lans-en-vercors2012

Lans -en-Vercors 29 oktober 2012. 54 cm sneeuw gevallen. Hierrr en hierrr meer foto’s van toen. Op 19 oktober durfden wij de prognose al aan en netjes volgens dat plan begon het op 27 oktober stevig te sneeuwen. Zie hierr en hierr. In Zwitserland was Arosa de topper.

okt2012

Het hing samen met een koude uitbraak uit het oosten waarbij een veel groter gebied een sneeuwdek kreeg. Het zou ook een mooie winter worden…

winter_2013_nederland_temperatuur

Kijk maar hoe de winter zich in de Lage Landen ontwikkelde. 73,2 Hellmann-punten. Meer dan de winter ervoor met de ultrakoude februariweken.

rutger3110

Laten we meteen even naar het sneeuwdek op dit moment kijken in vergelijking met toen. Weer een  voorsprong maar kijk eens in zuid-Noorwegen. Wat is daar nu aan de hand?

noorwegen-sneeuw3110

We hadden daar toch een recordsituatie met de hele zomer een immens gebied waar normaal geen sneeuw zou liggen maar dit jaar wel? Dat is de laatste weken helemaal omgedraaid! De sneeuw die normaal in oktober al hoort te vallen in de hoogste delen van Zuid-Noorwegen is niet gekomen. Alleen de hoogste toppen hebben hun drievoudige sneeuwvoorsprong weten te behouden. Het okerkleurige gebied is nu groen terwijl het gemiddeld al wit is rond deze tijd. De komende 10 dagen wordt er geen sneeuw verwacht hier. De afwijking wordt alleen nog groter.

typischbeginnovember

Dit is de huidige situatie op de kaarten. Hoog Tomoka weet van geen wijken. Moskou aanhoudend in de koude hoek. De Alpen zonnig met inversie en dalmist. Wij met minder mist door de zuidelijke stroming en Noorwegen vol in de west-circulatie. Groenland pikt daar steeds nieuwe sneeuw van mee zodat de positieve afwijking daar (zie artikel gisteren) alleen maar groter zal worden.

oktober2015

Oktober sluit in Nederland iets van 0,7ºC te koud af. Pierre Gosselin legt hierrr overtuigend uit dat je natuurlijk eigenlijk niet zou moeten vergelijken met 1980-2010 maar met wat de heersende klimaatmodellen voorspellen. Dan zou je moeten zeggen: Oktober 2015 is bijna 1,5-2,0ºC kouder uitgevallen dan wat de klimaatmodellen aangeven. Dan zou je al snel gaan opvallen dat bijna alle maanden tegenwoordig kouder uitvallen dan die modellen berekenen. Nu ja…

kitz3110

Snel door naar de Alpen onder Tomoka. Of beter gezegd: boven Tomoka. Op hoogte is het helderder dan helder. Hier het Kitzsteinhorn boven Zell am See Kaprun vanochtend. Het dooit dik!

gletsjer3110

Een andere gletsjerpiste midden in de nacht vannacht met de afnemende maan. Het is geen boude voorspelling om de komende periode waanzinnig spetterende sterrenhemels te voorspellen de komende tijd. Zie hierrr wat er in november al te zien is. Het is een hele waslijst.

niederhorn3110

In het Berner Oberland zijn spectaculaire nevelmeren te zien vanochtend. Kijk even mee…

waldegg3110

eriz3110

heimenschwand3110

skuywork-mist

En in Bern Belalp, de thuis luchthaven van Skywork Airlines, is het natuurlijk mistig dan.

vars_peynier3110

We volgen deze dagen de terug herfstkleuring van Vars in de zuidelijke Franse Alpen. Nog twee dagen denk ik! Het is niet anders….

cliffhanger3110

Als cliffhanger de cliffhanger van het Amerikaanse model. Tomoka nog springlevend op 15 november? Dat zou dan zowat het langst levende hogedrukgebied aller tijden zijn. Zijn daar eigenlijk statistieken van? Geen wijziging in de situatie. Wel opvallende meteofiction sneeuw rond de Zwarte Zee. Nu ja laat de winter in het oosten maar lekker opbouwen tot eind november. De witte loper voor Koning Thialf naar het westen zullen we maar zeggen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.