Vele skigebieden openen dit weekeinde. Filzmoos doet het morgen 17 december met de ingebruikname van een compleet nieuwe Mooslehen stoeltjeslift. Leuk dat we wat mooie plaatjes van de actuele situatie kunnen delen. Wie het gemoedelijke Filzmoos in het Salzburgerland en ook onderdeel van de Sportwelt Amadé kent die kan de rest zich levendig voorstellen. Wie het niet kent kan even kijken op onze aan het skigebied gewijde pagina.

In Filzmoos komt echt iedereen aan zijn trekken. Skiërs en snowboarders profiteren van 20 kilometer perfect geprepareerde pistes in het hart van het veel grotere Ski Amadé waar je skipas ook geldig is. Langlaufers hebben 50 kilometer langlaufloipes tot hun beschikking. Met een aantal mooie investeringen van de Filzmoos bergbanen is het skiën en winterplezier dit jaar nog beter geworden. Er zijn sowieso geen wachtrijen bij de skiliften. Filzmoos is een klein dorp en dagjesmensen gaan eerder naar de grotere omliggende gebieden.

De hele zomer is eraan gebouwd en nu is het dan zover: op 17 december 2021 gaat de nieuwe 6-persoons stoeltjeslift bij de ingang van het skigebied Filzmoos, de 6 sixpack Mooslehen, voor het eerst met gasten draaien. Filzmoos. Met de familie Moosleitner hebben de de bergbanen recent een nieuwe eigenaar gekregen en dat zie je meteen terug in deze fraai gekleurde lift waar sinds juni aan is gebouwd.

Deze nieuwe 6-persoons stoeltjeslift van de firma Leitner brengt 2.000 mensen per uur de berg op over een lengte van 1.151 meter. met een vermogen van 365 kW gaan de 43 stoeltjes ongeveer 20km/u. Het dalstation ligt op 1.057m bei de Holzwurm en het nieuwe bergstation ligt op 1.155 m. De 6-zits fauteuils zijn voorzien van kindveilige beugels en een weerbestendige kap. Bij het dalstation van de nieuwe lift is ook een nieuw kantoor- en kassagedeelte, een winkel, toiletten, technische ruimtes, een EHBO-ruimte, een lounge voor buschauffeurs en een garage voor de pistenbully’s .

Ook nieuw in het skigebied Filzmoos is een fotopunt bij de Großbergbahn, een skimovie traject bij de nieuwe lift, een nieuwe piste-markering en in het algemeen een nieuwe, moderne uitstraling die past bij het bergdorp Filzmoos.

Beroemd zijn de ballonweken in Filzmoos. In november hebben ook de bergbanen een ballon laten varen om de nieuwe ontwikkelingen te vieren. In januari is het dan weer twee weken lang luchtballonnen wat de klok slaat.

Met de Papageno gondel in het centrum bereik je een absoluut sneeuwzeker langlaufparadijs op 1.700 meter op de Rossbrand. Daar is dit jaar het crosscountry-basiskamp Filzmoos gebouwd, een technologisch uitgekiend gebouw met informatieruimte, kleedkamer, toiletten en afsluitbare opslagruimte. Ideaal om vervolgens te starten met deze sportieve activiteit op 12 km rode loipe en 4 km blauwe loipe. Tot zover het nieuws uit Filzmoos op de dag van de opening. Verder is alles heerlijk bij het oude gebleven met de luchtballonnen, de topkok Johanna Maier die staat te koken in de Hubertushof, de arrensleeën die af en aan rijden en de algemene gemoedelijkheid in het dorp.

Categorieën: Filzmoos

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Carl · 17 december 2021 op 07:33

Mooi artikel Hajo
Het ziet er naar uit dat we een witte kerst of toch een winters einde gaan krijgen. Hier is het aftellen, begin jan naar Frankrijk. Volgens verschillende modellen zou er nog een bak vallen. Smullen! En wie weet koud genoeg voor ijs in Nederland.daar zal de gekte weer toeslagen. Duimen maar zou ik zeggen.

Jelle · 17 december 2021 op 12:30

prachtig gebied! Ik ga zelf altijd naar flachau wat het proberen waard is. Het zwembad van altenmarkt moet je ook niet vergeten!

Gesloten voor reacties.