  Spyfromthesky

 13. Arjan Ehlert schreef:


  De AO index rijst ook de pan uit. Die zie ik toch liever lager onder de streep. Op termijn wat hoop?

 14. Frederic schreef:

  Even een ander onderwerp. Nog 4 keer slapen, en het wordt weer winteruur! Joepie, een uur vroeger komen dan de nieuwste modelruns binnen!

 15. Frederic schreef:

  Nog een ander onderwerp.
  Net een buienlijn over ons gekregen. Kort maar hevig. Daarna deze foto van een dubbele regenboog vanuit mijn tuin genomen.
   

 16. Frederic schreef:

  Is in de nieuwe GFS12 een kanaalrat in de maak?

 17. Frederic schreef:

  Sinds wanneer is Portes du Soleil eigenlijk een partnerskigebied?

 18. Leo schreef:

  Heftige dump in de GFS 12h volgende week woensdag!

 19. Ronaldo schreef:

  Nieuw bericht met storm update on line 🙂

 20. Spyfromthesky schreef:

  De laatste GFS run geeft nogal een andere drukverdeling op de zeer lange termijn. Een termijn die te lang is.

  Nu vormt er geen hoge druk, maar een gordel van hoge druk van de Azoren tot en met Oost-Rusland. Lage druk vooral in Scandinavië. Of deze run is briljant of minder geloofwaardig.

  Ik hou het maar even op minder geloofwaardig. De berekeningen vliegen nu wel op en neer. Een vreemde soort van een weersoep wordt voorgeschoteld.

  Spyfromthesky

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.