Prachtige zonsopgang vanmorgen in Hoek van Holland gemaakt door Abdelhamid. Het was opnieuw een frisse nacht, met aan de grond in Twente zelfs +0,5C. Maar morgen en overmorgen zal van kou totaal geen sprake zijn. Lokaal zal het tropisch warm kunnen worden !

charts_harmonie_t2m_bnl_49Morgen zal op wat sluierbewolking in de ochtend na, de zon flink wat uren gaan maken. Daarbij zal het op uitgebreide schaal 24 á 26 graden worden. Warmer is de vrijdag met landinwaarts lokaal 30 of misschien zelfs wel 31 graden volgens het Harmonie-model. 

rart_14070418_14070212

Maar we blijven natuurlijk Nederland. Zoals eerder door Hajo genoemd  ligt een koufront voor onze deur, gekoppeld aan een stevige depressie.  En ervaring leert ons dat warmte bijna altijd afgestraft wordt door enkele onweersbuien.  Want voor het koufront uit onstaat donderdag  boven Spanje in erg hete lucht een thermische vore/laag met onweersbuien. En vrijdagavond kunnen we als deze vore ten zuidoosten voorbij trekt er een vlaag van mee krijgen.

Rmwrf573

 Vooral het Zuiden en Westen kunnen vrijdag avond rekening houden met een paar onweersbuien. Echt heftig en grootschalig zoals 9 juni zullen deze buien gelukkig niet worden, daarvoor ontbreken toch nog een paar factoren .  Maar je zult maar net wel die BBQ gepland hebben en precies bij jouw komt die enkele felle onweersbui over. Daarnaast staat er weinig wind in de bovenatmosfeer. Dus die enkele felle onweersbui zou nog best wel eens lang kunnen blijven hangen op de zelfde plek en voor de nodige wateroverlast zorgen.

rart_14070518_14070212

Zaterdag trekt dan uiteindelijk het koufront over, met wolkenvelden en periode van lichte regen of een enkele bui. De vore vinden we alweer terug boven Oost-Duitsland, de Alpen en Tsjechië. Hier kunnen flinke onweersbuien ontstaan. Opvallender is de flinke bui die berekend wordt nabij Hamburg. 

Maar belangrijker is of we zaterdag weer allemaal kunnen BBQ-en voor de wedstrijd tegen Costa Rica. Zelf vrees ik toch dat een paraplu bij de hand houden geen overbodige luxe is. Veel regen valt er gelukkig niet, en koud is het ook niet. Zelf ben ik zaterdagavond in Maastricht op het Vrijthof bij Andre Rieu, duimen dat het voor ons allen droog blijft !

Heeft trouwens iemand van jullie al wel eens zulke mooie nachtwolken gezien die Hajo eerder vandaag gevonden heeft ?


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

6 reacties

Gesloten voor reacties.