Wanneer je van weer-extremen houdt, of nooit genoeg kan krijgen van die schitterende webcams uit de Alpen wordt dit een bericht om te smullen. Ben je het allemaal enorm beu en verlang je naar standvastig voorjaars- en zomerweer.. het geduld wordt helaas nog steeds op de proef gesteld.

Nu het vandaag een stuk minder is dan gisteren, eerst even een korte nabeschouwing van die eerste pinksterdag. Arjan en Ronaldo zaten er een beetje mee in hun maag dat de verwachtingen niet helemaal uitgekomen waren. Daarmee leggen ze de lat echt te hoog, zeker in de huidige situatie met de complexe drukverdeling en steeds wisselende uitkomsten van de computerruns. Kleine detailverschillen en hoppa, je zit er voor het gevoel compleet naast. De dreiging van vooral de bewolking was echter een factor die hooguit een klein beetje onderschat is. Al met al was het een zeer redelijke dag, en kwamen we nog goed weg. In het zuidoosten van België viel in Buzenol (Belgisch-Lotharingen) in 24 uur tijd 48 mm neerslag. Hoe het precies zat legde Arjan in een reactie (om 14h50) mooi uit onder het bericht van gisteren.

Veel eenvoudiger was het in feite voor de Alpen. Behalve dat het bericht lang niet zo nauwkeurig hoefde -we volgen slechts de webcams die voorbijkomen- stond de dump al dagenlang rotsvast op de kaarten. En die kwam er dus ook. Met bijpassende heroïsche  beelden uit de ronde van Italië. Giovanni Visconti toonde zich de dapperste strijder. De mannen zijn er nog niet. Vandaag een rustdag, morgen nog een keer de Télegraphe en daarna de Mont Cenis. Koud, maar waarschijnlijk wel droog. En tsja, dan vrijdag. Het gaat nog een keer los. Passo di Gavia en Passo di Stelvio. Kenners weten genoeg. 2618 en 2758 meter. Kijk hier naar de actuele beelden van de Stelvio, en huiver bij de weersverwachting.. Het is nog te ver weg om te kunnen stellen of het droog zal zijn. Maar in ieder geval extreem koud!

[dc_slider slider=”16238″ captions=”true”]

Zagen we dat nou goed, bovenaan het bericht, 7 cm sneeuw voor hoog-België op 24 mei??? Let er ten eerste op dat het de totale accumulatie vanaf  nu tot dan betreft. Het werkelijke sneeuwdekkaartje laat 1 a 2 cm zien. Komt het er sowieso van? Het hangt van vele details af, maar de kans is inmiddels vrij reëel te noemen. Wat we de afgelopen maanden al zo vaak hebben gezien gebeurt opnieuw. Vanaf woensdag wordt het koud, heel koud. Aan de oostzijde van het krachtige hogedrukgebied op de oceaan  stroomt op hoogte met een noodgang lucht uit de poolstreek kaarsrecht naar het zuiden. Aan de grond bevindt zich dan juist boven onze regio een lagedrukgebied. Daaromheen wordt op vrijdag met een krulletje de koudste lucht en meeste neerslag precies België in geblazen. De exacte ligging van het lagedrukgebied zal bepalen of alle puzzelstukjes in elkaar passen. De belangrijkste parameters waaraan (tegelijkertijd en op dezelfde plaats) voldaan moet worden zijn: lage bovenluchttemperatuur (-5 graden of lager op 1500 meter hoogte), dauwpunt tegen het vriespunt, en zware neerslag die de lucht tijdens het vallen van de neerslag voldoende koud houdt waardoor die niet smelt. Het lijkt (ongeveer) te passen! Spannend. Dat het in de Alpen vrijdag en zaterdag voor de zoveelste keer gaat dumpen is alvast zeker!

 

De nieuwe pluim verschijnt tijdens de “zomertijd” altijd pas rond 11h15. Ik doe het even met die gisteravond verscheen. Pas vanaf volgende week maandag zoveel spreiding dat we mogen hopen op wat warmer weer. Ver weg nog. De nieuwe hoofdrun is vanaf maandag wel wat minder koud; een graad of 17. Maar veel onzekerheid dus, straks nog even de nieuwe pluim bekijken.

Hieruit blijkt dat de klagers recht van spreken hebben. Klein beetje opportunistisch nog, maar met de data tot gisteravond en de verwachting voor de komende 10 dagen wordt het voorjaar van 2013 mogelijk het koudst sinds 1962!

Gebeurt er nog meer? Te veel om op te schrijven. Wat te denken van een zware hagelstorm in Noord-Spanje. Lees hier het verslag met nog meer foto’s. En dan spookt het ook nog eens in de USA: heftige tornado’s. O.a. op twitter komt heel veel materiaal binnen. Ik geef enkel wat links:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VvAthNEqxJg 
https://www.youtube.com/watch?v=7cxuxVTikmo
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/38133/extreem-weer-usa-pinksterweekend-2013/394843/#message394857

Sierra Nevada, Hee!

[dc_slider slider=”16267″ captions=”true”] Tot slot nog een kort rondje webcams. Kom je ook nog een mooie tegen? Knal maar in de reacties!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

36 reacties

Gesloten voor reacties.