fit op wintersportvakantie

Wintersportvakantie, voor vele is het misschien de actiefste vakantie, dat houdt in dat er ook een hoger risico op blessures kan zijn. Net om dat risico te doen dalen kan je beter fit aan jouw wintersportvakantie beginnen. Ideaal start je met onderstaande oefeningen een 6 à 8 weken voor jouw vakantie, maar eerlijk, je kan beter een heel jaar door trainen.

Fit op wintersport, hoe bedoel je?

Trainen voor een wintersportvakantie houdt in dat je op verschillende gebieden moet focussen. Allereerst is het belangrijk om een goede conditie te ontwikkelen, dat doe je via cardiotraining. Naast een goede conditie is evenwicht enorm belangrijk op een wintersportvakantie. Dit is iets wat heel veel mensen durven te vergeten. En als laatste kan je ook best krachttraining inbouwen in jouw routine. Denk je nu? Moet ik hiervoor naar de fitness? Nee hoor! Ik hou niet van het fitness-gebeuren en train het liefst alleen en thuis. Heb je hiervoor heel veel materiaal nodig? Ook niet!  De voorbereiding van een fitte wintersportvakantie is gewoon goedkoop :-).

fit de wintermaanden in

Alles wat je nodig hebt: arm/enkelgewichtjes, een dumbell en een balance board

Fit op wintersport met de nodige cardiotraining

Intervaltraining is de beste manier om jouw uithoudingsverhogen te trainen. Je kan best 2 à 3 keer per week gaan voor een cardiotraining. Hierbij kan je denken aan fietsen, joggen (hardlopen), zwemmen, mountainbiken,… . Wanneer je een bepaald niveau hebt gehaald is intervaltraining perfect om jezelf uit te dagen en je capaciteiten te doen groeien. In plaats van gewoon te hardlopen ga je één keer per week even voor een uitdaging. Loop een kortere afstand, maar tegen een hoger tempo. Of ga lekker mountainbiken.

Fit op wintersport dankzij de nodige stabiliteit

Wat enorm gaat helpen op de latten is dat je werkt aan stabiliteit en evenwicht. Werk je op deze punten dan ga je sneller kunnen corrigeren bij een balansstoring. Daarnaast is het werken aan je evenwicht een puur pluspunt op de latten. Wanneer je dan over een heuveltje gaat ga je niet meteen tegen de grond.

Interessante oefeningen die je hier kan doen, in reeksen van 15 -20 zijn de plank (die ook werkt op jouw buikspieren) en de squat (die dan weer positief effect heeft op de beenspieren). Probeer deze oefeningen tot 3 herhalingen te volbrengen. Combineer met de onderstaande krachtoefeningen voor de perfecte workout.
Wil je echt volledig focussen op jouw evenwicht ga dan voor yoga-oefeningen. Heel wat prof skiërs en snowboarders geloven dat yoga een perfecte hulp is op de pistes. Ikzelf vind een balance board ook wel leuk!

Een balance board is ideaal om jouw evenwicht te trainen.

Fit op wintersport met de nodige kracht

Voor wintersport heb je kracht nodig over je hele lichaam. Van je armen, schouders tot benen. Heel belangrijk: jouw “core” of  buikspieren. Hoe beter deze ontwikkeld zijn hoe minder last je gaat krijgen van rugpijn! Denk hier aan crunches, side crunches, twist, … . Ook de armen dragen bij tot stabiliteit, daarnaast geraak je als snowboarder makkelijker terug recht. En natuurlijk de complete set aan beenspieren van kuiten tot hamstring.

Zoek je inspiratie om een workout samen te stellen, kijk dan even naar onderstaand filmpje:

Doen jullie een specifieke training voor jullie op wintersport gaan?


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!

12 reacties

Gesloten voor reacties.