Nu het in het westelijk Alpengebied en aan de zuidkant is gestopt met sneeuwen en alleen Oostenrijk er vrijdag en zaterdag nog wat bijkrijgt, en het ook nog eens kerst is, kan al de balans worden opgemaakt en kunnen we een poging doen er vrede mee te hebben. Aan de westkant zoals hierboven in Val d’Isere en aan de zuidkant is dat sowieso geen probleem!

https://twitter.com/fisalpine/status/1208636967044485120

Het was afgelopen weekeinde zelfs iets te veel van het goede in Val d’Isère. Twee dames wereldbekerwedstrijden helaas afgelast.

Zoals de titel al aangeeft nu maar focussen op de weersomslag vooral in de Alpen. Met eerst alleen nog het warmtefront dat na het koufront tegen de noordkant van de Alpen schuift. En dan wordt gestuit door de in het oosten binnenstromende koude lucht. Waaruit dan op vrijdag de stuwing ontstaat waaruit het in Oostenrijk twee dagen licht sneeuwt met lage sneeuwgrens.

En dan is het zaterdagavond voor het eerst kraakhelder. Ik geef meteen de waarschuwing dat pistes ijzig gaan worden met de koude nachten en de dooi overdag. De zon heeft geen kracht om in de sneeuwlaag door te dringen. Dus wordt het een koud knalhard tapijt over de berg.

Gaan we verder is het de vraag hoe lang de luchtdruk over de Alpen hoog blijft. Hierboven het verschil tussen Europees model en Amerikaans model op 3 januari. In het Europees model gaat het lekker zo door. Het Amerikaans model tovert al weer een glijbaan als het hoog terug beweegt naar de Azoren. De kersverse 06u run bevestigt dat nog eens….

In de pluim van het Europese model zien we dan…. voor de Lage Landen…. nihil winterkansen voorlopig. 1 van de 50 lijntjes doet op 8 januari een poging. En ja de winter is nog lang…. en ook in februari kunnen we nog op de schaats komen. Het klassieke riedeltje bij de Nederlandse kwakkelwinter.

Het is intussen wel een bijzondere winter aan het worden in Europa! Kijk eens hierboven. Dat is echt een immens gebied waar normaal sneeuw zou moeten liggen maar nu niet! Eigenlijk hebben alleen China en Japan meer sneeuw dan normaal. De Amerikaanse winter is redelijk normaal met nu weer wat sneeuw in de maak maar ook niet spectaculair zoals de laatste jaren nog wel eens. 

En toch zijn we diep het zonneminimum in aan het duiken…. met nu 40 dagen zonder zonnevlekken op rij. Dat gebeurde sinds 1849 voor het laatst tussen 26 november 1901 en 4 januari 1902. Dat wisten we al…. dat we qua zonneactiviteit een unieke periode tegemoet gaan…. misschien wel enkele tientallen jaren lang. En het wordt razend interessant om te zien welke impact dat krijgt op het klimaat. Op dit moment merken we er nog niet veel van! Zoals Nederland nu in dit seizoen nog “last” heeft van een warme Noordzee, zo heeft het mondiale weer nu nog “last” van warme oceanen. Afwachten dus…

Afsluitend drie mooie weeritems van Facebook… geniet van de kerstdagen…

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.