De dagen worden korter en korter. We kijken naarstig uit naar de eerste sneeuwvlokken in de Alpen en er is zelfs al grondvorst waargenomen in de Lage Landen. Een teken dat de winter er aan komt zou je zeggen, alleen is die vermaledijde winter nog ver weg. Aan het einde van de week kunnen we zelfs nog de 25°C aantikken. Eerder zomer dan winter dus. Maar wat niet is kan natuurlijk nog komen en het is pas oktober. Geduld is een schone zaak en eind november gaan we los.
Waar het de komende dagen ook los gaat is in Florida. Orkaan Michael zal huishouden en aan land komen op de zogenaamde Florida Panhandle. Zoals Roland 😉 al in de reacties zei: Panhandle is niks anders dan een pannensteel. Oklahoma heeft ook een panhandle en die komt in het voorjaar vaak in het nieuws vanwege de diverse tornado’s die daar overtrekken.
Dat een zware orkaan aan land komt aan die kant van Florida is vrij zeldzaam. Slechts 3 zware orkanen gingen Michael voor sinds 1950. De meeste orkanen komen meer westelijk aan land en koersen vaak vanaf de Atlantische oceaan, over de Golf van Mexico en dan verder westwaards. Denk aan Katrina (2005) en Gilbert (1988) Toch is Michael niet zeldzaam met betrekking tot het gebied waar het systeen “geboren” is.
Zo aan het einde van het orkaanseizoen zijn het juist de zwaardere orkanen die ontstaan in het gebied bezuiden Jamaica. Een beetje in de driehoek Columbia – Yucatan (Mexico) – en Haïti. Daar zijn de watertemperaturen namelijk het warmst en kunnen aldaar nieuwe systemen geboren worden. Orkanen Stan, Wilma, Beta en Gamma zijn vanaf 01-10-2005 namelijk allemaal in dit gebied ontwikkeld. En dan ook nog mega orkaan Mitch uit 1998, ook in die regio ontstaan. En dat is al vrij laat in het seizoen omdat de piek rond 10 september ligt.
Michael is nabij de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan ontstaan en wurmt zich tussen Cuba en Yucatan door en koerst noordelijk richting de USA.
En met watertemperaturen van zo’n 30°C is dat voldoende energie om de motor van de orkaan op volle toeren te laten lopen. En de koers staat zo goed als vast. Er is echter 1 gelukkie. Doordat Michael zo’n korte tijd boven het water heeft gehangen kan het niet super veel vocht oppikken en daardoor zullen de regenhoeveelheden niet zoveel zijn als bij Florence die een veel langer pad over warm water heeft afgelegd en daardoor mega veel vocht kon opzuigen. Tevens heet Michael een grotere voorwaartse snelheid en trek het systeem vrij snel noordelijk, naar de gebieden die getroffen zijn door Florence. Er zal ongetwijfeld heel veel regen naar beneden komen maar het is slechts een fractie van wat Florence heeft achtergelaten. De meeste ellende zal dus door de wind veroorzaakt worden. En niet te vergeten de stormvloed. Er zijn daar geen duinen of dijken dus kan het water zomaar het land instromen. Golven van 5 meter hoogte zijn geen uitzondering bij zulke systemen.
Kijk eens naar de ensemble leden van GFS. Op de korte termijn natuurlijk eensgezind maar ook in het vervolg gaan de leden hand in hand de oceaan over. Ook andere modellen geven deze koers aan. Michael zal dus ook nog een rol gaan spelen voor onze omgeving. Verder doorzomeren of ellendige herfstregen? Dat is nog te ver weg maar Michael zal de oceaan oversteken.
Op korte termijn zal Michael ergens tussen Panama City en Miramar Beach aan land komen. Men vermoed als een categorie 3 orkaan maar het zal me niets verbazen als het een Cat.4 orkaan gaat worden. De lichten voor een snelle ontwikkeling staan op groen. Warm water onder de voetjes en volledige rust boven het hoofd van Michael, geen schering dus. Alleen vreet er droge lucht aan de westkant en de zuidkant aan het systeem die de ontwikkeling nu wat afremd. De impact voor Florida wordt er echter niet minder om want een categorie 3 orkaan bevat windsnelheden van dik 200 KMH.
Gesimuleerd ziet het er zo uit en zal het oog morgennacht plaatselijke tijd ten westen van Panama City het land optrekken. De Floridianen zijn dus gewaarschuwd.
En in deze GIF kun je zien dat Michael al een goed ontwikkelde meneer is. Orkanen: destructief, zeer gevaarlijk maar wonderschoon.
Fijne avond
18 reacties
Gesloten voor reacties.