Sneeuwverwachting

Door een foutje van wetter3.de is bovenstaande kaart zonder lijnen van de vorstgrens. Wel weer zo mooi om echt ongehinderd te kijken naar wat er nog gaat vallen. We zien nu inmiddels 3 golven van sneeuwval terug in bovenstaande kaart: de actuele sneeuwval in Groot-Brittannië en in de Picos d’Europa. En grappig genoeg berekent het GFS model nu juist weer wat vlokjes voor Groningen vanavond laat. Dan een sterke push over Duitsland en Polen naar Oostenrijk komende zaterdag (Nederland weer geen sneeuw in deze berekening). En dan medio volgende week een flinke dump met hoge sneeuwgrens (2000m) in de Franse Alpen.

Hieronder nog een illustratief ensemble… 

Ensemble Franse Alpen

We zitten nog ruim 7 dagen vooruit met een enorme slinger – met helaas weinig neerslag in de berekening op het koudste moment – en daarna komen we uit op gemiddelde waarden. Precies op de overgang zou het heftig kunnen gaan regenen en sneeuwen in de Alpen. Noorwegen is de aankomende dagen juist koud en gaat dan naar normale waarden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.