Lans -en-Vercors 29 oktober 2012. 54 cm sneeuw gevallen. Hierrr en hierrr meer foto’s van toen. Op 19 oktober durfden wij de prognose al aan en netjes volgens dat plan begon het op 27 oktober stevig te sneeuwen. Zie hierr en hierr. In Zwitserland was Arosa de topper.
Het hing samen met een koude uitbraak uit het oosten waarbij een veel groter gebied een sneeuwdek kreeg. Het zou ook een mooie winter worden…
Kijk maar hoe de winter zich in de Lage Landen ontwikkelde. 73,2 Hellmann-punten. Meer dan de winter ervoor met de ultrakoude februariweken.
Laten we meteen even naar het sneeuwdek op dit moment kijken in vergelijking met toen. Weer een voorsprong maar kijk eens in zuid-Noorwegen. Wat is daar nu aan de hand?
We hadden daar toch een recordsituatie met de hele zomer een immens gebied waar normaal geen sneeuw zou liggen maar dit jaar wel? Dat is de laatste weken helemaal omgedraaid! De sneeuw die normaal in oktober al hoort te vallen in de hoogste delen van Zuid-Noorwegen is niet gekomen. Alleen de hoogste toppen hebben hun drievoudige sneeuwvoorsprong weten te behouden. Het okerkleurige gebied is nu groen terwijl het gemiddeld al wit is rond deze tijd. De komende 10 dagen wordt er geen sneeuw verwacht hier. De afwijking wordt alleen nog groter.
Dit is de huidige situatie op de kaarten. Hoog Tomoka weet van geen wijken. Moskou aanhoudend in de koude hoek. De Alpen zonnig met inversie en dalmist. Wij met minder mist door de zuidelijke stroming en Noorwegen vol in de west-circulatie. Groenland pikt daar steeds nieuwe sneeuw van mee zodat de positieve afwijking daar (zie artikel gisteren) alleen maar groter zal worden.
Oktober sluit in Nederland iets van 0,7ºC te koud af. Pierre Gosselin legt hierrr overtuigend uit dat je natuurlijk eigenlijk niet zou moeten vergelijken met 1980-2010 maar met wat de heersende klimaatmodellen voorspellen. Dan zou je moeten zeggen: Oktober 2015 is bijna 1,5-2,0ºC kouder uitgevallen dan wat de klimaatmodellen aangeven. Dan zou je al snel gaan opvallen dat bijna alle maanden tegenwoordig kouder uitvallen dan die modellen berekenen. Nu ja…
Snel door naar de Alpen onder Tomoka. Of beter gezegd: boven Tomoka. Op hoogte is het helderder dan helder. Hier het Kitzsteinhorn boven Zell am See Kaprun vanochtend. Het dooit dik!
Een andere gletsjerpiste midden in de nacht vannacht met de afnemende maan. Het is geen boude voorspelling om de komende periode waanzinnig spetterende sterrenhemels te voorspellen de komende tijd. Zie hierrr wat er in november al te zien is. Het is een hele waslijst.
In het Berner Oberland zijn spectaculaire nevelmeren te zien vanochtend. Kijk even mee…
En in Bern Belalp, de thuis luchthaven van Skywork Airlines, is het natuurlijk mistig dan.
We volgen deze dagen de terug herfstkleuring van Vars in de zuidelijke Franse Alpen. Nog twee dagen denk ik! Het is niet anders….
Als cliffhanger de cliffhanger van het Amerikaanse model. Tomoka nog springlevend op 15 november? Dat zou dan zowat het langst levende hogedrukgebied aller tijden zijn. Zijn daar eigenlijk statistieken van? Geen wijziging in de situatie. Wel opvallende meteofiction sneeuw rond de Zwarte Zee. Nu ja laat de winter in het oosten maar lekker opbouwen tot eind november. De witte loper voor Koning Thialf naar het westen zullen we maar zeggen!
16 reacties
Gesloten voor reacties.