Screenshot van artikel in tt.com

Het was een makkelijke voorspelling: “er gaan doden vallen” schreef ik gisterochtend. En het is ook al gebeurd. En tragisch genoeg een dode bij een “type Friso lawine”: niet een toerskiër maar een tamelijk argeloze wintersporttoerist die binnen een skigebied maar buiten de pistes een lawine los trapt.

Ik schreef letterlijk:

Eén dingetje. Er gaan doden vallen. Dat is een andere harde maar realistische manier om het extreme lawinegevaar aan te duiden.

Dus in die zin hoeven we ook niet op  te kijken. Het is als een thermometer: veel doden wijst op hoog lawinegevaar en weinig doden wijst op laag lawinegevaar. Er komen er de komende dagen nog ene paar meer bij. Meestal zijn het toerskiërs die zonder skipas buiten elke verantwoordelijkheid van het skigebied onder weg zijn. Maar bij de “type Friso lawine” moet je wel serieus naar het skigebied kijken en de maatregelen die ze nemen. Het dodelijke ongeval van vandaag was in Obergurgl. Daar ben ik een keer in dichte mist argeloos offpiste geraakt waarbij ik snel merkte dat ik in een lawinegevaarlijke zone binnendrong… ik stopte en klom weer omhoog. Geen enkele afzetting en geen enkel bordje was te zien geweest in de mist dat de piste hier een scherpe bocht naar links maakte. Vandaag was het zicht goed dus zal het tweetal de ellende grotendeels over zichzelf afgeroepen hebben. De overlevende was de broer van het 33-jarige slachtoffer.

In Kals was vandaag ook een lawine waarbij twee toerskiërs zichzelf konden bevrijden. Gisteren kwam een in Tirol levende Nederlander in een lawine in Axamer Lizum, een van de skigebieden van Innsbruck. De man is 48 jaar dus kan ik het niet zijn. Hij had geen lawinesetje bij zich. Geen benul dus ook. De man besloot met zijn zoon een lawinegevaarlijke offpiste helling te gaan skiën en kalificeerde zich dus bijna voor de ultieme Darwin Award: want het had een haar gescheeld of hij had de menselijke genenpool gereinigd van zichzelf én zijn nageslacht. Ach ik permitteer me hier humor. Zwarte humor. Als het helpt anderen te waarschuwen.

Zoonlief kwam de helling goed door. De vader vertrok pas toen de zoon alweer op de piste was. Op zich was dat dan weer erg verstandig. De vader trapte een Schneebrett los en werd 100m meegesleurd. Aanvankelijk bleef hij aan de oppervlakte aan het einde werd hij toch volledig bedolven. Puur toevallig waren twee toerskiërs in de buurt die de man snel konden uitgraven. Hij hield niets aan het avontuur over. Dat is een klein wonder want hij was 2 uur onder de sneeuw.

Hoeveel risico heb ik vandaag genomen? In feite geen. Want ik heb mezelf heilig beloofd van mijn leven never ever meer in een lawine te komen. Eén keer was genoeg. Wel heb ik een restrisico genomen. Zonder dat gaat het niet offpiste. En zelfs op de piste bestaat het restrisico dat je toch je knie verdraait. Ik doe ook yoga. Daar is het risico een stuk lager nog. Nu ja … er is wat discussie ontstaan hieronder…. dat is altijd waardevol…. je moet prikkelen om wat los te maken…. dus laat ik gewoon zien dat ik als kerstman wel solo zonder pieper een potentieel gevaarlijke helling vier seconden onderaan heb doorkruisd. Hierboven zie je me gaan en die steilere helling boven me waar ik NIET op geskied heb verder in de gaten houden. Met veel studie en veel ervaring kun je altijd lijnen kiezen die OK zijn. Zelfs bij lawinegevaar 4 of 5. Momenteel geldt gewoon onder de 30º blijven en extreem goed opletten op hellingen boven je die wel steiler zijn dan dat. Nu is dat “opletten” betrekkelijk want een Schneebrett kan je binnen seconden opslokken. Wel is het zo dat een Schneebrett niet onderaan een helling losgaat. Meestal hangt de plak onder de kam en breekt hij ergens in het midden van een helling. Je kunt dus in koude omstandigheden niet zeggen: ik traverseer een helling middendoor en kijk omhoog. Sowieso niet traverseren door een gevaarlijke helling. Altijd snel door de vallijn en zsm weer uit de helling en uitsluitend als je skill voldoende is dat je 100% zeker weet dat je niet valt.  In het voorjaar met de natte sneeuw lawines heeft omhoog kijken wel degelijk zin: die dingen schuiven namelijk met 30km per uur en kun je ontwijken. Dan nog kan dit geschrijf je niet helpen als je niet zelf intensieve studie maakt. 500 pagina’s zijn niet genoeg om de basis aan kennis over te dragen waarover je maar beter kunt beschikken. Plus de heilige stelregel: let op want de berg weet niet dat jij een expert bent.

Tot zover deze lawinekunde. Afsluitend nog even de cliffhanger van het Europese model. Er staan mooie dingen te gebeuren. Voor de Lage Landen is niets duidelijk. Voor de Alpen en vooral voor Oost-Europa lijkt echt iets op komst. Boek alvast dat ticket Berlijn of Warschau!

O ja … afsluitend… de kids gaan nu net naar buiten hier om te sleeën. En deze foto is niet van vanmiddag maar van 22.00u. How nice. En kijk nu nog eens goed…

En we zoomen in…

Uw nederige weerman staat helemaal links op de foto.

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.