Met al het overstromingsgeweld van de voorbije dagen zouden we het haast vergeten, maar ook in juli kan er geskied worden in de Alpen. Zeker na de dump die nu zijn derde en laatste dag in gaat. Deze plaat komt uit Zermatt met zicht op de vele gletsjers daar. En de ruimte ertussen? Die is gewoon weer besneeuwd. Naar verluid is daar meer dan een halve meter gevallen. Goed voor de hoogste pistes en de gletsjers natuurlijk.

Matterhorn

Idem aan de andere kant van de Matterhorn (in de wolken). Ok, de sneeuwgrens lag hoog, dicht tegen de 3000 meter aan. Maar wat wil je. We zitten nu tenslotte in de warmste periode van het jaar.

Hintertux

En trouwens, de pistes op de gletsjers die nu open zijn, liggen stuk voor stuk boven de 3000 meter. Zoals hier op de Gefrorene Wand in Hintertux, …

Tignes

… en op de Grand Motte in Tignes.

sat

Het slechte weer hangt nog steeds vast aan de koudeput waarvan de kern op dit moment nu in de buurt van Rome hangt. Wat een fantastisch mooi wolkenbeeld trouwens, tenzij je er onder hangt natuurlijk. Depressiekrul boven Italië, koufront van het zuiden van Zweden tot in Zuid-Frankrijk, zwak front boven het westen van de Lage Landen, … . En zo zie je meteen waar de zonnige vakantiebestemmingen liggen: Griekenland, Turkije, Spanje, Portugal.

Ittres

Gisterenavond ging het nog goed mis bij me thuis in Meensel-Kiezegem (Tielt-Winge, Vlaams-Brabant). In korte tijdspanne bijna 50mm gevallen. In een mum van tijd stond de tuin onder, maar zonder erg. Dat was anders in het Waals-Brabantse Ittre. Heel de dorpskern is daar veranderd in een kolkende rivier. Er zijn geen slachtoffers, maar de schade is groot.

sat wereld

Zoomen we nog wat meer uit, zien we dat er boven het midden van de Atlantische Oceaan een georganiseerd onweerscomplex hangt die 70% kans heeft om uit te groeien tot een tropische cycloon, en dat de zomermoesson boven Moesson-Azië in alle hevigheid zijn werk doet. Helemaal in het zuiden is het diep winters met verschillende winterdepressies actief en temperaturen tegen de -60°C aan. Dat is natuurlijk andere koek.

AntarcticSeaIce-29Jul14-wArrow

Dat de uitbreiding van het Antarctische zeeijs over bijna heel de omtrek verder gaat dan normaal, en vandaag weer een dagrecord vestigt sinds het begin van de satellietwaarnemingen is voor de vaste lezers onder ons alvast geen verbazend nieuwtje meer.

gfs-0-90

In de Lage Landen is het verder gewoon prima de komende dagen. Wat zon, overtrekkende wolkenvelden, een kleine kans op wat lichte regen, en temperaturen tussen de 20°C en 25°C. Een dag om in de gaten te houden, is komende zaterdag. Aan de voorzijde van een naderende hoogtetrog draait de wind op grote hoogte weer naar het zuiden. Er komt dan weer een stroom van warme lucht op gang, met mogelijk weer een lokale 29°C. ’s Namiddags en ’s avonds dan wel een toenemende kans op onweersbuien, mogelijk ook al op vrijdagavond in het uiterste westen van de Lage Landen. Nog even afwachten hoe zwaar dat gaat uitpakken.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

2 reacties

Gesloten voor reacties.